Cum și de ce îmbrățișa Hitler o fetiță evreică pe nume Rosa jpeg

Cum și de ce îmbrățișa Hitler o fetiță evreică pe nume Rosa

📁 Holocaust
Autor: Redacția

O fotografie în care Adolf Hitler îmbrățișează cu afecțiune o fetiță de 7 ani ascunde o poveste ciudată. Aceasta in primul rand din cauza originii copilului. Rosa Bernile Nienau, o fetiță de origine evreiască, se afla cu mama sa în mulțimea care celebra ziua de naștere a lui Hitler, la Berghof, în 1933. Când acesta a aflat că și copila este născută în aceeași zi cu el, dictatorul nazist a invitat-o în casă, unde au făcut împreună câteva fotografii. 

Momentul a fost surprins de Heinrich Hoffman în 1933 la Berghof, cu 6 ani înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta fotografie a fost scoasă la licitație în Maryland, scrie BBC News, și s-ar putea vinde cu peste 10.000 de dolari. 

„Versiunea semnată de Hitler n-a mai fost făcută publică până acum. Hitler se poza frecvent cu copii, în scopuri propagandistice. Ceea ce este șocant la această poză este că pare să o îndrăgească cu adevărat pe această fetiță. Am fost pur și simplu șocat. A dezvoltat o prietenie față de „unchiul Hitler”, care a durat până în 1938”, a declarat Bil Pangoupulos, cel care a scos-o la licitație. 

Ceea ce a pus bazele prieteniei dintre Hitler și micuța Rosa a fost ziua de naștere comună. Nici măcar atunci când a aflat că micuța este de origine evreiască nu și-a schimbat atitudinea față de ea, scrie Daily Mail. Astfel, el i-a trimis copilei o copie a fotografiei făcute cu ocazia întâlnirii lor din 1933.

„Draga și atenta Rosa Ninau și Adolf Hitler, 16 iunie 1993”, a scris el pe spatele fotografiei.

Fata i-a trimis lui Hitler și consilierului său Wilhelm Bruckner cateva scrisori, până când secretarul liderului nazist, Martin Bormann, le-a transmis Rosei și mamei sale să nu îl mai contacteze. Cu toate acestea, Hitler a fost deranjat de acest ordin al secretarului lui, care invoca „lipsa de puritate”.

„Sunt oameni care au un adevărat talent în a-mi distruge orice sursă de fericire”, i-ar fi zis Adolf Hitler lui Hoffman, care ulterior a scris o carte intitulată „Hitler a fost prietenul meu.” 

„Rosa și Hitler deveniseră foarte apropiați, atât de apropiați încât dictatorul a refuzat toate apelurile de a rupe legătura cu ea. În cele din urmă, cele două au fost obligate să se țină departe de el”, a mai explicat Pangoupulos. 

În această carte publicată în 1955, fotograful a mai inclus o altă fotografie cu cei doi, pe care a denumit-o „Drăguța lui Hitler.” Din imagini se vede cum cei doi se îmbrățișează, în timp ce fetița i s-ar fi adresat liderului nazist cu „unchiul Hitler.” 

Potrivit Daily Mail, când Hitler s-a împrietenit cu Rosa, era deja în vigoare legea care le permitea naziștilor să persecute evrei. 

La un an după ce Rosa și mama sa au fost obligate să rupă legătura cu liderul nazist, a început al Doilea Război Mondial. Până la finalul lui, șase milioane de evrei și-au pierdut viața. Rosa a murit într-un spital din Munchen, în 1943, la 10 ani de la prima discuție cu Hitler.