Descoperire neaşteptată despre oamenii cu ochi albaştri
Toate persoanele cu ochi albaştri se trag dintr-un strămoş comun, care a trăit acum aproximativ 10.000 de ani şi care a suferit o mutaţie genetică.
Cercetătorii explică modul în care culoarea irisului oamenilor, iniţial închisă la culoare, a ajuns să fie, în cazul unor persoane, albastră.
Toţi oamenii din lume care au ochi albaştri provin dintr-un strămoş comun – un european care a trăit acum aproximativ 6.000-10.000 de ani şi care a suferit o mutaţie genetică deosebită.
În cazul lui, mutaţia a dus la culoarea albastră a irisului. Acesta a fost primul om cu ochi albaştri din lume. Cu siguranţă o apariţie stranie, pentru că toţi ceilalţi oameni, până atunci, aveau ochii căprui.
Culoarea ochilor căprui este dată de gena OCA2, iar anumite variaţii genetice au produs mereu nuanţe diferite de maroniu, dar niciodată o culoare deschisă.
Ochii albaştri au apărut în urma mutaţiei unei alte gene, HERC2, care a dus la blocarea genei OCA2 care determină cantitatea de melanină ce determină culoarea maronie a ochilor.
Mutaţia a apărut prima dată în perioada în care oamenii migrau din Africa spre Europa. De aceea, cercetătorii cred că toţi oamenii cu ochi albaştri au un strămoş comun care a trăit în acea perioadă în Europa.
Teoria se bazează pe faptul că mutaţia genei HERC2 a fost observată la absolut toate persoanele cu ochi albaştri. Astfel, este evident că oamenii care au această trăsătură au moştenit de la strămoşul lor comun mutaţia care le dă un farmec aparte.
Desigur, este foarte greu de identificat cine a fost primul om cu ochi albaştri din lume. Cele mai vechi rămăşite descoperite până acum, care au aparţinut unui om cu ochi albaştri, datează de acum 7.000 de ani şi au fost descoperite într-o peşteră din Spania.