De la plombele cu garan╚Ťie pe via╚Ť─â la ├«nfiin╚Ťarea Facult─â╚Ťii de Medicin─â Dentar─â ÔÇô scurt─â incursiune prin istoria stomatologiei rom├óne╚Öti jpeg

De la plombele cu garan╚Ťie pe via╚Ť─â la ├«nfiin╚Ťarea Facult─â╚Ťii de Medicin─â Dentar─â ÔÇô scurt─â incursiune prin istoria stomatologiei rom├óne╚Öti

Stomatologia, ca ramur─â de sine st─ât─âtoare a medicinii, ├«ncepe s─â fie reglementat─â ├«n Rom├ónia abia din secolul al XIX-lea. Ini╚Ťial, tratamentele dentare erau realizate de medici cu studii efectuate ├«n str─âin─âtate, veni╚Ťi ├«n ╚Ťar─â cu diplome ob╚Ťinute la ╚Öcolile din Viena, Polonia sau Pesta. Spre deosebire de alte ╚Ť─âri europene, p├ón─â ├«n anul 1885 arta dentar─â a fost considerat─â "cu totul ├«n fa╚Öe" ├«n Rom├ónia.

Nașterea unei profesii

Doctorul Pavel Macarovici a fost considerat unul dintre p─ârin╚Ťii stomatologiei rom├óne╚Öti. Acesta ├«nfiin╚Ťeaz─â la Ia╚Öi, pe 3 aprilie 1890, prima societate a denti╚Ötilor din stat, intitulat─â "Chirurgia dentistic─â". Abia la ├«nceputul secolului XX stomatologia devine oficial ramur─â a medicinii, odat─â cu emiterea legii sanitare nr. 447/1910. Cu doar un an ├«nainte, ├«n 1909, doctorul Paul Marcovici pusese bazele la Bucure╚Öti ale unei noi institu╚Ťii de specialitate, "╚ścoala superioar─â dentar─â liber─â".

Primul program universitar de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt stomatologic

Anul 1919 este marcat de deschiderea la Cluj, ├«n cadrul Facult─â╚Ťii de Medicin─â, a unei clinici de stomatologie. ├Än capital─â, ├«ncep├ónd cu anul 1926 se organizeaz─â la Facultatea de Medicin─â conferin╚Ťe de patologie bucodentar─â. Trei ani mai t├órziu, se ├«nfiin╚Ťeaz─â aici un program de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt stomatologic cu durat─â de un an, ce permitea celor ce studiau medicina general─â s─â se specializeze ulterior ca stomatologi. Absolven╚Ťii din promo╚Ťiile anterioare beneficiaz─â din acela╚Öi an de posibilitatea studierii ├«n cadrul Institutului Clinico-Stomatologic. Acesta func╚Ťioneaz─â ├«n cadrul Spitalului Col╚Ťea, sub conducerea profesorului doctor Mina Minovici.


stomatologie 5 jpg jpeg

De la Col╚Ťea la Colentina

Doctorul Dan Theodorescu ob╚Ťine ├«n 1935 titlul de medic primar pentru chirurgie maxilo-facial─â ╚Öi ├«nfiin╚Ťeaz─â prima sec╚Ťie clinic─â de chirurgie oro-maxilo-facial─â din Rom├ónia. Sub conducerea sa, Institutul Clinico-Stomatologic se mut─â la Spitalul Colentina. ├Än 1948 Institutul se transform─â ├«n Facultatea de Stomatologie pe care o cunoa╚Ötem ast─âzi. 


kshdksjdks jpg jpeg

"Primul dentist român" își face reclamă

├Äntors din Fran╚Ťa ca ÔÇťmembru al Academiei Na┼úionale din ParisÔÇŁ, dup─â 18 ani de practic─â ├«n domeniu, Constantin Theodor Bartolomei ├«╚Öi deschide ├«n Bucure╚Öti, la ├«nceputul secolului trecut, un "cabinet dentar de primul rang". Conform reclamei existente ├«n epoc─â, pacien╚Ťii erau asigura╚Ťi de lipsa oric─ârei dureri ├«n cazul extrac╚Ťiilor dentare, iar plombele primeau garan╚Ťie pe via╚Ť─â. Pierderea din╚Ťilor nu este nici ea o problem─â, c─âci serviciile oferite permit ├«nlocuirea lor cu "din╚Ťi americani" artificiali. Problemele ap─ârute ulterior la nivelul acestora erau remediate ├«n doar trei ore. Cabinetul doctorului Bartolomei era u╚Öor accesibil, fiind situat ├«n centrul capitalei, pe strada Carol, num─ârul 40, vizavi de Palatul Po╚Ötelor (actualul Muzeu Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei). 

Nu ╚Ötim desigur care era calitatea tratamentelor oferite, dar trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â modul ├«n care ├«╚Öi promova serviciile i-ar atrage pacien╚Ťi ╚Öi ├«n zilele noastre. 

:  
http://library.usmf.md:8080/jspui/bitstream/123456789/4649/1/Subiecte%20privitor%20la%20definirea%20termenilor_0.pdf
https://umfcd.ro/educatie/facultati-si-resurse/facultatea-de-medicina-dentara/
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2016/09/povestea-primului-dentist-roman/
Macarovici G.P., Istoria dentar─â a Rom├óniei: epoca de rena┼čtere a dentisticei noastre. 1859-1910., C─âl─âra┼či, 1924.