Intrarea domnitorului Carol I în București, la 10 mai 1866. Gravură publicată de ziarul francez L'illustration (© Wikimedia Commons)

Cum au aflat locuitorii Bucureștiului că domnitorul Carol I a ajuns în România?

Data de 10 mai reprezintă o zi cu totul aparte pentru fiecare român, marcând trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

În acest context, Muzeul Național de Istorie a României aduce în atenție o piesă unică din colecția instituției. Afișul tipărit adresat de primarul Comunei „Bucureșci”, Dimitrie Brătianu, către locuitorii Bucureștiului, prin care se anunța intrarea domnitorului Carol I pe pământul României și primirea sa în Capitală, la bariera Căii Mogoșoaia, pe 10 mai 1866.

Foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României
Foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Primarul recomanda locuitorilor să se îmbrace în veșminte de sărbătoare și să-l întâmpine pe suveran cu flori, ramuri verzi și scoarțe la ferestre, în sunetele clopotelor, tunurilor și al muzicilor. Seara, străzile erau luminate de făclii, iar toate casele urmau a fi împodobite cu lumini.

Foto sus: Intrarea domnitorului Carol I în București, la 10 mai 1866. Gravură publicată de ziarul francez L'illustration (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...