O istorie colorată a culorilor png

O istorie colorată a culorilor

Există o istorie a culorilor, o psihologie a lor, o artă. Sunt în tot ce ne înconjoară și ne influențează viața de zi cu zi mai mult decât ne imaginăm. Fiecare culoare are istoria ei proprie, presărată de curiozități. Câteva dintre ele, în cele ce urmează...

Galben

În Franța secolului X, ușile trădătorilor și ale criminalilor erau pictate în galben.În cultura greacă, galbenul simbolizează tristețea, iar în cea franceză, gelozia.Din punct de vedere psihologic, galben este cea mai veselă culoare din spectrul de culori.Faimosul personaj de benzi desenate Green Lantern se temea de culoarea galben.

640px Vincent Van Gogh 0010 jpg jpeg

Verde

Steagul verde al Libiei este singurul steag național din lume care are o singură culoare.În lumea modei există superstiția că a coase cu ață verde în ajunul unui spectacol va aduce ghinion casei de modă respective.Verde era culoarea preferată a lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite.Culoarea verde se folosește la aparatele de vedere nocturnă pentru că ochiul uman este foarte sensibil la această culoare și percepe cele mai multe nuanțe ale acesteia.Șoferii NASCAR se feresc de culoarea verde de foarte mulți ani. Totul a început, se pare, după un accident din 1920, în care și-a pierdut viața campionul Gaston Ghevrolet. A fost primul accident de acest fel din America în care au murit doi șoferi, iar Chevrolet ar fi condus, la momentul respectiv, o mașină de culoare verde.

1280px United States one dollar bill reverse jpg jpeg

Violet/purpuriu

Purpuriul a fost culoarea regală a Împăraților romani.Purpura a fost prima vopsea fabricată de om, în Antichitate.Este considerată o culoare foarte echilibrată, între calmul albastrului și roșul stimulant.

11th century Byzantine griffins gif gif

Albastru

Albastru este cea mai iubită culoare, fiind apreciată în egală măsură atât de bărbați, cât și de femei.Aceasta este culoarea cea mai des folosită pentru periuțele de dinți.Bufnițele sunt singurele păsări care percep culoarea albastru.Oamenii sunt în general mai productivi în camere albastre.

Ming Schale1 jpg jpeg

Roz

În anul 1931, designerul Elsa Schiaparelli a introdus culoarea roz aprins în moda occidentală.Această culoare încurajează prietenia și descurajează agresivitatea.Deoarece rozul are un efect tranchilizant, uneori echipele sportive vopsesc vestiarele folosite de adeversari în această culoare.Oamenii percep dulciurile servite în cutii sau farfurii roz ca fiind mai bune decât altele, deoarece rozul stimulează pofta de zahăr.

Shocking Pink Schiaparelli jpg jpeg

Roșu

Este prima culoare a curcubeului.Roșul este prima culoare care dispare la asfințit.Potrivit regulilor feng shui, o ușă vopsită în roșu aduce prosperitate locuitorilor unei case.Albinele nu percep culoarea roșie, chiar dacă percep toate celelalte culori puternice. Astfel, florile roșii sunt de regulă polenizate de păsări, fluturi, lilieci, nu de albine.

Weltliche Schatzkammer Wienc jpg jpeg

Portocaliu

În armata americană, portocaliul este culoarea folosită de United States Army Signal Corps.Erbicidul Agent Orangea fost folosit de armata americană într-un program de distrugere sistematică a câmpurilor agricole din Vietnam, între 1961 și 1971.

1024px Paul Gauguin 135 jpg jpeg

Alb

Steagul alb este un simbol internațional al armistițiului.Există pe piață mai multe nuanțe de alb decât din oricare altă culoare.La început, oamenii de știință purtau haine bej. La sfârșitul secolului al XIX-lea, doctorii au început să poarte halate albe, această culoare fiind aleasă pentru că simboliza speranța și credința în însănătoșire.

Unicorn hunt   British Library Royal 12 F xiii f10v detail jpg jpeg

Gri

Ziarul The New YorkTimes este denumite uneori „Gray Lady” (Doamna Gri).Culoarea gri reprezintă non-implicarea, neutralitatea.Griul este asociat intelectului, creierul fiind compus din materie cenușie.Griul este culoarea pesimismului.Ochiul uman poate distinge circa 500 de nuanțe de gri.

Missouri post refit 0 JPG jpeg

Negru

În Marea Britanie, taxiurile sunt negre.Negrul dă impresia de greutate:oamenii vor crede că o cutie neagră cântărește mai mult decât una albă.Culoarea negru este asociată sofisticării și puterii;de aceea, fracurile, limuzinele, robele judecătorilor și hainele preoților sunt, de regulă, negre.Potrivit unor superstiții, dacă o femeie este înmormântată în haine negre, ea se va întoarce pentru a-și bântui familia.

Tutanhkamun jackal jpg jpeg