Moştenirea KGB ului în Europa: arme bine ascunse în marile oraşe, în cazul unui atac jpeg

Moştenirea KGB-ului în Europa: arme bine ascunse în marile oraşe, în cazul unui atac

📁 Comunismul in România
Autor: Mircea Barbu

Lăzi întregi cu muniţie, pistoale şi grenade de mână sunt câteva arme bine ascunse de agenţii KGB în oraşele Europei. Documentele unei arhive cu deosebită importanţă pentru cei interesaţi de istoria spionajului sunt făcute publice, în cadrul unei ceremonii publice la Universitatea Cambridge, Marea Britanie.

Detaliile unei operaţiuni uimitoare-ascunderea unui arsenal întreg de arme şi aparate de comunicare pe întreg teritoriul Europei-ies la iveală odată cu publicarea unei arhive KGB ce se află în posesia istoricilor britanici. „Arhiva Mitrokhin”, seria de documente ce poartă numele celebrului spion ce a copiat timp de 12 ani o serie de documente din arhiva KGB, a fost deshisă în mod public în cursul zilei de luni. 19 din cele 33 de cutii au fost declasificate, majoritatea conţinând informaţii cu privire la planul KGB-ului de a plasa arme în locuri strategice din apropierea oraşelor Europei. Seria de documente oferă un acces unic în modul de operare al KGB-ului, agenţii plasaând armele strategic, acestea fiind uşor accesibile în eventualitatea unui conflic.

Armele KGB-ului în Europa

Profesorul Christopher Andrew, istoric şi prieten al lu Mitrokhin, dar şi autorul a două cărţi despre aceste dosare, a mărturisit că armele erau ascunse în majoritatea oraşelor din Occident. „A fost o operaţiune pe scară largă, armele fiind plasate în majoritatea ţărilor membre NATO în timpul Războiului Rece. Bineînţeles că în zilele noastre aceste arme nu ar fi uşor de găsit şi oricum nu ar mai funcţiona.”

O filă din arhiva desecretizată recent, descrie o ascunzătoare lângă Berna, Elveţia, oferind indicaţii spre o capelă de lângă o fermă aflată în apropiere. „După ce faci 36 de paşi, te vei găsi lângă doi copaci masivi, singurii din acea zonă. Distanţa dintre copaci e de trei paşi. În acel loc sunt îngropate armele”, se poate citi în documentele adunate de spionul rus ce a fugit în Occident în 1992.

Alte documente din arhiva pusă recent la dispoziţia publicului cu ajutorul Universităţii Cambridge, oferă instrucţiuni precise cu privire la modalitatea de a dezamorsa bombele ce erau montate pe cutiile cu muniţie.

Mitrokhin-spionul cu caietul verde

În 1972, KGB-ul a decis să-şi mute arhiva, Vasili Mitrokhin, un ofiţer în cadrul serviciilor secrete ruseşti, fiind numit responsabilul acestei operaţiuni. Timp de 12 ani, acesta a copiat de mână filă cu filă din cele mai importante dosare ce i-au fost puse la dispoziţie. Totul în caiete verzi şcolare. A ieşit la pensie în 1984, la vârsta de 62 de ani. Neştiind cum să le scoată din Uniunea Sovietică, acesta a aşteptat căderea Cortinei de Fier pentru a călători într-unul din statele baltice, cu scopul de a le vinde.

În 1991, Mitrokhin călătoreşte la Riga şi intră în sediul ambasadei Statelor Unite. Este ignorat de diplomaţii americani şi trimis la plimbare. Înainte să plece acasă, acesta intră în ambasada Marii Britanii. Englezii preiau documentele şi realizează, la scurt timp, că au de-aface cu una dintre cele mai valoroase surse de informaţii din istoria spionajului. Mitrokhin şi familia sa au fost imediat relocaţi în Regatul Unit, trăind sub protecţia anonimatului şi în ziua de astăzi.

Sursa:www.adevarul.ro