Incidentul Ôtsu: Ultimul țar al Rusiei, atacat cu o sabie în timpul unei vizite în Japonia   jpeg

Incidentul Ôtsu: Ultimul țar al Rusiei, atacat cu o sabie în timpul unei vizite în Japonia

Mai 1891. Țareviciul Nicolae, viitorul țar al Rusiei, se află într-o vizită în Japonia. Însoțit de demnitari și nobili niponi, Nicolae face un tur al celor mai importante orașe: Kagoshima, Nagasaki, Kobe, Kyoto.

Pe 11 mai, în timp ce se întorcea la Kyoto, după ce vizitase lacul Biwa din Otsu, este atacat cu o sabie de Tsuda Sanzo, unul dintre cei care îi asigurau escorta. Prima lovitură îl rănește pe țarevici la față, cea de-a doua este parată cu bastonul, de prințul George al Greciei, vărul lui Nicolae.

Atentatorul încearcă să fugă, dar este prins de doi ricșari aflați în apropiere. Rănitul, dus inițial la Palatul Imperial din Kyoto, solicită să fie transportat pe o navă rusească din flota care-l însoțea și care staționa la Kobe.

Temându-se că atentatul ar putea fi folosit de ruși ca pretext pentru declanșarea unui război, demnitarii japonezi insistă pe lângă împăratul Meiji să meargă personal în vizită la Nicolae, ceea ce se și întâmplă. Asta în condițiile în care se știe că suveranii Japoniei părăseau extrem de rar palatul imperial!

Totodată, împăratul adresează scuze publice celui lezat, fiind imitat imediat de supușii săi. Peste 10.000 de scrisori cu urări de sănătate sunt trimise pe numele țarevicului, în timp ce într-un oraș din regiunea Yamagata se dă chiar și o lege prin care se interzicea folosirea numelor Tsuda și Sanzo.

Atentatul a avut și alte urmări: miniștrii de interne respectiv externe ai Japoniei și-au dat demisia, atacatorul a fost condamnat la închisoare pe viață (unde avea să moară după câteva luni), iar Nicolae a rămas cu o cicatrice de aproximativ 9 cm pe cap. S-a speculat chiar și faptul că atentatul ar fi influențat decizia lui Nicolae al II-lea de a intra în război cu Japonia în 1904 – 1905.

Nicolae jpg jpeg

Foto sus: Țareviciul Nicolae, în timpul vizitei la Nagasaki