Dezbatere „Historia”, ora 11 00: Cine l a dat jos pe Cuza: Marile Puteri, masonii sau forţele interne? jpeg

Dezbatere „Historia”, ora 11.00: Cine l-a dat jos pe Cuza: Marile Puteri, masonii sau forţele interne?

Unul dintre evenimentele importante ale istoriei moderne a României rămâne momentul 11 februarie 1866, când a avut loc lovitura de stat prin care o alianţă a forţelor politice de factură conservatoare şi liberal-radicală, denumită cu o sintagmă care a făcut carieră în istoriografia noastră, monstruoasa coaliţie, l-a obligat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza să abdice şi să părăsească ţara.

Cauzele acestui complot au fost multiple şi generate, în principal, de atitudinea tot mai dictatorială a lui Cuza, de reformele sale, apreciate ca fiind prea radicale de către conservatori şi insuficiente ori moderate de către liberalii roşii, de afacerile camarilei sale, dar şi de elemente delicate ale vieţii sale personale (avem în vedere relaţia extraconjugală cu Maria Obrenovici).

Toate aceste elemente au condus în final la înlăturarea forţată a domnitorului de la putere.  Cine au fost cei care l-au înlăturat pe Cuza? Cum a fost pregătit complotul? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricii Dorin Stănescu, Dan Falcan şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 11.00.