Legatura dintre Hitler si Henry Ford, cel mai mare antisemit al Americii gif

Legatura dintre Hitler si Henry Ford, cel mai mare antisemit al Americii

Henry Ford (iulie 30, 1863 – aprile 7, 1947) a ramas cunoscut in istoria lumii atat pentru automobilele sale cat si pentru inclinatia sa spre nazism. A fost unul dintre cei mai mari industriasi ai vremii, dar si unul dintre marii antisemiti ai Americii.

Povestea lui Ford incepe in 1915, atunci cand Primul Razboi Mondial acaparase aproape intreg Mapamondul. Ford, a carui companie producea peste jumatate din automobilele care circulau pe strazile Americii, voia sa inceapa o campanie furbunda impotriva guvernantilor, pentru a stopa ororile Marelui Razboi.

A plecat inclusiv pe un vas, al Pacii, pentru a propovadui in Europa pacea. Ajuns in Oslo, in Norvegia, Ford s-a trezit singur in port. Dupa patru zile, a tinut o conferinta de presa unde s-a prezentat cu un discurs incoerent si care l-a facut sa para un penibil.

Intors in State, Ford a inceput sa dezvolte un adevarat cult antisemit, acuzandu-i pe evrei ca stau la baza tuturor relelor din lume. In opinia sa, evreii au fost cauza Revolutiei Bolsevice, ei au pus la cale Primul Razboi Mondial si. teoria lui Ford era aceea ca evreii au un plan secret de a distruge lumea crestina si societatea anglo-saxona.

In 1919, Ford va fi achizitionat publicatia The Dearborn Independent, un lunar obscur pe care il va transforma intr-o arma de propaganda impotriva evreilor. Odata cu ziarul, Ford a distribuit si cartea “Protocoalele înţelepţilor Sionului” in care se regaseau o serie de teorii cu privire la rolul malefic pe care evreii il au in societate.

Gestul lui Ford a starnit admiratie in Germania. Hitler era un mare fan al lui Ford. Se spune ca peretii biroului sau erau capitonati cu tablouri ce il reprezentau pe marele industrias al Americii. Ford a fost o adevarata sursa de inspiratie pentru Hitler. Spre exemplu, Fuhrerul dorea pentru germani o masina a poporului, astfel ca, inspirandu-se din modelul Ford T produs in SUA, Hitler a ordonat ca Wolkswagenul sa devina cea mai populara masina a Germaniei.

Ford era foarte simpatizat in SUA. Cu toate ca era un ignorant, numele lui Ford era pe buzele celor din clasa de jos intrucat ordonase ca in fabricile sale, salariul minim sa creasca la 5 dolari pe zi. Vorbim despre o perioada marcata de Marea Panica (1907) si de Marea Criza Economica (1929 – 1933).

Continuarea pe europolitics.ro