Elena Ceaușescu și moda  De unde era haina cu care a fost ucisă în ‘89 jpeg

Elena Ceaușescu și moda. De unde era haina cu care a fost ucisă în ‘89

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Ștefania Stancu; Carmen Ștefan

Cuvântul de ordine pentru ținutele celei care nu suporta să vadă în spațiul public o femeie care arăta mai bine ca ea era, se pare, clasicismul. Elena Ceaușescu nu era o femeie frumoasă, o știa și ea foarte bine, dar voia să fie bine îmbrăcată. În dulapul ei se găseau ținute Chanel, Dior sau Hermès, poșete Gucci, lângă cópii impecabil realizate la Apaca și pantofi de la Guban Timișoara.

Designerul Flora Năstase a analizat pentru click.ro ținutele celei care a fost, până în decembrie 1989, prima doamnă a țării. Decentă, fără extravaganțe, întotdeauna conformă cu evenimentul la care lua parte, Elena Ceaușescu a ieșit din scenă violent, în decembrie 1989, dar îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent.

Într-o vreme în care, din prea multă relaxare sau, poate, din prea puțină consiliere de specialitate, prima doamnă a României ține prima pagină a ziarelor cu gafele ei vestimentare, iar președintele țării își poartă cușma în stilul dictatorului de tristă amintire, ne întoarcem în timp, într-o vreme în care creațiile marilor case de modă ale lumii erau accesibile doar unei elite foarte restrânse.

Elena Ceaușescu,  în paltonul Yves Saint Laurent cu care a fost arestată,  judecată și apoi executată în decembrie 1989. Foto: captură
Elena Ceaușescu, în paltonul Yves Saint Laurent cu care a fost arestată, judecată și apoi executată în decembrie 1989. Foto: captură

Elena Ceaușescu, în paltonul Yves Saint Laurent cu care a fost arestată, judecată și apoi executată în decembrie 1989. Foto:captură

Prima doamnă a țării, Elena Ceaușescu, în mod evident neajutată de trăsăturile fizice, a adoptat un stil sobru, fără extravaganțe, a cărui eleganță era dată de croiala perfectă a hainelor, ”de firmă”, de la marile case de modă, sau imitații corecte realizate în întreprinderile autohtone.

Designerul Flora Năstase, primul producător autohton de haine de blană după 1990, a analizat pentru click.ro stilul Elenei Ceaușescu.  

Elena Ceaușescu avea un stil decent. La întâlnirile oficiale, avea întotdeauna o ținută potrivită. Se îmbrăca de la casele modă mari ale lumii, iar ținutele alese nu erau potrivite doar cu evenimentul respectiv, ci și cu înfățișarea ei. Niciodată n-a avut ținute provocatoare sau ieșite din context, dimpotrivă, a adoptat un stil moderat, chiar dacă purta creații semnate de mari designeri ai lumii. Avea în dulap creații Dior, Hermès, purtate la vremea aceea doar de o anumită parte a nomenclaturii. Haina cu care a fost arestată era o creație Yves Saint Laurent.

Click aici pentru continuarea articolului