Drobul de miel, preparat cu arom─â de S─ârb─âtoare Pascal─â jpeg

Drobul de miel, preparat cu arom─â de S─ârb─âtoare Pascal─â

­čôü Istorie culinar─â
Autor: Daniela ┼×erb

Unul dintre felurile de m├óncare nelipsite de pe masa oric─ârui rom├ón ├«n zilele de Pa┼čte este drobul. O variant─â a preparatului rom├ónesc se ├«nt├ólne┼čte la sco┼úieni ┼či se nume┼čte haggis, cu men┼úiunea c─â acela este fiert ├«n burt─â de oaie ┼či nu con┼úine cantitatea impresionant─â de verde┼úuri precum drobul rom├ónesc.

Bun─âtatea pe care o punem pe mas─â ┼či o numim drob de miel are ca ingrediente principale m─âruntaiele acestui animal adic─â:ficat, pl─âm├óni, inim─â ┼či rinichi, la care se adaug─â cantit─â┼úi mari de ceap─â verde, m─ârar, p─âtrunjel, usturoi ┼či leu┼čtean. De asemenea, pentru preparare mai avem nevoie de p├óine ├«nmuiat─â ├«n lapte.

M─âruntaiele se fierb dup─â care se trec prin ma┼čina de tocat. Se adaug─â sare ┼či piper ┼či se amestec─â cu verdea┼úa tocat─â ┼či ea. Prapurul mielului se pune ├«n tav─â ┼či se toarn─â amestecul de carne. O variant─â de preparare este cea cu aluat ├«n loc de prapure, ├«ns─â ├«n mai toate variantele culinare se a┼čaz─â ├«n mijloc ou─â fierte.

Drobul de miel este un fel de m├óncare foarte apreciat la noi, care se serve┼čte ├«n timpul S─ârb─âtorilor Pascale, al─âturi de pasca cu br├ónz─â ┼či ou─â ro┼čii. ├Än SUA ├«ns─â, un astfel de preparat este interzis deoarece con┼úine pl─âm├óni de oaie, organe considerate toxice pentru s─ân─âtatea uman─â.

Pentru cre┼čtini, sacrificarea mielului de Pa┼čte semnific─â jertfa lui Hristos pentru salvarea neamului omenesc. Dup─â al┼úii, obiceiul sacrific─ârii acestui animal ar fi fost specific p─âstorilor din Orient care se mutau din loc ├«n loc alunga┼úi de secet─â. Ei sacrificau un miel ├«nainte de plecare av├ónd credin┼úa c─â vor fi feri┼úi ├«n acest fel de spiritele rele, ├«n timpul c─âl─âtoriei. Cu s├óngele mielului, ungeau st├ólpii ┼či be┼úele de la corturi.

Citi╚Ťi Historia Digital ÔÇ×Pa╚Ötele, a╚Öa cum ├«l ╚ÖtiamÔÇŁ disponibil pe paydemic.com 

1 thumbnail png png