Forumul Economic de la Krynica: cum se construie┼čte viitorul Europei ├«n Carpa┼úi   jpeg

Forumul Economic de la Krynica: cum se construie┼čte viitorul Europei ├«n Carpa┼úi

Viitorul se cl─âde┼čte pe idei, iar ideile au nevoie de dialog ┼či dezbatere pentru a se impune. La Krynica, ├«n Carpa┼úii Polonezi, se ├«nt├ómpl─â asta de 29 de ani. Forumul Economic din micu┼úa sta┼úiune de munte a ├«nceput dup─â c─âderea comunismului destul de timid. Era greu s─â aduci oameni cu vederi diferite care s─â accepte s─â stea la aceea┼či mas─â.

La prima ediţie au venit cam 300 de participanţi. Polonia se angaja atunci într-un proces rapid de reforme care urmau să schimbe economia centralizată comunistă, într-o economie performantă în noua lume care se deschidea globalizării.

Aproape trei decenii mai t├órziu, la edi┼úia din 2019, Forumul Economic de la Krynica a ├«nsemnat 4500 de invita┼úi str─âini, reprezent├ónd lideri politici, g├ónditori, economi┼čti, autori, profesori de reputa┼úie interna┼úional─â, 600 de ziari┼čti acredita┼úi, cu to┼úii venind din peste 60 de ┼ú─âri din Europa, America, Asia.

Este cel mai mare eveniment de acest tip din Europa Central─â ┼či de Est, plasat sub organizarea Institutului pentru Studii Estice din Var┼čovia. ├Än prezent, o edi┼úie cost─â c├óteva milioane de euro, dar marea majoritate a fondurilor provine din sponsorizarea pe care o acord─â firmele poloneze. Reformele radicale adoptate ├«nc─â de la primul guvern al Solidarit─â┼úii ┼či continuate dup─â aceea au produs rezultate. Polonia are cea mai mare economie din zona fostelor ┼ú─âri comuniste ┼či organizarea unui forum de magnitudinea celui de la Krynica nu reprezint─â nici pe departe o povar─â, nici financiar─â, nici logistic─â. Numit un Davos al Europei Centrale ┼či de Est, Forumul de la Krynica este o scen─â de dezbatere privind politica, economia ┼či viitorul Europei.

poza1 jpg jpeg

Ce s-a discutat la Krynica, edi┼úia 2019? Macroeconomie, Business ┼či Management, Politic─â Interna┼úional─â, Europa ┼či Lumea, Politici Securitate, Cybersecurity, Energie, Media, Societate, Europa Carpa┼úilor, S─ân─âtate, Stat ┼či Reform─â.

F─âr─â Carpa┼úi nu exist─â o Europ─â, una dintre concluziile discu┼úiilor. La care se adaug─â noile formate, Bucure┼čti 9 sau Ini┼úiativa celor Trei M─âri. Toate av├ónd scopul ├«nt─âririi coeziunii, a economiei ┼či a securit─â┼úii ├«n regiunea dintre Marea Baltic─â ┼či Marea Neagr─â. De unde importan┼úa aducerii asigur─ârii securit─â┼úii la Marea Neagr─â la nivelul M─ârii Baltice, ceea ce Rom├ónia a subliniat ├«n toate discu┼úiile legate de aceast─â tem─â la care a avut reprezentan┼úi.

├Än lumea de azi care se confrunt─â cu provoc─âri noi, Europa ├«┼či caut─â cel mai bun model pentru viitor. Confruntarea dintre America ┼či China, amenin┼ú─ârile Rusiei pe Flancul Estic, Brexit-ul, toate ridic─â probleme la care Europa trebuie s─â ofere r─âspunsuri.

poza3 jpg jpeg

Este nevoie de o Europ─â mai puternic─â, dar cum va ar─âta ea? Vor reu┼či europenii s─â dep─â┼čeasc─â punctele de divergen┼ú─â ┼či vor ajunge la cele mai bune solu┼úii pentru atingerea interesului comun? Istoria popoarelor europene va fi ├«n┼úeleas─â ├«n sensul a ceea ce ne apropie sau a ceea ce ne distan┼úeaz─â? Dezbaterile, uneori aprinse, pe teme istorice sensibile cum sunt rela┼úiile polono-germane sau polono-ucrainiene arat─â c├ót de dificil─â este reconcilierea ┼či asumarea trecutului. Din p─âcate, istoria continu─â s─â fie folosit─â ca un c├ómp de b─ât─âlie politic─â, ceea ce arat─â c├ót de mare nevoie este ca speciali┼čtii s─â se a┼čeze la mas─â ┼či s─â discute, indiferent c├ót de distan┼úate sunt viziunile pe care le sus┼úin.

La Krynica nu s-au dat r─âspunsuri definitive, nici nu este scopul unui asemenea forum, dar s-au dezb─âtut marile probleme cu care ne confrunt─âm. ├Ämbucur─âtor este c─â Rom├ónia a avut o prezen┼ú─â semnificativ─â pe toate palierele ┼či temele de dezbatere, de la autorit─â┼úi la think-tank-uri, de la mediul academic la pres─â ┼či social-media.

Surs─â foto: forum-ekonomiczne.pl 

sigla forum png png