Fostul ┼čef al poli┼úiei legionare, agent al Securit─â┼úii? jpeg

Fostul ┼čef al poli┼úiei legionare, agent al Securit─â┼úii?

­čôü Comunismul in Rom├ónia
Autor: Romulus C─âplescu

Exist─â ├«n deschiderea controversatului film ÔÇ×Portretul lupt─âtorului la tinere┼úeÔÇť(regia Constantin Popescu jr.), dedicat uneia dintre figurile socotite de frunte ale Rezisten┼úei armate din Mun┼úii F─âg─âra┼čului, Ion Gavril─â Ogoranu, o scen─â care debuteaz─â abrupt ┼či se termin─â la fel de brusc:lichidarea sumar─â a c├ótorva diversioni┼čti ai Securit─â┼úii, denun┼úa┼úi chiar de un tovar─â┼č al lor. Dincolo de schematismul ei, scena ridic─â multe semne de ├«ntrebare, legate ├«n special de unul dintre diversioni┼čti:enigmaticul personaj pe care afl─âm c─â ├«l cheam─â Rudan ┼či care este ├«mpu┼čcat f─âr─â a apuca s─â scoat─â o vorb─â. ├Än fapt, scurta secven┼ú─â la care nu se mai face vreo referire ├«n tot restul filmului dezgroap─â o foarte ├«nc├ólcit─â poveste, veche de 60 de ani.  

Despre ea stau m─ârturie un ┼čir de surse, iar din informa┼úiile pe care acestea le ofer─â se desprinde o imagine ceva mai limpezit─â a celor ├«nt├ómplate, de┼či multe pete albe persist─â. O surs─â de cert─â valoare, dar ├«n acela┼či timp derutant─â, este volumul I al lucr─ârii memorialistice a lui Gavril─â Ogoranu, Brazii se fr├óng, dar nu se ├«ndoiesc(edi┼úia ├«nt├ói, Editura Marineasa, Timi┼čoara, 1993). Derutant─â ┼či mai ales greu de ├«n┼úeles, fie ┼či numai pentru c─â autorul folose┼čte pe tot parcursul memoriilor numele realeale personajelor, iar atunci c├ónd poveste┼čte mai pe larg episodul amintit (├«mpu┼čcarea diversioni┼čtilor Securit─â┼úii) recurge, din motive numai de el ┼čtiute ┼či cu o singur─â excep┼úie, la nume fictive. Rudan este astfel o inven┼úie onomastic─â pe care pelicula ÔÇ×Portretul lupt─âtorului la tinere┼úeÔÇťo preia ca atare. 

Pentru a afla cine se ascunde ├«n spatele misteriosului Rudan, de mare folos este consistenta culegere de documente semnat─â Adrian Bri┼čc─â ┼či Radu Ciuceanu, Rezisten┼úa armat─â din Mun┼úii F─âg─âra┼č. Gruparea Ion Gavril─â-Ogoranu(Institutul Na┼úional pentru Studiul Totalitarismului, Bucure┼čti, 2007). Documente importante prin ceea ce dezv─âluie, dar care sufer─â de un viciu fundamental:provin dintr-o unic─â surs─â, cea a Securit─â┼úii;altele nu exist─â. Ele comport─â viziunea deformat─â a acestei institu┼úii represive ┼či, fire┼čte, se cuvin luate ├«n considerare cu toat─â circumspec┼úia.Pe bun─â dreptate spunea, ├«ntr-un alt context, Ion Stanomir, pre┼čedintele executiv al Institului de Investigare a Crimelor Comunismului ┼či Memoria Exilului Rom├ónesc:ÔÇ×Este o mare victorie a regimului comunist c─â noi cunoa┼čtem trecutul prin memoria Securit─â┼úiiÔÇť. Se ├«n┼úelege de la sine c─â documentele marcate de o asemenea servitute trebuie supuse confrunt─ârii cu m─ârturiile f─âcute, dup─â dispari┼úia Securit─â┼úii, adic─â dup─â decembrie 1989, de participan┼úii direc┼úi la evenimentele respective, ├«n cazul de fa┼ú─â Gavril─â Ogoranu ÔÇô dar ┼či asemenea m─ârturii sunt grevate, la r├óndul lor, de ipoteza subiectivit─â┼úii. Tocmai din aceste motive, reconstituirea unor fapte petrecute ├«n anii comunismului, mai ales c├ónd e vorba de mi┼čc─ârile ┼či organiza┼úiile de rezisten┼ú─â, nu e deloc o treab─â u┼čoar─â. Mai cu seam─â c─â, dac─â vorbim de memoriile lui Gavril─â Ogoranu, intervin aici ┼či distorsiunile onomastice r─âmase inexplicabile. 

Fratia de cruce Negoiul Liceu Negru Voda jpg jpeg
Impreuna cu doi camarazi jpg jpeg
Gavrila salutand la Crucea Legionara jpg jpeg
Horia Sima 0 jpg jpeg
Grupul Gavrila 1 jpg jpeg
portretul luptatorului la tinerete 2 0 jpg jpeg
portretul luptatorului la tinerete 262806l jpg jpeg
Gavrila Ogoreanu jpg jpeg