Percheziţii la braconieri de situri arheologice: au fost confiscat mii de monede antice şi medievale jpeg

Percheziţii la braconieri de situri arheologice: au fost confiscat mii de monede antice şi medievale

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au organizat, marţi, 18 februrie o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate. Au fost efectuate 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa, Argeş şi în Bucureşti.

Acţiunea a fost organizată în cooperare cu organele specializate ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara Percheziţiile s-au desfăşurat la domiciliile unor persoane despre care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani.

În cauză, s-a reţinut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale, au sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet. 

”Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate următoarele:3.520 monede antice şi medievale, 3 

image

detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale. Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional. Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria Tezaur, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro”, se afirmă într-un comunicat al Parchetului.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

image