coniac (foto: Freepik)

Încălzește-te cu un cocktail: 5 rețete de băuturi perfecte pentru sezonul rece

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Iarna aproape că bate la ușă și, odată cu ea, vin și sărbătorile. Ceea ce înseamnă că te vei relaxa mai mult, vei merge în vizite sau vei primi musafiri la tine acasă. Și cum altfel să îi impresionezi, dacă nu cu un cocktail făcut chiar de tine? Pe lângă clasicul vin care însoțește orice masă festivă, poți învăța rețete de cocktailuri pe care să le pregătești oricând vrei sa te răsfeți sau să-ți primești oaspeții într-un mod inedit.

Înainte de toate, este important să ai acasă băuturi de înaltă calitate, precum un coniac, un gin sau un whiskey, dar și pahare care să impresioneze prin formele lor unice. Iată ce rețete poți pune în practică de îndată ce temperaturile scad:

Spiritul iernii

  • 50 ml coniac
  • 40 ml apă fierbinte
  • 5 ml de sirop din trestie de zahăr
  • 2 lămâi curățate de sâmburi, de pieliță și de coajă
  • O felie subțire de ghimbir
  • Puțină zeamă de portocală proaspăt stoarsă

Mod de preparare: Amestecă coniacul cu siropul din trestie de zahăr, cu miezul lămâilor și cu ghimbirul. După ce zahărul s-a topit complet și ingredientele s-au amestecat foarte bine, vine momentul să adaugi apa fierbinte și zeama de la portocală. Toarnă totul într-un pahar și savurează conținutul.

Gin fiert

100 ml gin sec indraznet cu gust puternic

400 ml suc de mere

½ lămâie feliată

1 frunză de dafin

4 cuișoare

2 păstăi de cardamom, ușor zdrobite

1 baton mic de scorțișoară

3 boabe de ienupăr, ușor zdrobite

½ linguriță de semințe de coriandru

1 linguriță miere

Pentru decor:

4 frunze de dafin

2 felii de lămâi, tăiate în jumătate

Mod de preparare: Împarte ginul distilat în patru pahare sau căni de ceai mici, termorezistente. Apoi, toarnă sucul de mere într-o cratiță cu restul ingredientelor. Se încălzește ușor până se fierbe, apoi se strecoară într-o cană. Se toarnă sucul de mere fiert în paharele cu gin și se amestecă ușor pentru a se combina. Se ornează fiecare pahar cu o frunză de dafin și cu o jumătate de felie de lămâie și se servește cald.

Eggnog clasic

100-150 ml de coniac

Semințele unei păstăi de vanilie

4 ouă, separate albușurile de gălbenușuri

100 ml sirop de zahăr

100 ml smântână dublă

500 ml lapte integral

Gheaţă

Mod de preparare:

Pune semințele de vanilie într-un castron mare. Adaugă gălbenușurile și siropul de zahăr și bate cu telul electric până se uniformizează culoarea, timp de aproximativ 2-3 minute. Adaugă smântâna, laptele și coniacul și bate din nou până se omogenizează. Apoi, conținutul obținut se strecoară într-un castron pentru punci. Curăță paletele de la mixer, apoi bate albușurile spumă într-un castron curat. Toarnă o treime din albușurile bătute spumă în amestecul de lapte și smântână din bolul pentru punci, apoi adaugă restul de albușuri bătute. Amestecă ușor, până când eggnog-ul devine pufos și neted. Se ține la rece până când este gata de servire. Se va păstra, acoperit la frigider, maxim o zi. Chiar înainte de servire, se adaugă multă gheață, apoi se amestecă ușor și se pune în pahare.

Hot Toddy

50 ml whisky

3 linguri de miere

1 baton de scorțișoară, rupt în jumătate

1 lămâie, jumătate suc și jumătate felii

2 cuișoare

Mod de preparare: Amestecă whiskyul și mierea și împarte conținutul în două pahare rezistente la căldură. Adaugă jumătate de baton de scorțișoară la fiecare, apoi completează cu 200 ml apă clocotită. Adaugă un strop de suc de lămâie la fiecare, apoi gustă și, în funcție de preferințe, poți suplimenta. Ornează fiecare pahar cu o felie de lămâie înțepată cu un cuișor și servește imediat.

Whisky fiert cu clementine

600 ml bere de ghimbir

150 ml suc de clementine, plus felii de clementine pentru ornat

2 linguri de miere

2 batoane de scorțișoară

5 cuișoare

Un praf de ienibahar

200 ml whisky

Mod de preparare: Pune berea de ghimbir, sucul de clementină, mierea, batoanele de scorțișoară, cuișoarele și ienibaharul într-o cratiță și pune totul la foc mic, timp de 5 minute, pentru a se încălzi. Ia de pe foc cratița și adaugă whiskyul. Împarte conținutul între patru pahare sau căni termorezistente, ornează cu câteva felii de clementine și servește.

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de rețete pe care le poți testa în sezonul rece. Aroma citricelor se potrivește de minune cu băuturile spirtoase și condimentele specifice iernii, astfel încât să dai formă celor mai gustoase cocktailuri.

Sursa foto: Freepik