La Belle Otero, ultima mare curtezan─â a Europei jpeg

La Belle Otero, ultima mare curtezan─â a Europei

├Än 1965, o b─âtr├ón─â de 96 de ani murea, singur─â, ├«ntr-un hotel din Nisa. N─âscut─â Agustina Otero Iglesias, ├«n tinere╚Ťe toat─â lumea o ╚Ötia drept ÔÇ×La Belle OteroÔÇŁ. Cu mul╚Ťi ├«nainte, ├«naintea celor dou─â r─âzboaie mondiale, fusese cea mai cunoscut─â curtezan─â din Europa ÔÇô poate chiar ultima mare curtezan─â din La Belle Epoque. ├Äi cunoscuse, printre al╚Ťii, pe Albert I de Monaco, pe Edward VII al Marii Britanii ╚Öi pe marii duci ai Rusiei, ╚Öi fusese ╚Ťinta invidiei multor femei. 

Agustina s-a n─âscut pe 4 noiembrie 1868 ├«n Spania, ├«ntr-o familie relativ s─ârac─â. A╚Öa cum se ├«nt├ómpla deseori ├«n astfel de cazuri, ea a fost trimis─â la munc─â la o v├órst─â fraged─â, servind drept fat─â ├«n cas─â. Potrivit unor surse, ar fi fost victima unui viol la v├órsta de 10 ani, ├«n urma c─âreia a r─âmas steril─â. C├ó╚Ťiva ani mai t├órziu a ├«nceput o rela╚Ťie cu un t├ón─âr dansator, pe nume Paco, al─âturi de care a plecat ├«n Portugalia, la Lisabona.

la belle otero   folies bergere 1 jpg jpeg

Nina, a╚Öa cum ├«i spuneau apropia╚Ťii, a ├«nceput s─â lucreze ca dansatoare ├«n teatre, unde atr─âgea mereu aten╚Ťia tuturor b─ârba╚Ťilor. A ├«nceput s─â aib─â rela╚Ťii cu mai mul╚Ťi oameni boga╚Ťi, care-i ofereau bani ╚Öi o via╚Ť─â de lux. S-a m─âritat, la un moment dat, cu un c├ónt─âre╚Ť italian de oper─â, dar rela╚Ťia nu a fost una de lung─â durat─â ÔÇô afectat─â, se pare, de dependen╚Ťa de jocuri de noroc a so╚Ťului, dar ╚Öi de nestatornicia fetei.

├Än 1889, la v├órsta de 21 de ani, Nina a ajuns la Paris, ora╚Öul care avea s─â o fac─â faimoas─â ├«n ├«ntreaga lume. Cu un nou nume de scen─â, La Bellte Otero, t├ón─âra a impresionat publicul parizian ├«nc─â de la primele spectacole. Numele ei a ajuns imediat ├«n ziare, iar lumea se ├«nghesuia la reprezenta╚Ťiile sale. A atras aten╚Ťia ╚Öi unui agent american, care a luat-o cu el la New York ╚Öi i-a aranjat acolo c├óteva spectacole, de pe urma c─ârora Nina a c├ó╚Ötigat sume mari de bani.

la belle otero by leopold emile reutlinger jpg jpeg

Dup─â ce s-a ├«ntors ├«n Europa, La Belle Otero a ├«nceput o rela╚Ťie cu Marele Duce Petru Nikolaevici, nepotul ╚Üarului Nicolae I. Ulterior, avea s─â-i cunoasc─â ╚Öi pe Edward, prin╚Ťul de Wales, mo╚Ötenitorul Reginei Victoria, ╚Öi pe ├Ämp─âratul Wilhelm al II-lea. 

Toate aceste rela╚Ťii, f─âcute publice prin presa vremii, au f─âcut din La Belle Otero cea mai cunoscut─â, dar ╚Öi cea mai invidiat─â femeie din Europa. Scandalurile ├«n care era implicat─â ÔÇô atacuri din partea unor so╚Ťii geloase sau b─ârba╚Ťi care s-au sinucis pentru ea ÔÇô ├«i sporeau ╚Öi mai mult faima, astfel ├«nc├ót t├ón─âra curtezan─â nu ducea niciodat─â lips─â de admiratori ╚Öi de b─ârba╚Ťi dispu╚Öi s─â-i ofere o via╚Ť─â ├«n lux.

la belle otero by reutlinger jpg jpeg

Nu e de mirare, astfel, c─â Nina a reu╚Öit s─â str├óng─â sume fabuloase de bani.  Dup─â Primul R─âzboi Mondial, c├ónd a decis c─â este prea b─âtr├ón─â ca s─â mai revin─â la via╚Ťa de curtezan─â, La Belle Otero s-a ÔÇ×pensionatÔÇŁ ╚Öi a cump─ârat un conac extraordinar, care ar valora ast─âzi circa 15 milioane de dolari. Avea ╚Öi o avere impresionant─â, ├«ns─â ├«n urm─âtoarele decenii, p├ón─â la moartea ei, a risipit treptat to╚Ťi banii pe jocuri de noroc. C├ónd a murit, ├«n 1965, era deja o b─âtr├ón─â s─ârac─â, care-╚Öi petrecea timpul povestind celor dornici s─â o asculte de petrecerile fabuloase pe care le d─âdea ├«n tinere╚Ťe sau de prin╚Ťii ╚Öi regii pe care ├«i cunoscuse.