FOTOREPORTAJ Festivalul „George Enescu“ în imagini   file de istorie jpeg

FOTOREPORTAJ Festivalul „George Enescu“ în imagini - file de istorie

Yehudi Menuhin, George Georgescu, David Oistrah şi Radu Lupu sunt doar câteva dintre personalităţile care au oferit concerte de excepţie în cadrul Festivalului „George Enescu“, ajuns la cea de-a XXI-a ediţie.

Pe 4 septembrie 1958 a avut loc prima ediţie a Festivalului „George Enescu“, la trei ani după moartea compozitorului român. Nume mari ale muzicii clasice internaţionale, ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas sau Claudio Arrau au fost prezente la ediţia inaugurală a festivalului.

La Ateneul Român, dirijorul George Georgescu, împreună cu Yehudi Menuhin şi David Oistrah, deschideau primul Festival „George Enescu“ prin Concertul în re minor pentru două viori şi ansamblu de corzi, de Johann Sebastian Bach. „Enescu mi-a dat lumina care a ghidat întreaga mea existenţă.

A fost cel care mi-a aprins imaginaţia, deschizân-du-mi o perspectivă în tumultul şi măreţia lui Bach“, mărturisea Menuhin. La Opera Naţională Bucureşti, pentru prima dată în România, s-a pus în scenă la prima ediţie a festivalului, pe 22 septembrie 1958, singura operă a lui Enescu, Oedipe, sub bagheta lui Constantin Silvestri. Festivalul era planificat sã se desfãşoare din trei în trei ani, iar manifestarea a fost însoţitã de un concurs internaţional care a supravieţuit, însã, numai în primele cinci ediţii, fiind întrerupt în 1971 şi reluat odatã cu ediţia din 1991.

1970. Sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ a susţinut concerte remarcabile la primele ediţii ale festivalului 

646x404 1 47 jpg jpeg

1960. Pianistul polonez Arthur Rubinstein a concertat sub bagheta lui Enescu în 1949, la Montreal

627x0 22 jpg jpeg

1965. În dedicaţia pentru Muzeul „George Enescu“, pianistul polonez Isaac Stern a subliniat că George Enescu a fost „un om şi un muzician pe care noi toţi îl respectăm“

627x0 1 7 jpg jpeg

1967. Pianistul Radu Lupu a obţinut premiul I la concursul din cadrul Festivalului „George Enescu“ din 1967

627x0 2 1 jpg jpeg

2001. Riccardo Muti a dirijat Orchestra şi Corul Teatrului „Scala“ din Milano, la Sala Palatului, pe 28 septembrie 2001

627x0 3 0 jpg jpeg

Muzeul Naţional „George Enescu“ va prezenta pe perioada Festivalului „George Enescu“ (1-28 septembrie) o retrospectivă cu imagini din ediţiile anterioare ale Festivalului.