Moartea violentă a lui Andronic I. Gravură de secol XV (© Wikimedia Commons)

Moartea violentă a împăratului Andronic I. Ucis de populația Constantinopolului

Andronic I Comnenul nu a fost ucis de un împărat sau de un alt membru al familiei imperiale, ci chiar de populația Constantinopolului.

În istoriografia târzie, acesta este întâlnit și sub numele de Misophaes, care se traduce „disprețuitorul luminii”, făcând referire la numărul mare de orbiri pe care le-a ordonat. Deși a domnit mai puțin de trei ani, a fost o perioadă plină de tiranie și cruzime.

Puțini istorici au dat atenție acestui împărat, cel mai probabil din cauza domniei scurte și tiranice, dar el a fost o personalitate emblematică a Imperiului Bizantin, contribuind la lanțul de uzurpări și luări ale tronului nelegitime.

Cronicarii îl descriu ca fiind un om îngrozitor, care i-a întrecut pe cei mai mari tirani ai lumii care au trăit vreodată. Episcopul Tesalonicului, Eustatie, descrie cum ascensiunea la tron l-a schimbat complet pe Andronic: a devenit foarte crud cu funcționarii, crezând că toți vor să îl detroneze. Cronicarul notează că nu avea virtuțile necesare unui împărat, fiind mereu însetat de sânge.

Unul dintre cele mai crude momente a fost uciderea ministrului de finanțe, care era și cel mai apropiat sfătuitor, Ștefan Hagiochristophorites, pe care l-a torturat și tăiat în bucăți îndelung, pentru a-i prelungi suferința. Un altul: scoaterea ochiului unui episcop, care nu ar fi arătat indignare față de populația nemulțumită de domnia lui Andronic.

A fost uzurpat de Isaac al II-lea Angelos, care a atras populația de partea lui, fiind îngrozită de tirania lui Andronic. În timp ce încerca să fugă, a fost prins și ținut în închisoare cu greutăți în jurul picioarelor și un jug la gât; apoi, astfel imobilizat, a fost expus într-o paradă în fața lui Isaac al II-lea.

Au urmat lovirea peste față, smulgerea bărbii, dinților și părului; femeile ai căror soți fuseseră orbiți sau uciși de Andronic l-au lovit cu pumnii în față. După aceea, i-a fost tăiată mâna dreaptă cu o secure și a fost aruncat din nou în închisoare fără mâncare și apă, dar și fără îngrijiri medicale. Peste câteva zile a fost orbit și plimbat pe străzi, apoi a fost spânzurat de picioare de două coloane din Hipodrom și acolo a murit, fiind tăiat cu săbiile de oameni.

După ce a murit, trupul i-a fost agățat ca o carcasă de animal, iar mai târziu, niște oameni milostivi i-au îngropat rămășițele. Andronic a fost ultimul Comnen care a domnit în Constantinopol; nepoții lui, Alexios și David, au fondat Imperiul de Trapezunt în 1204, urmând pe tron dinastia Angelilor.

Mai multe pentru tine...