Interdic╚Ťii ╚Öi restric╚Ťii impuse de administra╚Ťia militar─â german─â ├«n Rom├ónia ocupat─â  jpeg

Interdic╚Ťii ╚Öi restric╚Ťii impuse de administra╚Ťia militar─â german─â ├«n Rom├ónia ocupat─â

Interdic╚Ťiile ╚Öi restric╚Ťiile de tot felul impuse prin ordonan╚Ťe militar─â pot fi greu de suportat, dar nu reprezint─â o noutate. ├Än istorie au existat mai multe momente c├ónd au fost impuse astfel de restric╚Ťii. Spre exemplu ├«n perioada Primului R─âzboi Mondial, administra╚Ťia militar─â german─â a impus popula╚Ťiei civile din Rom├ónia ocupat─â un num─âr mare de interdic╚Ťii ╚Öi restric╚Ťii.

Starea de r─âzboi ╚Öi ocupa╚Ťia inamic─â afectase grav societatea, anumite produse se g─âseau din ce ├«n ce mai greu, fapt care a determinat emiterea unor ordonan╚Ťe care interziceau exportul anumitor produse f─âr─â permisiunea autorit─â╚Ťilor, cum ar fi s─âpun, m─ârfuri ╚Ťesute sau cro┼četate, ├«nc─âl╚Ť─âminte, materiale de cusut, vopseluri sau materiale de scris, etc. Contraven╚Ťiile se pedepseau ÔÇ×cu ├«nchisoare ┼či/sau cu amend─â p├ón─â la 20.000 de m─ârci (s─â nu uit─âm c─â o parte a teritoriului rom├ónesc se afla sub ocupa╚Ťie german─â), iar ├«ncercarea sau ajutarea se pedepseau ca fapt ├«ndeplinit, m─ârfurile confisc├óndu-seÔÇŁ, scrie Muzeul Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Alte ordonan╚Ťe interziceau comer╚Ťul ┼či t─âierea p─âs─ârilor; la 19 mai 1918, un astfel de document stipula:

ÔÇ×T─âierea p─âs─ârilor de curte se interzice p├ón─â la alte dispozi╚Ťiuni / Mai departe se interzice p├ón─â la alte dispozi╚Ťiuni orice comer╚Ť de p─âs─âri de curte, at├ót ├«nstr─âinarea, c├ót ┼či dob├óndirea / Contraven╚Ťiile premeditate sau din impruden╚Ť─â se pedepsesc cu amend─â p├ón─â la 1000 lei ┼či cu ├«nchisoare p├ón─â la 3 luni sau cu una din aceste pedepse / Afar─â de aceasta se poate pronun╚Ťa ┼či confiscarea p─âs─ârilor din curte afl─âtoare ├«nc─â / Pr─âv─âliile ┼či birturile se mai pot a┼čtepta ├«n caz de contraven╚Ťiune la ├«nchiderea stabilimentului lor.ÔÇŁ


restrictii 4 jpg jpeg

Unele restric╚Ťii se refereau la deplasarea locuitorilor dup─â anumite ore sau la posibilitatea de a merge la restaurante sau cinematografe. La Ploie┼čti, la 28 februarie 1917, locuitorii erau anun╚Ťa╚Ťi printr-o ├«n╚Ötiin╚Ťare c─â, ├«ncep├ónd cu data de 1 martie 1917, popula╚Ťia civil─â avea interdic╚Ťie ├«n a circula pe str─âzi, dup─â ora 10 seara, iar la cinematografe puteau r─âm├óne doar p├ón─â la orele 8.30 seara. Totodat─â, celelalte localuri publice, restaurante, etc. puteau fi deschise numai p├ón─â la orele 7 seara. Orice ├«nc─âlcare, se spunea, ÔÇ×va fi aspru pedepsit─âÔÇŁ.


restrictii 5 jpg jpeg

De asemenea, au fost interdic╚Ťii ╚Öi ├«n privin╚Ťa folosirii p├ónzeturilor, at├ót de necesare ├«n spitale. Un document emis de autorit─â╚Ťi ├«n ianuarie 1918, ├«n Gorj, interzicea hotelurilor, birturilor ╚Öi restaurantelor a ├«ntrebuin╚Ťa fe╚Ťe de mese ╚Öi ╚Öervete, fiind permise doar cele de h├órtie. ├Än document se mai ar─âta c─â lenjeria de mas─â, de pat, ╚Ötergarele ╚Öi ╚Öervetele din magazine, hoteluri, case particulare, birturi, restaurante ╚Öi alte asemenea ├«ntreprinderi urmau s─â fie rechizi╚Ťionate:

ÔÇ×Gospod─âriile caselor particulare au de anun╚Ťat rezervele care trec de 6 fe╚Ťe de mese ╚Öi 6 ╚Öervete precum ╚Öi pe acelea care de fiecare cap de familie ├«ntrec num─ârul de 3 cea╚Öafuri, 3 fe╚Ťe de pern─â, 6 ╚Ötergare, 3 ╚Öervete. Asupra ridic─ârii obiectelor se va emite o nou─â ordonan╚Ť─âÔÇŁ.

Nerespectarea acesteia se pedepsea cu ÔÇ×├«nchisoare p├ón─â la un an ╚Öi cu amend─â p├ón─â la 10.000 lei sau cu una din aceste pedepse sau confiscarea obiectelorÔÇŁ.


restrictii 3 jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ