Hitler și mărturia unei iubiri cenzurate jpeg

Hitler și mărturia unei iubiri cenzurate

În castelul Ducilor de Pomerania este găzduită o expoziție ce reprezintă dovada relației dintre  Hitler și o tânără poloneză, pe jumătate evreică. Expoziția ce conține tablouri, poezii, scrisori și obiecte personale ale Fuhrer-ului, ce atestă povestea de dragoste de la sfârșitul Primului Război Mondial, a fost deschisă publicului în  2012.

Eșecul unei relații:întărirea convingerilor antisemite?

În toamna anului 1918, orbit de gaz, Adolf Hitler a fost internat timp de o lună în spitalul din Pasewalk, Polonia.  Până de curând, despre activitatea sa în perioada cuprinsă între 19 noiembrie 1918, când a fost externat, și 12 septembrie 1919, când a participat pentru prima dată la o ședință a Partidului Muncitoresc German, nu se știa aproape nimic. Deși vehement negate în perioada nazistă, zvonurile cu privire la relația dintre tânărul Hitler și o asistentă medicală erau numeroase. Din documentele poloneze declasificate aflăm că, deși dispărută din istorie din motive politice, femeia chiar a existat

Jutta von Sznabel provenea dintr-o familie oarecum înstărită, tatăl fiind proprietar de pământ;mama sa era pe jumătate evreică. Tânăra s-a îndrăgostit de șarmul de artist al lui Adolf și, la puțin timp după ce s-au cunoscut, au luat decizia de a locui împreună. Jutta a continuat să lucreze ca asistentă la spital, în timp ce Hitler stătea acasă, dezvoltându-și talentul artistic și refuzând să se angajeze. După numai 8 luni, fata și-a anunțat familia că are intenții serioase, și că în curând se vor căsători. Familia ei nu a fost de acord, în principal din cauza dezinteresului său față de muncă. Cei doi s-au despărțit, iar Adolf a plecat la Munchen.

Adolf o învinuiește pe mama tinerei pentru eșecul relației, iar mulți consideră că acesta este un motiv pentru care ideile sale antiseminte s-au înrădăcinat foarte bine. Despre ea se știe că după despărțirea de viitorul conducător s-a adâncit în muncă. Odată cu venirea la putere a Germaniei naziste, ea a fost obligată să țină secretă această poveste, iar până la terminarea războiului a fost monitorizată de către Gestapo. În mai 1945, Jutta a fost capturată și interogată de către soldații ruși. Patru ani mai târziu, în 1949, ea s-a refugiat în Israel, unde a primit cetățenie sub numele de Judith Rosenbaum. Femeia a murit în 1965.

Se pare că Jutta a păstrat toate lucrurile ce i-au rămas de la Fuhrer. Acestea au fost păstrate în arhiva de documente a orașului Szczecin. Până în 2011, autoritățile poloneze au negat existența acestora. Acum însă, expoziția este deschisă vizitatorilor și prezintă tablouri, poezii, scrisori, obiecte personale și opera ”Andromache”.