Medita╚Ťia Transcendental─â, afacere de partid png

Medita╚Ťia Transcendental─â, afacere de partid

Mi╚Öcarea Medita╚Ťia Transcendental─â (MT) din Rom├ónia a activat ├«n Rom├ónia ├«n perioada 1977-1982. De provenien╚Ť─â oriental─â, a manifestat un mare interes din partea intelectualilor, dar ╚Öi a autorit─â╚Ťilor. La ├«nceput a fost receptat─â pozitiv dar ├«n cele din urm─â s-a dovedit a fi o afacere  foarte util─â pentru Partidul Comunist Rom├ón de a se debarasa de intelectualitatea care ar fi putut reprezenta o amenin╚Ťare pentru sistem.

├Änfiin╚Ťat─â de hindusul Mahesh Yoga, numit ╚Öi Maharishi, MT a fost adus─â ├«n Rom├ónia de c─âtre Nicolae Stoian. Acesta era inginer iar ├«n 1969, a plecat ├«n Algeria ╚Öi a refuzat s─â se mai ├«ntoarc─â ├«n ╚Ťar─â. Apoi a locuit ├«n Marea Britanie unde a lucrat la sec╚Ťia ├«n limba rom├ón─â a postului de radio BBC. ├Än anii `70 el a intrat ├«n contact cu mi╚Öcarea MT, devenind elevul lui MaheshiYoga. P├ón─â ├«n 1976 el a constituit un subiect de interes pentru serviciile de spionaj, dar dup─â aceea dosarul lui a fost ├«nchis.

ÔÇ×CutremurÔÇŁ dup─â cutremur

Din 1977 a ├«nceput s─â vin─â ├«n Rom├ónia ca turist. ├Än aceea╚Öi perioad─â s-a adresat Ambasadei Rom├óniei din Paris pentru a ob╚Ťine aprobarea de a preda la Bucure╚Öti cursuri de ÔÇ×╚Ötiin╚Ťa inteligen╚Ťei creatoareÔÇŁ. Cererea lui Stoian a fost trecut─â prin mai multe instan╚Ťe decizionale, iar ├«n cele din urm─â Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii i-a aprobat solicitarea. ├Än decembrie 1977, Stoian ├«mpreun─â cu so╚Ťia au sosit la Bucure╚Öti ╚Öi au ├«nceput s─â organizeze ╚Öedin╚Ťe de MT. Conform lui Ion Ciofu, fost cercet─âtor la Institutul de Cercetari Pedagogice al Academiei (ISPP), anul ├«nceputului ╚Öedin╚Ťelor nu este unul ├«nt├ómpl─âtor.:

ÔÇ×Ei, cum MT, ├«ncepuser─â s─â p─âtrund─â ├«n Rom├ónia ├«n 1977, dup─â cutremur. Profit├ónd de greut─â┼úile de dup─â cutremur, societatea asta a MT, care caut─â s─â p─âtrund─â tocmai ├«n contextul unor asemenea nenorociri, atunci a p─âtruns. [...] Deci, ei au venit atunci s─â ajute.ÔÇŁ Acesta sus╚Ťine, ├«n continuare:ÔÇ×Deci, acordul ca s─â se fac─â treaba asta era de la cel mai ├«nalt nivel. De la EA (sic!), ├«n mod clar", aluzie clar─â la Elena Ceau╚Öescu.[1]

MT receptată de societatea românească

Conform Enciclopediei Britanice, ÔÇ×Mi┼čcarea se bazeaz─â mai mult pe practicarea unor tehnici specifice de medita┼úie dec├ót pe un set de credin┼úe religioase sau filosofice [...] ├Än practicarea MT persoana trebuie s─â fie ini┼úiat─â de c─âtre un profesor. Aceasta presupune ┼čedinte de instruire teoretic─â, urmate de o ceremonie ├«n care ├«nv─â┼ú─âcelul depune bani ┼či alte ofrande ┼či ├«┼či prime┼čte mantra, aleas─â de profesor ├«n func┼úie de temperamentul ┼či de educa┼úia celui care mediteaz─â."[2]

├Äncepea astfel afacerea, ajuns─â ├«n Occident ├«n anii revolu╚Ťiei ÔÇ×hippieÔÇŁ ╚Öi popularizat─â de arti╚Öii noii genera╚Ťii (precum membrii forma╚Ťiei Beatles). ├Än perioada urm─âtoare, date fiind ineditul tehnicilor propuse ╚Öi curiozitatea (motivat─â de stagnarea de fond a societ─â╚Ťii) intelectualit─â╚Ťii rom├óne tinere sau de v├órst─â medie, peste 350 de persoane au fost ├«nscrise la aceste ÔÇ×cursuriÔÇŁ. La ├«nceput a st├órnit interesul pentru tehnicile de medita╚Ťie, mai ales ├«n r├óndul angaja╚Ťilor de la Institutul de Proiectare ÔÇ×Carpa╚ŤiÔÇŁ, ╚Öi a directorului acestuia, pe care Stoian ├«l cuno╚Ötea ├«nc─â din anii `60. Cu ajutorul lui a reu╚Öit s─â organizeze o serie de conferin╚Ťe referitoare la MT ├«n localul Institutului ÔÇ×Carpa╚ŤiÔÇŁ ╚Öi ├«n incinta spitalului de boli nervoase. De fiecare dat─â, la ├«nt├ólnirile MT luau parte doi ofi╚Ťeri de Securitate (dar numai unul dintre ei f─âcea rapoartele de rigoare), astfel ├«nc├ót autorit─â╚Ťile erau informate cu exactitate ├«n leg─âtur─â cu activitatea mi╚Öc─ârii.

Sprijin din partea Ministerul Educa╚Ťiei

├Än mai 1978, Stoian a ob╚Ťinut din partea Ministerului Educa╚Ťiei aprobarea pentru cercetarea ╚Ötiin╚Ťific─â a experimentelor MT. Lucr├ónd ├«n baza acestui document, gurul rom├ón a convins doi cercet─âtori de la Institutul de Cercet─âri Psihologice ╚Öi Pedagogice de pe l├óng─â Academia Rom├ón─â de ╚śtiin╚Ťe s─â efectueze cercet─ârile de rigoare. Odat─â efectuate, s-a ├«ntocmit un raport ├«n care recomandau continuarea experien╚Ťelor. Tot mai mul╚Ťi intelectuali bucure╚Öteni au ├«nceput s─â fie interesa╚Ťi de Medita╚Ťia Transcendental─â.

interzisa de comunisti meditatia transcendentala isi recastiga adeptii1356087965 jpg jpeg
Sursa foto: www.citynews.ro

Sursa foto:www.citynews.ro

Stimulat de aceste succese, ├«n noiembrie 1980, Stoian i-a adresat o scrisoare lui Nicolae Ceau╚Öescu, ├«n care propunea introducerea MT ├«n programa de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt la diferite nivele ╚Öi acordarea statutului de ÔÇ×disciplin─â oficial─âÔÇŁ medita╚Ťiei, respectiv promovarea de c─âtre stat a tehnicilor sale. La scurt timp dup─â aceea, Stoian a fost primit la Ministerul Educa╚Ťiei, unde s-a ├«nt├ólnit cu func╚Ťionari de rang ├«nalt. ├Ämpreun─â au stabilit ca timp de c├óteva luni s─â se desf─â╚Öoare un experiment oficial MT.

Era perioada ├«n care MT intrase ├«n orbita interesului instan╚Ťelor superioare ale Securit─â╚Ťii ╚Öi ├«n primul r├ónd al generalului Nicolae Ple╚Öi╚Ť─â ╚Öi maiorului Ristea Priboi, care probabil presim╚Ťeau deja c─â aceast─â poveste poate fi utilizat─â pentru a-i speria pe intelectuali.

├Äntre timp, vestea despre MT s-a r─âsp├óndit printre intelectualii bucure╚Öteni, astfel ├«nc├ót la experimentele care au avut loc ├«n iunie 1981 ├«n cadrul Institutului de Cercet─âri Psihologice ╚Öi Pedagogice s-au ├«nscris multe nume cunoscute. Dintre ace╚Ötia pot fi enumera╚Ťi filosoful Andrei Ple╚Öu, pictorul Sorin Dumitrescu, sculptorul Ovidiu Maitec, muzicianul Gheorghe Zamfir ╚Öi filosoful Mihai ╚śora. De fa╚Ť─â era prezent ╚Öi maiorul Ristea Priboi, trimis cu misiunea de a culege materiale compromi╚Ť─âtoare,

Dup─â ├«ncheierea experimentelor, s-a ├«ntocmit un raport ├«n leg─âtur─â cu desf─â╚Öurarea lor, care a fost ├«naintat func╚Ťionarilor de la Ministerul Educa╚Ťiei. Ace╚Ötia au dispus ├«ncheierea definitive a cercet─ârilor MT ╚Öi au transmis informa╚Ťia c─âtre Comitetul Central al PCR. Dosarul era ├«nchis pentru c├óteva luni.          

Securitatea intr─â pe fir

├Än prim─âvara ╚Öi la ├«nceputul verii anului 1981, Stoian a ├«ncercat zadarnic s─â st├órneasc─â interesul pentru medita╚Ťie printre activi╚Ötii UTC. ╚Üinea ├«n continuare ╚Öedin╚Ťe de MT cu persoane cunoscute. ├Äntre timp, Securitatea ├«╚Öi ├«ncheiase activitatea culegerii de informa╚Ťii. ├Än iunie 1981, ministrul Afacerilor Interne, George Homo╚Ötean a primit un raport exact pe tema MT. Dar ├«nc─â nu exista voin╚Ťa politic─â pentru a da curs dosarului. La sf├ór╚Öitul lunii iulie s-a f─âcut ├«ns─â o perchezi╚Ťie la domiciliul unuia dintre principalii colaboratori ai lui Stoian, iar la jum─âtatea lunii august a fost expulzat din ╚Ťar─â chiar gurul Stoian ├«mpreun─â cu so╚Ťia sa.

La ├«nceputul anului 1982, pe baza unei document─âri prealabile, Securitatea a intrat pe fir. Interogarea lui Virgil Radulian ╚Öi a tuturor cursan╚Ťilor implica╚Ťi a durat luni de zile. Mai ├«nt├ói au ├«nceput s─â circule prin Bucure╚Öti anonime care-l acuzau pe directorul Institutului de Cercet─âri Psihologice ╚Öi Pedagogice c─â ar fi organizat la locul s─âu de munc─â ritualuri parareligioase ╚Öi sectare. ├Än februarie, ├«n revista lunar─â ÔÇ×Pentru PatrieÔÇŁ (editat─â de Ministerul Afacerilor Interne) a ap─ârut un articol prezentat ca un denun╚Ť, cu titlul ÔÇ×Pavajul cu inten╚Ťii buneÔÇŁ referitor la MT. ├Än momentul acela devenise deja clar c─â ├«n mod sigur vor urma m─âsuri represive.

Abia ├«ntors dintr-o vizit─â pe care, la mijlocul lui aprilie, familia conduc─âtoare o f─âcuse ├«n China ╚Öi Coreea de Nord, Nicolae Ceau╚Öescu gr─âbe╚Öte deznod─âm├óntul afacerii. Astfel, pe 27 aprilie, la ╚Öedin╚Ťa Comitetului Politic Executiv (CPEx), Ceau╚Öescu a destituit-o pe Aneta Spornic din func╚Ťia de ministru al Educa╚Ťiei, a dispus dizolvarea Institutului de Cercet─âri Psihologice ╚Öi Pedagogice ╚Öi luarea de m─âsuri corespunz─âtoare pentru lichidarea acelei ÔÇ×periculoase secte religioase care a activat cu acordul conducerii Ministerului Educa╚ŤieiÔÇŁ. Motivul nu a fost dat publicit─â╚Ťii. M─âsurile represive i-au afectat imediat ╚Öi pe to╚Ťi cei care au avut de-a face la un moment dat cu MT.Pe 21 mai, ├«ntr-o ╚Öedin╚Ť─â ├«ncordat─â a Comitetului Central se decide eliberarea din func╚Ťie a prim-ministrului Ilie Verde╚Ť, a viceprim-ministrului Cornelia Filipa╚Ö, ╚Ö.a.

Opera╚Ťia serviciilor special ├«ndreptat─â ├«mpotriva MT purta numele de cod ÔÇ×Zbur─âtoriiÔÇŁ, ├«ntruc├ót umbla zvonul c─â ├«n timpul medita╚Ťiei, adep╚Ťii MT puteau ajunge la starea de levita╚Ťie. Ancheta efectuat─â de Securitate (interogatorii, etc.) nu mai avea niciun sens, deoarece listele cu cei care au semnat declara╚Ťii c─â au luat parte la medita╚Ťii erau deja cunoscute de mult─â vreme.

Majoritatea celor implica╚Ťi ├«n aceast─â poveste au fost da╚Ťi afar─â din posturile pe care le de╚Ťineau ╚Öi trimi╚Öi s─â lucreze pe func╚Ťii care nu necesitau niciun fel de competen╚Ťe, prost pl─âtite, uneori chiar ├«n provincie. ├Än plus, ├«nvinui╚Ťii au fost da╚Ťi afar─â din partid sau au fost suspenda╚Ťi din func╚Ťii.

Destituirea intelectualilor

Revista ÔÇ×Pentru PatrieÔÇŁ a publicat articole foarte dure la adresa MT. Unul dintre acestea suna astfel:ÔÇťCei interesa┼úi ┼čtiu bine ce urm─âresc. Dumnealor viseaz─â domina┼úia mondial─â ┼či printr-un alt fel de napalm ori bombe cu neutroni:cele care vor s─â ucida lumina ra┼úiunii. Propov─âduitorii sectei se consider─â cei meni╚Ťi s─â <<guverneze ├«ntreaga lume>>. E de ajuns ca unu la sut─â din popula┼úia unui ora┼č s─â devin─â membri ai acestei secte, sus┼úin ei, pentru ca ├«ntregul ora┼č sa fie guvernat de Medita┼úia Transcendental─â. Cu teoria elitelor au jonglat destui filosofi, sociologi ┼či istorici, ├«naintea pseudosavan╚Ťilor <<epocii lumin─ârii>>. Rezultatul a fost supraomul lui Nietszche, degenerat ├«n monstrul fascist care a incendiat omenirea.ÔÇŁ[3]

MT a fost o ocazie bun─â pentru PCR de a pune presiune asupra elitei intelectuale rom├óne╚Öti. Simpla predare a tehnicilor yoga p├ón─â ╚Öi la televiziune nu putea provoca o reac╚Ťie violent─â, deoarece chiar de la sf├ór╚Öitul anilor `60 ╚Öi ├«n cursul anilor `70 erau predate lec╚Ťii de yoga la televiziune, de╚Öi ini╚Ťial oficialit─â╚Ťile au ezistat s─â-╚Öi dea acordul. De asemenea, se ╚Ťineau cursuri ╚Öi erau publicate c─âr╚Ťi ╚Öi articole ├«n acest domeniu. ├Än 1981 a putut s─â fie publicat─â ├«n Rom├ónia chiar ╚Öi ÔÇ×Istoria ideilor ╚Öi credin╚Ťelor religioaseÔÇŁ, cartea lui Mircea Eliade, faimosul istoric al religiilor ╚Öi expert ├«n mituri ╚Öi rituri orientale.

Printre cei mai proeminen╚Ťi intelectuali care ╚Öi-au pierdut posturile au fost ╚śtefan Milcu, fost vicepre╚Öedinte al Academiei Rom├óne ╚Öi pre╚Öedinte al Comitetului Rom├ón pentru Istoria ╚śtiin╚Ťei ╚Öi Filozofiei, despre care se zicea c─â ar fi permis ÔÇ×secteiÔÇŁ s─â-╚Öi desf─â╚Öoare activit─â╚Ťile ├«n institutul bucure╚Ötean. Directorul institutului, Virgil Radulian, a fost la r├óndul lui demis, iar institutul desfiin╚Ťat, cu tot cu organiza╚Ťia sa de partid. Alte victime au fost criticul de art─â Andrei Ple╚Öu ╚Öi poetul Marin Sorescu, redactor-╚Öef al revistei literare lunare ÔÇ×RamuriÔÇŁ din Craiova, membru al Consiliului de Conducere al Uniunii Scriitorilor ╚Öi unul dintre cei mai cunoscu╚Ťi scriitori rom├óni peste hotare.

Cump─âr─â acumPedepsele aplicate erau exagerate, cele mai multe dintre persoanele pedepsite lu├ónd parte doar la c├óteva ╚Öedin╚Ťe ale MT cu ocazia experimentului din ianuarie 1981. Andrei Ple╚Öu m─ârturisea ├«n fa╚Ťa unui informator al Securit─â╚Ťii:ÔÇ×Aceste pedepse au fost absolut nepropor╚Ťionale, pentru c─â noi participaser─âm doar la ni╚Öte conferin╚Ťe ╚Öi la demonstra╚Ťii de MTÔÇŁ.[4] M─âsurile represive ├«ndreptate exclusiv ├«mpotriva intelectualilor pentru c─â doar ace╚Ötia frecventaser─â MT, au provocat panic─â ├«n s├ónul elitei culturale de la Bucure╚Öti.

Dosarul MT a exercitat o influen╚Ť─â foarte mare ╚Öi asupra atitudinii acelor intelectuali care nu fuseser─â amesteca╚Ťi direct ├«n povestea respectiv─â. Exista impresia c─â serviciile speciale sunt omniprezente, c─â denun╚Ťul este universal ╚Öi c─â autorit─â╚Ťile au o putere nem─âsurat─â. Din cauza acestui scandal, conducerea chiar a reu╚Öit s─â sperie cercurile intelectualilor ╚Öi s─â anihileze astfel pericolul latent pe care ├«l reprezentau. Dac─â inainte, ├«n leg─âtur─â cu intelectualii, conducerea trebuia s─â apeleze la tot felul de intrigi complicate, dup─â scandalul cu MT mediile intelectuale au fost complet pacificate.

BIBLIOGRAFIE

Raluca B─âceanu-ÔÇ×Afacerea medita╚Ťiei transcendentaleÔÇŁ, articol nepublicat

Adam Burakovski-ÔÇ×Dictatura lui Nicolae Ceau╚Öescu. Geniul Carpa╚ŤilorÔÇŁ, Editura Polirom, Ia╚Öi, 2011

Adrian Cioroianu-ÔÇ×Pe umerii lui Marx:O introducere ├«n istoria comunismului rom├ónescÔÇŁ, Editura Curtea Veche, Bucure╚Öti, 2005

Anneli Ute Gabanyi-ÔÇ×Cultul lui Ceau╚ÖescuÔÇŁ, Editura Polirom, Ia╚Öi, 2003

NOTE:

[1]Ibidem.

[2]Raluca B─âceanu-Afacerea medita╚Ťiei transcendentale, articol nepublicat, p. 2

[3] Ibidem., p. 6

[4] Adam Burakovski-Dictatura lui Nicolae Ceau╚Öescu. Geniul Carpa╚Ťilor, Editura Polirom, Ia╚Öi, 2011, p. 279