FOTO Ravensbrück, cel mai mare lagăr nazist pentru femei jpeg

FOTO Ravensbrück, cel mai mare lagăr nazist pentru femei

📁 Holocaust
Autor: Redacția

Ravensbrück a fost cel mai mare lagăr de concentrare nazist destinat exclusiv femeilor. Înființat la ordinul lui Himmler în 1938, lagărul se afla la circa 90km de Berlin. Primele prizoniere au ajuns la Ravensbrück pe 18 mai 1939:erau 860 de femei germane și șapte austriece. Pe 29 mai au fost aduse aici și 400 de țigănci din Austria;pe 28 septembrie au sosit primele prizoniere din Polonia. Până la sfârșitul anului, populația lagărului ajungea la 2290 de deținute.

După începutul războiului, în lagăr au fost aduse femei de mai multe naționalități;la un moment dat, se aflau aici femei din 20 de țări europene. Condițiile de trai la Ravensbrück erau la fel de dure ca în celelalte lagăre, iar deținutele mureau din cauza foametei, a bătăilor, a torturii, dar și din cauza gardienilor SS care făceau exces de gloanțe. Femeile care erau prea slăbite și nu mai făceau față muncii erau transferate la Uckermark sau Auschwitz, unde le așteptau camerele de gazare;altele erau ucise prin injecții letale sau folosite drept cobai în experimentele medicale ale doctorilor SS.

Din cauza creșterii constante a populației lagărului, acesta a trecut prin patru extinderi. Până în 1941;la Ravensbrück se aflau 12.000 de prizoniere;anul următor au sosit mai multe convoaie de femei din Rusia, pentru ca la sfârșitul anului, lagărul să numere 42.000 de deținute. La Ravensbrück exista și un crematoriu, iar în noiembrie 1944 comandamentul SS a luat decizia de a construi aici și o cameră de gazare. La acel moment, populația lagărului ajunsese la 80.000 de suflete.

În total, 132.000 de femei au fost închise la Ravensbrück;dintre acestea, circa 40.000 erau poloneze, iar 26.000 evreice. Istoricii estimează că circa 92.000 dintre deținute au murit din cauza foametei și epuizării sau au fost executate. În timpul ultimelor luni ale războiului, din cauza avansului spre Vest al Armatei Roșii, SS-ul a decis să scape cât mai repede de prizoniere;spre exemplu, în martie 1945, au fost trimise la camera de gazare chiar și femeile însărcinate și copiii.

La sfârșitul aceleiași luni, SS-ul decide să transfere arhiva lagărului într-un loc mai sigur. La sfârșitul lui aprilie, deținutele care erau încă în putere au fost evacuate din lagăr, obligate să meargă pe jos spre o altă destinație – era încă unul din Marșurile Morții care au făcut, în acele ultime luni de război, zeci de mii de victime. Când Armata Roșie eliberează lagărul pe 30 aprilie 1945, aici se mai aflau 3000 de femei, toate foarte bolnave.

Sursa:www.vintag.es

Ravensbruck 1 jpg jpeg
Ravensbruck 1 png png
Ravensbruck 2 jpeg jpeg
Ravensbruck 3 jpeg jpeg
Ravensbruck 3 jpg jpeg
Ravensbruck 4 jpeg jpeg
Ravensbruck 4 jpg jpeg
Ravensbruck 5 jpeg jpeg
Ravensbruck 5 jpg jpeg
Ravensbruck 6 jpg jpeg
Ravensbruck 7 jpg jpeg
Ravensbruck 10 jpg jpeg
Ravensbruck 11 1 jpg jpeg
Ravensbruck 11 jpg jpeg
Ravensbruck 12 jpg jpeg
Ravensbruck 13 jpeg jpeg
Ravensbruck 14 jpg jpeg
Ravensbruck 15 jpg jpeg
Ravensbruck 16 jpg jpeg
Ravensbruck 17 jpg jpeg
Ravensbruck 18 jpg jpeg
Ravensbruck 1 jpeg jpeg