Fotografie document: Corneliu Baba îl pictează pe Sadoveanu jpeg

Fotografie-document: Corneliu Baba îl pictează pe Sadoveanu

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a postat pe pagina de socializare a instituției o fotografie inedită din arhiva muzeului, ce surprinde o frântură dintr-un proces de creaţie; cel în care, în 1952, pictorul Corneliu Baba lucra la realizarea unui portret al lui Mihail Sadoveanu.

Sadoveanu pictat de Baba jpg jpeg

„Am început portretul cu o pasiune pe care nu o mai cunoscusem de mult. (...) Lucram nervos. Gemeam, din când în când mă trezeam vorbind de unul singur. Maestrul poza tăcut în fotoliu. Într-o zi, după ce privirea sa aparent absentă mă iscodise, îl auzii șoptind către un prieten, martor la ședința noastră.

– «Și aista cred că are pe dracul într-însul».

Prezența lui Mihail Sadoveanu putea ușor să te intimideze. Îmi căutam frazele și mereu aveam impresia că spun banalități nelalocul lor. De aceea ședințele decurgeau în tăcere, din respect pentru clipele de meditație ale maestrului și pentru ale mele”, preciza Corneliu Baba în volumul Ei l-au cunoscut pe Sadoveanu.

Acest articol a apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum