Jocurile Olimpice: 1896 vs  2012 jpeg

Jocurile Olimpice: 1896 vs. 2012

Au trecut 116 ani de la prima edi╚Ťie a Jocurilor Olimpice moderne. Urm─ârind spectacolul de la Londra, nu putem s─â nu ne g├óndim la diferen╚Ťele enorme care exist─â ├«ntre JO de azi ╚Öi cele de acum 100 de ani (ca s─â nu mai vorbim de cele din Antichitate).

Prima condi╚Ťie pentru participare ├«n 1896:prezentarea la Atena

Organizate de Pierre de Coubertin, considerat tat─âl JO modrne, prima edi╚Ťie a avut loc la Atena, dup─â cum era de a╚Öteptat, ├«n 1896. Organizatorii au dorit s─â atrag─â ├«n Grecia c├ót mai multe na╚Ťiuni, din toate col╚Ťurile lumii. ├Äns─â dup─â cum scria G.S. Robertson (├«ntr-un eseu intitulat An Englishman at the first modern Olympics), un observator contemporan al edi╚Ťiei din 1896, organizatorii au uitat c─â prea pu╚Ťini sportivi au timpul sau banii necesari s─â mearg─â la Atena.

Din acest motiv, s-a ajuns la un num─âr dispropor╚Ťionat de participan╚Ťi. Cei mai mul╚Ťi proveneau din Grecia, ╚Ť─ârile dezvoltate ale Europei ╚Öi din Statele Unite ale Americii. Americanii ╚Öi ungurii au fost singurii care au dorit s─â trimit─â reprezentan╚Ťi pentru toate sporturile.

De asemenea, organizatorii sperau ca Atena s─â fie vizitat─â cu ocazia JO de foarte mul╚Ťi str─âini (cca. 20.000, sperau ei). Cu toate acestea, cei mai mul╚Ťi spectatori au fost greci. Ace╚Ötia au mers ├«n num─âr foarte mare ├«n arenele sportive pentru a urm─âri competi╚Ťiile. ├Än total, se estimeaz─â c─â prima edi╚Ťie a JO a fost urm─ârite de circa 80.000 de spectatori.

Ast─âzi, engleza ╚Öi franceza sunt limbile oficiale ale Jocurilor Olimpice. ├Äns─â ├«n 1896, regulamentul oficial ╚Öi programul au fost printate doar ├«n limba francez─â. A ap─ârut ulterior ╚Öi o edi╚Ťie neoficial─â ├«n german─â. Potrivit lui Robertson, edi╚Ťia ├«n englez─â a fost printat─â de o firm─â privat─â cu pu╚Ťin timp ├«nainte de ├«nceputul jocurilor.

Carta Olimpic─â, documentul care stabile╚Öte principiile aflate la baza Jocurilor Olimpice, principii ce trebuie respectate de toate ╚Ť─ârile participante, a fost scris─â abia ├«n 1898. Apoi au mai trecut ├«nc─â 10 ani p├ón─â la publicarea ei. Potrivit Cartei, cele dou─â limbi oficiale ale JO sunt engleza ╚Öi franceza, cu men╚Ťiunea c─â, acolo unde exist─â discrepan╚Ťe ├«ntre texte, orice chestiune e analizat─â potrivit versiunii ├«n francez─â.

Femeile la Jocurile Olimpice

Pentru prima oar─â ├«n istoria JO, la edi╚Ťia din 2012 fiecare ╚Ťar─â participant─â va trimite cel pu╚Ťin o femeie. P├ón─â acum, Arabia Saudit─â, Qatar ╚Öi Brunei erau singurele ╚Ť─âri care nu trimiseser─â niciodat─â femei la olimpiad─â. ├Än 1896, femeile nu aveau oricum voie s─â participe la nicio competi╚Ťie din cadrul Jocurilor. La edi╚Ťia din 1900, femeilor li s-a permis s─â participe, dar un num─âr foarte mic de femei s-au ├«nscris:doar 2% din sportivi, sau 22 din 997. Femeile au concurat la tenis, naviga╚Ťie, golf, crochet, echita╚Ťie. ├Än schimb, la Beijing 42% dintre sportivi erau femei, iar ├«n 2012, pentru prima dat─â, delega╚Ťia Statelor Unite a avut un num─âr mai mare de femei dec├ót b─ârba╚Ťi.

Artiștii olimpici

2wew jpg jpeg

Un lucru pe care foarte pu╚Ťini ├«l ╚Ötiu este c─â ├«n prima parte a secolului XX, exista ├«n cadrul Jocurilor Olimpice o sec╚Ťiune dedicat─â artelor. Existau competi╚Ťii la pictur─â, sculptur─â, arhitectur─â, literatur─â ╚Öi muzic─â, iar c├ó╚Ötig─âtorii primeau, la fel ca atle╚Ťii, medalii ╚Öi erau considera╚Ťi campioni olimpici. Jocurile de la Londra din 1948 au marcat sf├ór╚Öitul competi╚Ťiilor artistice olimpice.

├Än 1896, criticii ini╚Ťiativei lui Pierre de Coubertin vorbeau despre un e╚Öec sigur. Se vorbea de costuri foarte mari pentru organizarea unui asemenea eveniment, ├«ntr-o ╚Ťar─â cu dificult─â╚Ťi economice (lucrurile nu au stat foarte diferit pentru edi╚Ťia de anul acesta). ├Äns─â de Coubertin a ie╚Öit victorios, Jocurile sale av├ónd un foarte mare succes. De atunci, odat─â la patru ani, lumea este fascinat─â de competi╚Ťiile din cadrul Jocurilor Olimpice, iar ├«n zilele noastre s-a ajuns la o adev─ârat─â frenezie ├«n preajma acestui eveniment.

Sursa:http://news.discovery.com/history/