Mesajul Regelui Mihai în decembrie 1989: «Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile»
18 decembrie 1989. Manifestațiile împotriva lui Nicolae Ceaușescu începuseră de la Timișoara, de pe 16 decembrie, o zi neagră în istoria noastră – în acea zi mulți dintre cei ieșiți în stradă pierzându-și viața. Oamenii erau însă hotărâți: jos cu regimul comunist! Ecoul evenimentelor din Banat a ajuns până la București și chiar mai departe, până în Elveția, în exil.
Aproape întreaga Europă de Est scăpase de comunism, iar românii știau că acesta este momentul lor. Despre hotărâre și curaj s-a auzit până departe, la Versoix, unde Regele Mihai își trăia exilul. Mereu atent la evenimentele care aveau loc în țară, mereu cu durere în suflet că nu poate face nimic pentru poporul său. Acolo, departe, se afla regele forțat să își lase Tronul și să își părăsească țara. Regele despre care majoritatea celor ieșiți în stradă nu știau nimic, căci așa dorise comunismul. Deși plecat de aproape jumătate de veac, Regele Mihai nu uitase cum arată sufletul brav al românului, și știa ce cuvinte are nevoie să audă pentru a lupta până la capăt. În stilul său modest, dar cu înțelepciune, fostul suveran le-a transmis pe 18 decembrie 1989 un mesaj la radio românilor. Mesajul a fost înregistrat la un casetofon, acasă, cu ajutorul soției sale, Regina Ana. Caseta a fost trimisă postului BBC, iar la români a ajuns prin intermediul Radio Europa Liberă. Mesajul suna cam așa:
”Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi, sunt ca şi voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la Putere atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare şi totuşi şi totodată am şi aveţi mari speranţe fiindcă luaţi cuvântul, manifestând. Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii întelegeţi şi întelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la putere. Manifestaţi paşnic cu lozinci care să le spuie care vă sunt năzuinţele. Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile. Nu îi provocati, fiţi paşnici, dar demni. Cu Dumnezeu înainte!”
Un îndemn, o încurajare, un sfat. Acest mesaj este mai actual ca niciodată, căci în aceste timpuri românii au nevoie de curaj, de demnitate, dar mai ales de rațiune.