Farmece de dragoste și formule medicinale în Egiptul Antic jpeg

Farmece de dragoste și formule medicinale în Egiptul Antic

📁 Egiptul Antic
Autor: traducere Ana Dontu

În Noul Regat Egiptean magia de seducție se adaptează la noile nevoi ale individului, mai ales în a-i constrânge pe cei îndărătnici să devină parteneri sexuali sau în a-i atrage atenția ființei iubite. Dacă aceasta avea deja inima luată de altcineva, egiptenii nu ezitau să apeleze la magie.  

Existau formule pentru „a face inima unei femei să bată pentru un bărbat anume”. Pregătirile sunt uneori foarte complicate, dar naratorul ne asigură că vraja dă rezultate imediat - de exemplu, acest unguent pe bază de rândunică, pastă de lotus și piele de măgar: se iau o rândunică și o pupăză vii și li se ung capetele cu pasta de lotus. La răsăritul soarelui, se scoate un strigăt, se taie capetele păsărilor și li se smulg inimile, care se ung apoi cu sânge de măgar și sânge de vacă neagră. Apoi se pune totul într-o piele de măgar și se lasă la soare timp de patru zile. După aceasta, se pisează inimile păsărilor, se pun într-o cutie și se țin în casă. Acum nu trebuie decât să aștepți ca femeia râvnită să se manifeste.

Câteodată, egiptenii vin să-i amenințe pe zei, după cum demonstrează un text magic din epoca ramesidă: „Te salut, Re-Horakthy, Părinte al zeilor! Vă salut pe toți cei șapte Hathori care vă asemuiți unor panglici roșii! Te salut pe tine, Divinitate, Domni ai Cerului și ai Pământului! Faceți ca ... (se spune numele fetei), fiica lui ... (numele mamei), să mă urmeze, cum un bou merge după furajul său, cum o servitoare își urmează copiii, cum un păstor își urmează turma! Dacă nu veți face așa ca ea să mă urmeze, voi arunca (foc) peste Busiris și îl voi arde!”

image

Prescripțiile medicale și formulele magice sunt adunate în aceleași colecții („papirusurile medicale”), în care texte vechi, rețete noi și terapii contradictorii se amestecă într-o confuzie extremă. Dat fiind faptul că bolile sunt efecte ale puterilor ostile, în particular ale „emisarilor lui Sekhmet”, zeița devine astfel responsabilă de epidemiile care traversează lumea și răspândesc molima prin gurile lor, de unde vine necesitatea de a purta talismane, de a recita texte de protecție, de a-și picta în roșu tocurile ușilor sau de a ține în casă reprezentări ai eroilor înarmați cu cuțite și ale divinitățiilor protectoare ale căminului.

În Noul Regat Egiptean au apărut stelele lui „Horus pe crocodili”. Aceste monumente îl prezintă pe tânărul Horus nud, călcând în picioare crocodili și strângând în mână reptile și fiare. Deasupra acestei scene este o reprezentare alegorică a lui Bes (protector al femeilor însărcinate), iar de desubt sunt gravate texte magice. Aceste stele, folosite pentru a se proteja de mușcătura animalelor veninoase, puteau servi în egală măsură drept protecție pentru gravide – copilul care urma să se nască era asemuit lui Horus, fiul lui Isis. Pentru a asigura această protecție, femeia trebuia să bea apa cu care se stropea monumentul. Prin aceste gesturi, se intenționa îndepărtarea demonilor care puteau compromite ducerea la bun sfârșit a sarcinii.

Sursa: Historia nr. 53, septembrie 2015