Vlad al II-lea, a c─ârui porecl─â, Dracul, a fost transformat─â ├«ntr-una ┼či mai celebr─â, a fiului s─âu, Vlad ┼óepe┼č sau Dracula, ajuns, prin contribu┼úia lui Bram Stoker, vampirul universal iubit de Hollywood, a avut o via┼ú─â ┼či o domnie care merit─â s─â fie mult mai mult cunoscute. Pentru c─â reprezint─â, ├«ntr-un fel, esen┼úa a ceea ce a ├«nsemnat mirajul ┼či fragilitatea puterii ├«n vremuri tulburi.

Dup─â moartea lui Mircea cel B─âtr├ón, urma┼čii s─âi, care au fost mul┼úi, s-au angrenat ├«ntr-o serie s├óngeroas─â de lupte pentru ob┼úinerea domniei. Era o competi┼úie ├«n care perdantul pl─âtea, de cele mai multe ori, cu via┼úa. A lui ┼či, uneori, a fiilor lui. Vlad Dracul se ├«nscrie ├«n acela┼či tipar. Fiu al lui Mircea cel B─âtr├ón, se angajeaz─â ├«n lupta cu al┼úi pretenden┼úi. Va sf├ór┼či, la r├óndu-i, executat, ├«mpreun─â cu fiul lui.

├Än epoca cruciadelor t├órzii prin care cre┼čtinii urm─âreau s─â-i scoat─â pe otomani din Balcani, prin┼či ├«ntre sultani ┼či ├«mp─âra┼úi, voievozii valahi aveau domnii scurte ┼či tumultuoase. Cu c─âderi ┼či uneori cu reveniri spectaculoase. Reveniri care am├ónau, de fapt, sf├ór┼čitul tragic al unor efemere prezen┼úe pe tron.

Dar această prezenţă pe tron, indiferent de condiţii, trebuie să fi fost o atracţie imposibil de ocolit, din moment ce niciun preţ nu era prea mare pentru a obţine domnia. Fiecare pretendent ajuns pe tron credea că soarta sa va fi diferită de cea a rudei sale, poate frate, poate văr, căruia tocmai îi tăiase capul ca să-i ia locul.

R─âzboaie, intrigi, comploturi, tr─âd─âri, r─âsturn─âri de situa┼úie, toate marcheaz─â prezen┼úa ├«n istorie a lui Vlad Dracul. Poate ┼či porecla sa spune multe, dincolo de faptul c─â ar fi fost membru al Ordinului Dragonului, chestiune care nu este deloc sigur─â, dup─â cum ve┼úi vedea ├«n paginile acestei edi┼úii a revistei ÔÇ×HistoriaÔÇť.

├Äntre cruciadele cre┼čtine ┼či puterea ├«n cre┼čtere a otomanilor, oamenii epocii au jucat periculos, de multe ori la dou─â capete. S─â ob┼úin─â ┼či confirmarea sultanului, dar s─â se ┼či ridice ├«mpotriva turcilor c├ónd condi┼úiile o permiteau. Ceea ce ├«i punea ├«n situa┼úia de a fi acuza┼úi de tr─âdare de ambele tabere. Era nevoie de mare abilitate ┼či mare putere de convingere pentru a putea sc─âpa dintr-o asemenea capcan─â, iar de multe ori era chiar imposibil. Dar atrac┼úia puterii a fost ┼či a r─âmas p├ón─â ├«n ziua de azi prea mare pentru a fi refuzat─â.

FOTO deschidere: desen de C─ât─âlin Dr─âghici

Articolul a fost publicat ├«n num─ârul 240 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 17 ianuarie - 14 februarie, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

1 copertaHistoria 240 ianuarie jpg jpeg

Cump─âr─â Acum