Manifesta╚Ťia anticomunist─â din 8 noiembrie 1945  ┬źCred c─â pu╚Ťine popoare s au l─âsat vreodat─â ├«mpu╚Öcate ca s─â i ureze regelui lor la mul╚Ťi ani!┬╗ jpeg

Manifesta╚Ťia anticomunist─â din 8 noiembrie 1945. ┬źCred c─â pu╚Ťine popoare s-au l─âsat vreodat─â ├«mpu╚Öcate ca s─â-i ureze regelui lor la mul╚Ťi ani!┬╗

Pe 8 noiembrie 1945 avea loc ultima mare manifesta╚Ťie pro-monarhie din Rom├ónia ├«nainte de instaurarea regimului comunist. Era ziua de nume a Regelui Mihai, zi ├«n care oamenii obi╚Önuiau s─â-l serbeze pe Rege. ├Än acel an ├«ns─â, cu comuni╚Ötii deja la putere ╚Öi preg─âtindu-se pentru preluarea total─â a puterii ├«n stat, s─ârb─âtorirea Regelui s-a transformat ├«ntr-o manifesta╚Ťie de sprijin pentru monarhie, care ajunsese s─â simbolizeze ultima rezisten╚Ť─â ├«mpotriva comunismului.

Manifesta╚Ťia din Pia╚Ťa Palatului, organizat─â de tinerii ╚Ť─âr─âni╚Öti ╚Öi liberali, s-a ├«ncheiat ├«ntr-o baie de s├ónge care a f─âcut mai multe victime, cu mor╚Ťi ╚Öi r─âni╚Ťi, iar ├«n urma sa sute de persoane ÔÇô cei mai mul╚Ťi tineri, opozan╚Ťi ai comuni╚Ötilor ÔÇô au fost arestate. De╚Öi reprezentan╚Ťii guvernului au fost cei care au tras ├«n popula╚Ťie, ├«n urma procesului organizat ├«n iarna anului 1946 acuza╚Ťi ╚Öi condamna╚Ťi au fost o parte dintre tinerii aresta╚Ťi, pentru ÔÇ×├«nfruntarea autorit─â┼úii publiceÔÇŁ, ÔÇ×instigare la ├«ntrunire f─âr─â autoriza┼úieÔÇŁ, ÔÇ×asociere contra ordinii publiceÔÇŁ, ÔÇ×comentarea situa┼úiei politice interne ┼či externeÔÇŁ ┼či ÔÇ×instigare la multiplicarea ┼či r─âsp├óndirea de publica┼úiuni necenzurateÔÇŁ. 

ÔÇ×Cred c─â pu╚Ťine popoare s-au l─âsat vreodat─â ├«mpu╚Öcate ca s─â-i ureze regelui lor la mul╚Ťi ani!ÔÇŁ

ÔÇ×├Än anul acea guvernul a descurajat orice s─ârb─âtorire a evenimentului, dar ocazia unei demonstra╚Ťii publice de loialitate nu a fost ocolit─â. De╚Öi regele se afla la Sinaia, oamenii s-au ├«ndreptat spre palatul din Bucure╚Öti ├«n valuri, duc├ónd cu ei steaguri ╚Öi c├ónt├ónd imnul na╚Ťional;b─ârba╚Ťi ╚Öi femei, b─âtr├óni ╚Öi copii s-au ├«nghesuit ├«n pia╚Ť─â. Camioanele ruse╚Öti, pline de solda╚Ťi ├«narma╚Ťi, au venit s─â ├«mpr─â╚Ötie mul╚Ťimea. Oamenii, sfid├ónd gloan╚Ťele, prin simpla for╚Ť─â a bra╚Ťelor lor, au r─âsturnat camioanele ╚Öi le-au dat foc. Au fost aduse for╚Ťe ╚Öi mai mari, ╚Öi sute de oameni au fost efectiv b─âtu╚Ťi cu s─âlb─âticie ╚Öi t├ór├ó╚Ťi ├«n arest ├«nainte ca mul╚Ťimea s─â poat─â fi ├«mpr─â╚Ötiat─â. Cred c─â pu╚Ťine popoare s-au l─âsat vreodat─â ├«mpu╚Öcate ca s─â-i ureze regelui lor la mul╚Ťi ani!ÔÇŁ [din memoriile Principesei Ileana;Tr─âiesc din nou, Humanitas, 2010]

Mărturia lui Roy M. Melbourne (reprezentant SUA la București)

├Äntre timp suporterii Guvernului continuau s─â circule ├«n camioane ├«n vreme ce altele noi soseau. Trebuie s─â men╚Ťionez c─â, dup─â sosirea camioanelor comuni╚Ötilor ├«nc─ârcate cu suporteri ai Guvernului, grup─ârile de poli╚Ťi╚Öti ╚Öi solda╚Ťi care patrulaser─â p├ón─â atunci parc─â disp─âruser─â.

Pe la ora 10, 45, lumea din fa╚Ťa hotelului a ├«nceput ├«n mod sincer ╚Öi spontan s─â c├ónte Imnul Na╚Ťional, ├«n vreme ce mul╚Ťimea din pia╚Ť─â cre╚Ötea din ce ├«n ce, ca pe o scen─â uria╚Ö─â. La ora 11 grupuri mari de tineri purt├ónd steaguri au p─âtruns ├«n pia╚Ť─â dinspre Calea Victoriei pe l├óng─â hotel ╚Öi ├«n scurt timp s-au contopit cu mul╚Ťimea.

La ora 11, 20 s-au auzit primele ├«mpu╚Öc─âturi, persoanele din mul╚Ťimea mereu cresc├ónd─â au ├«nceput s─â arunce pietre unii ├«ntr-al╚Ťii, iar suporterii Guvernului afla╚Ťi ├«n camioane, d├óndu-╚Öi seama c─â sunt cople╚Öi╚Ťi de mul╚Ťime, au hot─âr├ót, la ordin sau din propria ini╚Ťiativ─â, s─â se retrag─â.

266f7664060cc52bc6f3d620bcedc94a4b6 jpg jpeg

├Än timp ce aceste camioane se retr─âgeau, la ora 11, 25, ├«n fa╚Ťa statuii din pia╚Ť─â un camion a fost r─âsturnat ╚Öi incendiat. Acesta a fost urmat la scurt timp de un al doilea camion, c─âruia i s-a dat foc. Atunci, s-au tras focuri de arm─â, cu pu╚Ťin ├«nainte de a se vedea venind dinspre Calea Victoriei o mare de steaguri care se apropiau de pia╚Ť─â ╚Öi care ÔÇö am aflat pu╚Ťin mai t├órziu ÔÇô purtau ├«nsemnele Partidului Na╚Ťional Liberal, ai c─ârui reprezentan╚Ťi veneau ├«n pia╚Ť─â s─â-l aclame pe Rege.

Marea de oameni cu steaguri aclam├óndu-l pe Rege ╚Öi-a f─âcut loc l├óng─â statuie. ├Än fruntea procesiunii era purtat─â o pancart─â pe care scria:ÔÇ×Tr─âiasc─â Majestatea Sa Regele MihaiÔÇť. Un informator mi-a spus printre altele c─â ieri-sear─â a fost imposibil s─â se cumpere portrete ale Regelui din magazine, iar oamenii din pia╚Ť─â au fost nevoi╚Ťi s─â ia tablouri de pe pere╚Ťii de acas─â sau ai magazinelor, ca s─â aib─â cu ce defila.

O persoan─â din anturajul Partidului Liberal mi-a spus c─â seara trecut─â s-au operat multe arest─âri printre liderii partidelor Na╚Ťional}─âr─ânesc ╚Öi Na╚Ťional Liberal, care se ocupau cu preg─âtirea manifesta╚Ťiei de ast─âzi din pia╚Ť─â ├«n cinstea Regelui. Unii dintre ei au plecat de acas─â pentru a nu fi aresta╚Ťi ╚Öi a putea participa la manifesta╚Ťia de ast─âzi din pia╚Ť─â, demonstr├óndu-╚Öi loialitatea fa╚Ť─â de Rege.

Pe la ora 11, 30 pia╚Ťa ar─âta ca o mare de oameni masa╚Ťi ├«n fa╚Ťa palatului, un alt mare grup ├«n fa╚Ťa hotelului ╚Öi o mare mas─â de oameni care se ├«ntindeau pe jos ├«n Calea Victoriei, c├ót vedeam cu ochiul. Grupuri mici de demonstran╚Ťi circulau prin pia╚Ť─â purt├ónd portretele Regelui ╚Öi Reginei mam─â, iar o ma╚Öin─â de pompieri condus─â de solda╚Ťi sosise ├«n grab─â pentru a stinge focul camioanelor incendiate l├óng─â statuie. 

Deodat─â, pu╚Ťin ├«nainte de pr├ónz, dinspre cl─âdirea Ministerului de Interne s-au tras puternice rafale de arm─â.

M─ârturii din 8 noiembrie:Cicerone Ioni╚Ťoiu, scriitor, de╚Ťinut politic

In diminea┼úa de 8 Nov.1945 Teohari Georgescu l-a convocat prin telefon pe Nicolae Penescu, la orele 8, 30. Acolo era si Const. Br─âtianu, secretarul general PNL iar audienta a fost comun─â. Le-a citit un text care era traducerea unei adrese ce-i fusese trimis─â de Comisia Aliat─â de Control prin care se spunea c─â mitingurile sunt permise. Dac─â se urm─âre┼čte ├«ns─â provoc─âri, conduc─âtorii grupurilor po┬şlitice trebuie s─â fie f─âcu┼úi r─âspunz─âtori de manifesta┼úiile interzise. In mo┬şmentul c├ónd avea loc audienta ├«si f─âceau apari┼úia camioanele cu muncitori de la CFR si Distribu┼úia ├«n Pia┼úa Palatului. S-a cerut secretarului general s─â comunice c─â guvernul dore┼čte ca s─â fie revocat─â aceast─â manifesta┼úie. S-a r─âspuns, cu drept cuv├ónt, ca partidul nu poate revoca ceea ce n-a convocat. (Din Comunicatul nr.2 al PNT, din 12 Nov.)

La ora 6, 30 diminea┼úa toate intr─ârile care d─âdeau spre Pia┼úa Palatului Re┬şgal, ├«ncep├ónd din Pia┼úa Roman─â p├ón─â la Universitate, continu├ónd pe bulevardul Elisabeta si str. Brezoianu p├ón─â la ┼×tirbei Vod─â erau ├«nchise circula┼úiei, erau solda┼úi din T.V, agenti de politie militari ┼či civili care nu permiteau accesul de┬şc├ót al celor care locuiau ├«n perimetrul respectiv dovedit cu legitima┼úie. De la ora 8 diminea┼úa studen┼úimea se ├«ncolona la c─âminele Politehnicii din Barou Delavrancea, la Statuia Mihai Viteazu si Facultatea de drept. Peste tot se vedeau chem─âri pentru manifesta┼úia de la Palatul Regal, scrise cu vopsea sau lipite .Disp─âruser─â etichetele din libr─ârii, cump─ârate de elevi, scrise si lipite pes┬şte tot, ├«n ora┼č. Majoritatea elevilor se duceau la licee f─âr─â serviete de┼či se anun┼úase c─â se vor tine cursuri. Peste dou─â ore Pia┼úa Palatului va fi plin─â de elevi absolut de la toate ┼čcolile. De fapt prezenta lor va fi sim┼úit─â, cu sutele, ├«n arest─ârile care s-au efectuat ├«n aceea zi. Au fost semnala┼úi elevi de la liceele:Matei Basarab (unde s-a raportat c─â din 700 de elevi numai 350 au r─âmas la cursuri), liceele industriale de b─âie┼úi nr. 1 si 2, Industrial de fete, Regina M─âria, Dimitrie Cantemir, Regele Ferdinand, Nicolae B─âlcescu, Regele Mihai si Mare┬şle Voievod Mihai (├«n num─âr mare fiind si patronul scolii), Spiru Haret, Aurel Vlaicu, Ion Neculce, Barbu Delavrancea, Gheorghe Laz─âr, Colegiu Sava, Iulia Hasdeu, Sf├óntu Gheorghe, Gheorghe Sincai, Principele Carol, Constantin Br├óncoveanu, Mihai Vi┬şteazu, Liceul Comercial Carol, liceul Profesorii Asocia┼úi, Scoal─â de Arte si Meserii, Titu Maiorescu, liceul Industrial Ciocanul, Scoal─â de Horticultura, toate acestea si altele si-au dat tribut Ministerului de Interne si celorlalte locuri de deten┼úii, ├«nscriindu-si prezenta ├«n suferin┼úa neamului, ├«mpotriva ocupa┼úiei barba┬şre ce se instaurase, ├«n locul eliber─ârii.

Studen┼úimea  tuturor rectoratelor a fost la ├«n─âl┼úimea zilei si prezenta ei s-a f─âcut sim┼úit─â din zori p├ón─â noaptea t├órziu.

Si la măreaţa sărbătorire a zile numelui Regelui s-a alăturat populaţia tarii trimitându-si mesageri din toate colturile si din toate categoriile.

Dar ├«nceputul a fost m─âre┼ú. In Piata Palatului Regal, isi f─âcea apari┼úia un grup de circa 30-40 de invalizi de r─âzboi ├«mping├ónd c─ârucioarele marilor mutila┼úi. Veneau de la C─âminul invalizilor de pe str. General Berthelot av├ónd si un drapel si se ├«ndreptau agale spre Palatul Regal. S-au oprit ├«n fa┼ú─â si au ├«nceput s─â ova┼úioneze pentru Rege. Nu au trecut dec├ót vreo 10 minute si dinspre sediul Confedera┼úiei Generala a Muncii si-a f─âcut apari┼úia o echip─â de soc, care confirma adresa Uniunii Patrio┼úilor Sectorului III-Albastru si a ├«nceput s─â n─âzuiasc─â acest grup de eroi, pe care-i fug─ârea. Invalizii s-au grupat ├«n jurul statuii regelui Carol I si au ├«nceput sa-si exprime dragostea fat─â de rege. Si cum prindeau un moment de neaten┼úie al agen┼úilor, ca┬şre la r├óndul lor ├«ncepuser─â s─â fie h─âr┼úui┼úi de oamenii ce se adunau lu├ónd ap─âra┬şrea celor ce luptaser─â si d─âruiser─â trupurile pentru ap─ârarea t─ârii, imediat in┬şvalizii ├«mping├ónd c─ârucioarele  marilor mutila┼úi se ├«ndreptau spre gardul Pala┬ştului Regal. Si ├«n acest du-te vino, a ap─ârut maiorul Nicolau C. Dumitru de la Comenduirea pie┼úii s─â ├«ndemne pe trec─âtorii care se ├«nmul┼úea ca s─â ia ap─ârarea invalizilor si sa-i protejeze. 

Textul integral poate fi citit aici:   http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/altepub/docs/grevaregala_1.htm

mihai 0 jpg jpeg

Lista celor mor╚Ťi (surs─â)

ALEXANDRU Mircea, din Bucure┼čti;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1595;CI;FP;E┼×)

ALM─éJAN Gheorghe, din Bucure┼čti, comerciant;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1595;Mem36-37)

BARBU Aurelian, din Bucure┼čti, strungar;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (CI;Mem40-41;ASRI D1595;FP;E┼×)

B─éDESCU Mircea I., din Bucure┼čti, soldat;ÔÇá 8 nov. 1945, Spit. Col┼úea (Bucure┼čti), r─ânit ├«n timpul manifesta┼úiei din Pia┼úa Palatului (CI;Mem40-41;ASRI Y44608;Drpt. 7/11.1993;FP;E┼×)

GHIA┼ó─é Petre, ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1472;CI;E┼×)

GORAN Veturia, elev─â;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1595;CI;E┼×)

GROAP─é Marin, din Bucure┼čti, comerciant;ÔÇá 8 nov. 1945, Spit. Br├óncovenesc, ├«mpu┼čcat (ASRI Y44608;CI;E┼×) 

MARIAN Gheorghe, din Bucure┼čti;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1595;CI) 

H─éLM─éGIANU Gheorghe, n. 1897, Bucure┼čti, linotipist, ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI D1472;CI;E┼×)

MENDEL Isac, n. 14 oct. 1928, Bucure┼čti, strungar;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta╚Ťiei (ASRI Y44608;CI)

MUST─éCIOSU Constantin, din Bucure┼čti, mecanic CFR;ÔÇá 8 nov. 1945, Pia┼úa Palatului (Bucure┼čti), ├«n timpul manifesta┼úiei (ASRI Y44608;CI) 

Cartea morţilor, Fundaţia Academia Civică, 2013