De ce s au duelat topless o prin┼úes─â ┼či o contes─â ├«n 1892? jpeg

De ce s-au duelat topless o prin┼úes─â ┼či o contes─â ├«n 1892?

Duelul cu s─âbii dintre o prin┼úes─â ┼či o contes─â, cu s├ónii dezgoli┼úi, petrecut din cauz─â c─â nu au putut pica de acord ├«n leg─âtur─â cu alegerea aranjamentelor florale, pare subiectul unui film de satir─â. Acesta este, ├«ns─â, un episod istoric real care a avut loc ├«n 1892, cunoscut drept ÔÇ×primul duel al emancip─âriiÔÇŁ, potrivit publica┼úiei britanice Daily Mail.

├Äntr-un videoclip realizat de portalul Atlas Obscura este prezentat─â povestea prin┼úesei vieneze Pauline von Metternich ┼či a contesei rusoaice Anastasia Kielmansegg, care s-au duelat topless ├«n vara anului 1892 dup─â ce au avut o disput─â din cauza alegerii aranjamentelor florale pentru o expozi┼úie de la Teatrul Muzical din Viena.

image

Ideea de a se lupta cu s├ónii dezgoli┼úi nu a apar┼úinut celor dou─â rivale, ci a fost propus─â de baroneasa Lubinska, o femeie medic care a supravegheat duelul cu s─âbii care a avut loc ├«n Vaduz, capitala statului Liechtenstein. Aceast─â propunere a fost, de fapt, o m─âsur─â de siguran┼ú─â impus─â de baroneas─â, preg─âtit─â s─â trateze orice fel de ran─â a nobililor austrieci care se duelau p├ón─â c├ónd era v─ârsat─â prima pic─âtur─â de s├ónge. Ini┼úiativa de a renun┼úa la haine ├«n partea de sus a corpului nu a avut, a┼čadar, ra┼úiuni sexuale, ci practice.Conform baronesei, chiar ┼či r─ânile mici puteau deveni fatale ├«n urma septicemiei cauzate de faptul c─â materialul hainelor era ├«mpins for┼úat ├«n ran─â, odat─â cu t─âi┼čul sabiei. Pentru a evita acest lucru, medicul le-a sf─âtuit pe cele dou─â femei s─â se lupte topless.

e3rfg jpg jpeg

├Än acele vremuri, duelurile ├«ntre femei erau rare, dar nu necunoscute. Totu┼či, duelul dintre prin┼úesa Pauline ┼či contesa Anastasia a r─âmas ├«n istorie ca ÔÇ×primul duel al emancip─âriiÔÇŁ pentru c─â at├ót participantele, c├ót ┼či medicul asistant ┼či sus┼úin─âtoarele, responsabile de comunicarea ├«ntre adversare, erau femei.

Potrivit autorului Paul Mall Gazette, dezacordul celor dou─â femei nobile a fost at├ót de puternic, ├«nc├ót problema putea fi rezolvat─â doar prin v─ârsare de s├ónge. Prin┼úesa Pauline Metternich, pre┼čedintele de onoare al expozi┼úiei, ┼či Contesa Anastasia Kilmannsegg, pre┼čedinta comitetului expozi┼úiei, au c─âl─âtorit la Vaduz, unde s-au duelat cu s─âbii. ├Än cea de-a treia rund─â, prin┼úesa a r─ânit-o pe contes─â la nas, iar contesa i-a provocat prin┼úesei o t─âietur─â pe bra┼ú. R─ânile lor au fost de ├«ndat─â ├«ngrijite de baroneasa Lubinska. De┼či unele surse sus┼úin c─â prin┼úesa Pauline a fost declarat─â ├«nving─âtoare, al┼úii sunt de p─ârere c─â victoria i-a apar┼úinut contesei, care a r─ânit-o mai grav pe rivala ei.