Iată unde călăii NKVD au masacrat 3 400 de basarabeni în 1940 1941 jpeg

Iată unde călăii NKVD au masacrat 3.400 de basarabeni în 1940-1941

­čôü Comunism
Autor: Mihai Ta┼čc─â

La Chi┼čin─âu, Tiraspol, Soroca sau Cahul, ÔÇ×eliberatorii" ro┼čii au executat mii de moldoveni, pe care i-au aruncat ├«n gropi comune, turn├ónd var peste cadavre.

Pentru a se men┼úine la putere, regimul comunist din URSS a folosit toat─â ÔÇ×experien┼úa" acumulat─â de omenire de manipulare, falsificare, intimidare etc. C├ónd m─âsurile ÔÇ×pa┼čnice" nu aveau efect, sovieticii rezolvau simplu problema: oamenii incomozi regimului erau lichida┼úi, cu un glonte ├«n cap.

Din 25 octombrie 1917 (puciul militar bol┼čevic) organele de represiune ale regimului comunist sovietic au acumulat ÔÇ×experien┼ú─â", a┼ča ├«nc├ót, c─âtre apogeul Marii Terori din 1937-1938, NKVD-ul avea un bogat arsenal de metode de execu┼úii. Pedeapsa capital─â era dictat─â nu de instan┼úe, ci de OGPU (Direc┼úia Politic─â Unificat─â de Stat), NKVD, Troika special─â, Consf─âtuirea special─â, Tribunalele militare, alte organe de represiune sovietice. Odat─â cu ÔÇ×eliberarea" din 28 iunie 1940, practica asasinatelor ├«n mas─â a revenit ├«n Basarabia, fiind aplicat─â ┼či dup─â 23 august 1944.

CÂŢI AU FOST ASASINAŢI

Cu referire la teritoriul actualei Republici Moldova, p├ón─â acum au fost identificare 100 din cele 113 procese-verbale ale Troik─âi speciale a NKVD din RASS Moldoveneasc─â, ÔÇ×instan┼ú─â" care, ├«n anii 1937-1938, a ÔÇ×judecat" ca pe ÔÇ×du┼čmani ai poporului" 4.762 de persoane din st├ónga Nistrului, dintre care 3.497 au fost condamnate la ├«mpu┼čcare (74% din totalul celor judeca┼úi-cea mai mare cot─â din URSS).

image

Foto:Cadavru unei victime deschumate de autorităţile române în vara lui 1942 din ograda fostului sediu al NKVD/ Cartea "Basarabia dezrobită", 1942

Compus─â din trei persoane (de unde ┼či denumirea-ÔÇ×troika"): comisarul poporului pentru afacerile interne, secretarul comitetului regional de partid (bol┼čevic) din RASSM ┼či procurorul general al RASSM, Troika special─â a f─âcut exces de zel la mai multe ┼čedin┼úe. Astfel, la ├«ntrunirea din 15 septembrie 1937, toate cele 59 de persoane judecate au fost condamnate la ├«mpu┼čcare, la ┼čedin┼úa din 25 octombrie acela┼či an s-a decis executarea a 63 de inculpa┼úi din totalul de 63. Au fost condamna┼úi la moarte to┼úi cei judeca┼úi ┼či la alte ┼čedin┼úe: la 14 noiembrie - 65, la 20 noiembrie - 85, la 23 noiembrie - 51, la 25 noiembrie 1937 - 66 de oameni. Troika ÔÇ×a b─âtut recordul" la ┼čedin┼úele din 11 martie ┼či 22 aprilie 1938, c├ónd toate cele 147 ┼či, respectiv, 230 de persoane judecate au fost condamnate la ├«mpu┼čcare.

Nu r─âm├ónea ├«n urm─â nici Consf─âtuirea special─â, unde totul decideau comisarul poporului pentru afaceri interne, Nicolai Ejov, ┼či procurorul URSS, Andrei V├«┼činski. Prin cele 51 de procese-verbale descoperite ├«n arhiva Securit─â┼úii (33 din 1937 ┼či 18 din 1938) pronun┼úate ├«n dosare referitoare la RASSM, Consf─âtuirea special─â a condamnat la moarte prin ├«mpu┼čcare 1.389 de oameni din totalul celor 2.185 judeca┼úi. Cei mai mul┼úi oameni odat─â au fost trimi┼či ├«n fa┼úa plutonului de execu┼úie la 8 octombrie 1937-125 din cei 139 judeca┼úi. Anume Consf─âtuirea special─â i-a condamnat la moarte pe liderii de partid ┼či de stat ai RASSM:Badeev, Krivorukov, Star├ói-Borisov, Antoseac.

EXECUTAŢI NOAPTEA

Sentin┼úele de ├«mpu┼čcare erau executate, de obicei, la locul pronun┼ú─ârii. ├Än cazul RASSM au fost excep┼úii. Astfel, p├ón─â ├«n 1940, sentin┼úele date de Troika special─â a NKVD ┼či Consf─âtuirea special─â a URSS au fost executate ├«n dou─â locuri:la Tiraspol ┼či Balta. De exemplu, ├«n urma primei sentin┼úe pronun┼úate de Troika, din 10 august, (prin care 26 din cei 39 de oameni judeca┼úi au fost condamna┼úi la ├«mpu┼čcare), 12 persoane au fost executate la Tiraspol, trei zile mai t├órziu, la 13 septembrie, la ora dou─â noaptea. Ceilal┼úi 14 condamna┼úi au fost uci┼či la 25 septembrie, tot la Tiraspol, la ora unu noaptea.

Din motive necunoscute sentin┼ú─â ├«n privin┼úa a cinci persoane condamnate de Troika la ├«mpu┼čcare la ┼čedin┼úa din 11 august 1937 a fost executat─â la Balta, la 19 august. De data aceasta ├«n Actul de execu┼úie s-a specificat cu exactitate ora:primul condamnat a fost ├«mpu┼čcat la ora .45, al doilea-la ora 01.05, al treilea-la 01.40, al patrulea-la 01.55 ┼či ultimul-la 02.10.

Pentru executarea sentin┼úei nu se stabilea niciun termen. Uneori era destul o prescrip┼úie ┼či sentin┼úa se executa rapid. Astfel, prescrip┼úia pre┼čedintelui Troik─âi, Prihodiko, din 23 septembrie 1937, obliga organele NKVD s─â execute 72 de persoane, condamnate la 10 septembrie. La doar o zi, pe 24 septembrie, au fost ├«mpu┼čca┼úi 71 de oameni. Dup─â 28 iunie 1940, odat─â cu str─âmutarea NKVD de la Tiraspol la Chi┼čin─âu, s-a c─âutat un nou loc al execu┼úiilor.

Executa┼úi ├«n sediul NKVD din Chi┼čin─âu

La Chi┼čin─âu au fost descoperite dou─â locuri unde erau ├«mpu┼čca┼úi moldovenii:cel ÔÇ×de baz─â" este pe actuala strad─â Grenoble, iar altul - cl─âdirea NKVD, fostul sediu al Consulatului Italian (actualmente strada A. Mateevici, ├«n apropierea Academiei de Muzic─â, Teatru ┼či Arte Plastice.

Primele execu┼úii la Chi┼čin─âu vizau ÔÇ×restan┼úierii"-persoane condamnate de c─âtre Tribunalul militar Odesa ├«nainte de 28 iunie 1940, fie oameni n─âscu┼úi ├«n Basarabia, fie locuitori din st├ónga Nistrului care au fugit ├«n Rom├ónia ├«n anii 1918-1940, trimi┼či la moarte pentru ÔÇ×tr─âdare de patrie". Printre primii la Chi┼čin─âu au fost ├«mpu┼čca┼úi fo┼čtii militari ai Armatei Albe, nobili ru┼či, simpli cet─â┼úeni emigran┼úi din Rusia sovietic─â dup─â 25 octombrie 1917.

image

Foto:Pe locul unde au fost ├«mpu┼čca┼úi oameni nevinova┼úi din strada Grenoble se fac azi case pentru colaboratorii Securit─â┼úii

Referitor la cel de-al doilea loc de asasin─âri ├«n mas─â din Chi┼čin─âu - sediul NKVD, Chestura poli┼úiei municipiului Chi┼čin─âu, Biroul Siguran┼úei, informa Guvernatorul Basarabiei la 31 august 1941: ÔÇ×F─âc├ónd informa┼úii ┼či cercet─âri pentru a se stabili locul de ├«nhumare a victimelor politice ale terorii ro┼čii, am putut stabili ├«n ziua de 30 august 1941 urm─âtoarele: ├«n localul fostului Consulat Italian de pe strada Viilor, ├«n prezent ars complet, ├«n partea din fund a cur┼úii, ├«n apropierea unui beci, ├«ntr-un loc viran camuflat cu sc├ónduri ├«nalte ├«n parte arse, se g─âsesc dou─â gropi mari, proaspete, ├«n care se afl─â ├«ngropa┼úi mai mul┼úi oameni ├«mpu┼čca┼úi ├«n timpul retragerii din Chi┼čin─âu a trupelor ro┼čii". La sediul NKVD au fost deshumate, p├ón─â ├«n seara zilei de 6 septembrie 1941, 85 de cadavre, ├«n total fiind dezgropa┼úi peste 100.

Ultimele acte documentate de execu┼úie ├«n Chi┼čin─âu din perioada 1940-1941 dateaz─â din 27 iunie 1941. De┼či luptele la Prut durau de o s─âpt─âm├ón─â, retr─âg├óndu-se, ├«n acea zi, nkvd-i┼čtii au ├«mpu┼čcat peste 50 de persoane, av├ónd timp ┼či pentru redactarea actelor de execu┼úie. ├Än perioada 28 iunie 1940-22 iunie 1941 execu┼úii au fost efectuate ┼či la Tiraspol.

Asasina┼úi ├«n mas─â la B─âl┼úi Soroca, Orhei ┼či Cahul

Locul execu┼úiilor s-a schimbat odat─â cu ajungerea frontului sovietic la Nistru, ├«n prim─âvara anului 1944. Capitala temporar─â a RSSM, Soroca, devine centrul execu┼úiilor, prima persoan─â ├«mpu┼čcat─â, la 5 iulie, fiind un osta┼č sovietic, dup─â care au urmat alte execu┼úii, la 12 ┼či 27 iunie.

┼×i la B─âl┼úi au fost asasinate ├«n mas─â. Sunt atestate documentar execu┼úii efectuate de NKVD la 18 iulie 1944 (o persoan─â), 14 ┼či 29 septembrie (patru ┼či, respectiv, cinci oameni ├«mpu┼čca┼úi). La B─âl┼úi au fost executate pedepse capitale p├ón─â ├«n aprilie 1945, iar Soroca p├ón─â ├«n iulie 1945. Execu┼úii prin ├«mpu┼čcare au avut loc ┼či la Orhei. Astfel, Tribunalul militar al NKVD din RSSM, ├«n ┼čedin┼úele din 11 ┼či 14 ianuarie 1945, condamn─â la pedeapsa cu moartea patru locuitori ai jude┼úului. Fiind de┼úinu┼úi la pu┼čc─âria din Orhei, to┼úi sunt ├«mpu┼čca┼úi la 14 aprilie acela┼či an. Nici or─â┼čul Cahul nu a fost ocolit de masacre. Aici, la 18 iunie 1945, NKVD ├«mpu┼čc─â un cet─â┼úean pentru infrac┼úiunea de ÔÇ×tr─âdare de patrie". Constat─âm a┼čadar, c─â execu┼úii au avut loc ├«n ora┼čele ├«n care NKVD avea pu┼čc─ârii zonale. Nu se cunoa┼čte locul nemijlocit al execut─ârilor ├«n niciunul din ora┼čele men┼úionate.

image

Foto: Piatr─â comemorativ─â pe locul fostului sediu NKVD din Chi┼čin─âu unde au fost ├«mpu┼čca┼úi "du┼čmabii poporului" din Basarabia. Inscrip┼úie: "Trec─âtorule, pleac─â-┼úi fruntea ├«ntru cinstirea memoriei basarabenilor masacra┼úi aici de c─âl─âii bol┼čevici ├«n iunie 1940-iulie 1941"

Locul din strada Grenoble din Chi┼čin─âu a redevenit de ÔÇ×baz─â" dup─â 23 august 1944, aici fiind executa┼úi nu doar basarabenii sau osta┼čii sovietici, ci ┼či alte persoane c─âzute ├«n m├óinile NKVD-ului sau SMER┼×-ului (Direc┼úia General─â de Contrainforma┼úii militare din cadrul Comisariatului Poporului pentru Ap─ârare din URSS). De exemplu, aici au fost executa┼úi peste 100 de maghiari captura┼úi de sovietici. Poligonul din strada Grenoble a fost folosit ├«nc─â mult timp dup─â moartea lui Stalin, ├«n 1953, drept loc de execu┼úii.

Ochi┼úi ├«n cap ┼či arunca┼úi ├«n gropi comune

├Än raportul Siguran┼úei rom├óne, din 31 august 1941, privitor la cadavrele descoperite la sediul NKVD, se arat─â:ÔÇ×Victimele, ├«n majoritate, au fost executate prin ├«mpu┼čcare ├«n cap, din spate. S-a constatat, de asemenea, c─â ├«mpu┼čcarea s-a f─âcut ├«n serie, iar cadavrele au fost aruncate ├«n stare muribund─â ├«n gropi, ├«n dezordine".

Un alt raport al Siguran┼úei constat─â: ÔÇ×Din informa┼úiile culese ┼či din cercet─ârile f─âcute, rezult─â c─â execu┼úia se f─âcea dup─â sistemul Ceka, prin ├«mpu┼čcare pe la spate, ├«n cap, de c─âtre doi c─âl─âi, care executau atribu┼úiunile ├«n mod consecutiv. S-au mai g─âsit ┼či o c─âldare ┼či un panou de carton, cu numeroase perfor─âri, care, din cercet─âri, era folosit pentru exerci┼úii de tragere ├«n vederea execu┼úiei. Lovituri de gloan┼úe ┼či c├óteva proiectile se mai afl─â ┼či azi ├«n peretele subteranei, unde se f─âceau ├«mpu┼čc─ârile".

Cu regret, datele de arhiv─â privind execut─ârile sunt incomplete, av├ónd ├«n vedere c─â ├«nc─â n-au fost descoperite toate cazurile de condamnare la ├«mpu┼čcare de c─âtre alte organe extrajudiciare ale regimului comunist. Totodat─â, mii de basarabeni au fost executa┼úi de tribunalele militare de la Odesa ┼či Kiev.

Act de execuţie

1937, 13 august, or. Tiraspol.Subsemna┼úii, secretarul operativ al NKVD al RASS Moldovene┼čti, Pervuhin;lucr─âtorul operativ al sec┼úiei a III-a a Direc┼úiei Afacerilor Interne a NKVD a RASSM, locotenent inferior de securitate Docu┼úki ┼či comandantul de gard─â al NKVD al RASSM Ospi┼čev am redactat prezentul act c─â, ast─âzi, potrivit prescrip┼úiei Pre┼čedintelui Troik─âi NKVD a RASSM, locotenent de securitate t. Rogol, din 12 august a.c., de c─âtre noi a fost executat─â sentin┼úa Troik─âi NKVD a RASSM din 10 august 1937 privind condamna┼úii la pedeapsa capital─â-├«mpu┼čcare. Au fost executate urm─âtoarele persoane (urmeaz─â lista a 12 persoane).Persoanele enumerate mai sus-12-au fost ├«mpu┼čcate la ora 02.00, la 13 august.Drept care am redactat prezentul act.Semneaz─â:Pervuhin, /ss/. Docu┼úki /ss/. Ospi┼čev /ss/.[├Än unele acte de execu┼úie se preciza:corpurile au fost ├«ngropate.]