Portul National si simplitatea oamenilor in anii 1870-1936 - FOTO
Ca parte integranta a istoriei si civilizatiei poporului roman, portul popular constituie un document viu care, dainuind peste veacuri, a transmis generatiilor mesajul unei creatii artistice autentice. Costumul popular este un pretios document artistic, social si istoric. Taranimea noastra este inzestrata din fire cu atata gust si atata pricepere incat provoaca si admiratia strainilor.
Pe cand barbatul cauta sa impodobeasca cu fel de fel de ornamente increstate sau cioplite case, mobile, unelte de lucru-covoarele si braiele tesute pe stative si indeosebi camasile si stergarele, ofera femeilor familiei prilejul binevenit de a-si manifesta talentul, de a-si arata gustul, brodandu-le cu motive bogate in cele mai vii culori. Se poate spune ca femeia de la tara transforma acul in pensula, firul de ata in acuarela pentru realizarea unor cusaturi de inalta valoare artistica.
Portul romanesc ca si intreaga arta populara (arhitectura, crestaturile in lemn, ceramica, etc.) s-a nascut si a dainuit pe teritoriul tarii noastre din cele mai vechi timpuri. Obarsia broderiilor de pe imbracamintea taranilor trebuie cautata in trecutul cel mai indepartat. Faptul ca aceste broderii au atins la strabunii nostri culmea dezvoltarii, dovedeste cat de departe trebuie sa fie inceputul acestei arte nationale romanesti.