O scurtă retrospectivă a sportului ecvestru peste hotare și în România Știați că prima medalie olimpică din România a fost câștigată la echitație?
Cea de-a opta ediție a Karpatia Horse Show, ce va avea loc între 22-24 septembrie pe Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova, va reuni sportivi din România și de peste hotare la Concursul Complet Internațional CCI 4*, ce va aduce puncte pentru Jocurile Olimpice de la Paris. La eveniment s-au înscris deja călăreți din Austria, Bulgaria, Cehia, Ecuador, Elveția, Finlanda, Portugalia, Spania, precum și cunoscuți călăreți din România.Toți aceștia vor acumula puncte importante pentru Jocurile Olimpice, dar vor oferi și un spectacol excepțional, o șansa unică pentru publicul din România de a-i urmări live în spectaculoasele probe de dresaj, sărituri peste obstacole și mai ales aventuroasa probă de cross-country.
Karpatia Horse Show înseamnă trei zile magice în compania cailor, un spectacol complet al performanţei sportive, dar și descoperirea atleților care vor face concursuri demonstrative ori a marilor maeştri cu atelaje însoțite de doi și patru cai, precum și a probelor de working-equitation.
Știați că echitația este practicată din cele mai vechi timpuri. Mai exact în 365 I. H, Xenophon descrie antrenamentul cailor pe terenuri accidentate, iar Concursul Complet de echitație a fost inspirat din pregătirea militară a cailor.
De-a lungul istoriei, caii folosiți în războaie trebuiau să fie rapizi și puternici, ascultători și agili. Ăn atac sau retragere viteza era necesară pentru a prinde din urmă sau evita adversarul. Anduranță era vitală pentru a face fata distanțelor lungi, iar agilitatea și obediența erau obligatorii pentru supraviețuire. Dacă își pierdea calul, călărețul era condamnat să se transforme într-un simplu soldat, ce trebuia să ia parte pe jos la luptă, așa că numeroși militari își antrenau caii pe timp de pace.
În multe tari, săriturile peste obstacole mobile sau fixe (cross-country) mai poartă încă numele de Stil Militar de Călărie. În Manualul Școlii de Cavalerie a Regelui Charles al XI-lea din 1688 este descris acest moment: “Când sare peste un obstacol, călărețul va prinde hățul, va închide ochii și vă striga: Hey!”. În Istoria Franței acest eveniment a fost consemnat în 1902, când ofițerii militari au organizat Championat du Cheval D’Armes, iar în 1922 li s-a dat și femeilor dreptul să participe.
Suedia, Belgia și Marea Britanie sunt tările care au dezvoltat competiții similare la începutul secolului XX. Eforturile britanicilor au fost concentrate pe activități ecvestre precum vânătoarea de vulpi sau polo, iar scopul era de a încuraja tinerii ofițeri să cumpere și antreneze cai.
În Suedia, competiția Concurs Complet a fost numită “GebrauchsPferdePrufungen”, ceea ce înseamnă “toate genurile de probe pentru cai”. Contele Clerence von Rosen, maestrul cailor de la Curtea Regelui Suediei a venit cu ideea strălucită să includă aceasta proba ecvestră în cadrul Jocurilor Olimpice.
Ideea a fost reeditată de baronul Guy de Coubertin în 1896, dar abia în 1908 propunerea a fost făcută oficial la Londra!
În România, începuturile activităților ecvestre își au originea în întrecerile de la vechile curți domnești din Moldova (actualmente pe teritoriul Republicii Moldova). Domnitorul Mihalache Sturdza încuviința în 1841 înființarea hipodromului din Iași.
Primele curse de cai au avut loc în 1851 la Iași, organizate de către Prințul Suțu, iar primele curse de alergări din București au loc în 1870 în zona în care se afla Cercul Militar Național, la concurs participând însuși Principele Carol I!
Primul și singurul Jockey Club din România a fost înființat în 1906, apoi s-a construit Hipodromul de la Băneasa, sursa de inspirație fiind Long Champ de la Paris. A fost amplasat în zona în care acum se află Pavilionul Romexpo și Casa Presei, fiind dărâmat în perioada comunistă.
Prima medalie Olimpică a României a fost câștigată la echitație. La Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, pe calul Delfis, Henri Rang s-a clasat al doilea la obstacole individual, sau cum se numea la acea vreme, Premiul Națiunilor (cea mai importantă probă de obstacole, înalte de 1.30 – 1.60 m). Pentru desemnarea câștigătorului a fost necesar să se organizeze o cursa de baraj, între românul Henri Rang și neamțul Kurt Hasse. Ambii au acumulat același punctaj, dar germanul a avut un timp mai bun și a fost declarat câștigător. Totuși Henri Rang a cucerit prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc!
Printre participanţii la Olimpiada din 1936 s-a aflat şi Felix Ţopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv Cristian Ţopescu. Erau vremurile de aur ale echitaţiei româneşti, cu numeroase concursuri, premii, multe laude şi, mai ales, un respect teribil pe care acest sport nobil îl atrăgea dinspre marile cancelarii europene!
După cel de-al doilea Război Mondial, sportului ecvestru I s-a acordat un mare interes de către Marea Britanie, o țară cu mari tradiții în zona vânătorii de vulpi, ce aveau loc pe domeniile nobiliare britanice. Pentru a obține rezultate mai bune la Olimpiadă, British Horse Society a organizat în 1949, la inițiativa Ducelui de Beaufort prestigioasa competiție pe Domeniul Badminton care strânge anual peste 200 de mii de vizitatori. Acest eveniment ecvestru a devenit în 1953 Campionat European la Concurs Complet Internațional.
Acestei competiții i s-a alăturat în 1961 cea de pe Domeniul Burghley, apoi competițiile Rolex (după numele sponsoului), ce au loc în SUA.
În România, perioada de aur a echitației a fost în timpul Monarhiei, când s-au înregistrat un număr record de călăreți, cai, baze hipice, concursuri și medalii internaționale, precum și cai crescuți pentru curse și pariuri. Cel mai renumit armăsar roib a fost Firdaussi care a aparținut celebrului Sultan Mahomed Shah, Aga Khan III și a avut rezultate internaționale remarcabile. Firdaussi este adus în 1935 în Franța și apoi achiziționat în noiembrie 1938 de Familia Regală a României (Carol al II-lea).
Firdaussi a fost un import extrem de valoros, atât pentru herghelia Regală, dar și pentru celelalte herghelii din țară. Cel mai probabil ultimul import valoros din istoria hipismului românesc. Un reproducător remarcabil!
Importul armăsarului a costat aproximativ 6.000.000 lei, conform presei vremii. Din Firdaussi vom nota patru alți mari campioni de Derby Român, o dovadă incontestabilă a valorii cailor importați la acel moment istoric: Motan (1945), Mosquito (1946), Fantastic (1947), Mușchetar (1948).
Cel mai scump cal care a fost vândut vreodată a fost Fusaichi Pegasus în 1997, contra sumei de 70 milioane euro! El a participat la 75 de curse.
Declinul călăriei în România a fost înregistrat în perioada comunistă, când caii militarilor au fost rechiziționați, iar cei din hergheliile regale și nu numai au fost colectivizați și mutați în activități agrare, echitația fiind considerată un sport al burgheziei, nefiind în concordanță cu aspirațiile proletare.
Unul dintre mulții români cu o activitate spectaculoasă a fost George Theodorescu. Acesta a avut o carieră internaţională spectaculoasă în competiţiile de echitaţie şi a fost unul dintre cei mai buni antrenori de dresaj ecvestru din lume! S-a născut pe 1 octombrie 1925 în România şi a concurat în 1956 la Jocurile Olimpice de la Stockholm pentru echipa de dresaj a României. În 1959 nu s-a mai întors în ţară, după un concurs organizat la Aachen, şi a început o a doua carieră în Germania, în calitate de antrenor şi instructor de dresaj.
Fiica sa, sportiva germană de origine română Monica Theodorescu, triplă campioană olimpică de dresaj ecvestru în proba pe echipe, a devenit prima femeie care a ocupat postul de antrenor al echipei de echitaţie a Germaniei în 2012!
Anul viitor se împlinesc 100 de ani de când la Olimpida a avut loc la Paris, iar Karpatia Horse Show este anul acesta proba calificativă pentru Olimpiada din 2024.. O “coincidenţă“ este faptul că proba de concurs complet a devenit disciplină olimpică în anul 1912, când se derula construcţia Palatului Micul Trianon de pe Domeniul cantacuzino de la Floreşti, locul unde are loc Karpatia Horse Show.
Mai multe detalii despre eveniment pe:
https://show.karpatiahorse.ro/ https://www.facebook.com/karpatiahorse/ https://www.instagram.com/karpatiahorseshow/
Vezi program aici: https://show.karpatiahorse.ro/program/