image

Cum a evoluat divertismentul de-a lungul timpului

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Istoria divertismentului reflectă cel mai bine creativitatea umană și evoluția culturală a omenirii. De la formele străvechi de distracție până la modalitățile digitale din zilele noastre, oamenii s-au adaptat mereu pentru a găsi activități recreative care să-i scoată din rutina de zi cu zi și să le aducă zâmbetul pe buze.

În acest articol te invităm să descoperi o scurtă cronologie a modului în care a evoluat divertismentul în istorie.

În perioada antică și medievală, oamenii obișnuiau să se distreze prin intermediul muzicii și dansului. Nu erau ignorate nici seratele de povești. În Grecia antică a luat ființă teatrul, iar piesele unor dramaturgi ca Sofocle și Aristofan sunt încă populare.

Romanii organizau diverse întreceri la Colosseum. Se mai practicau jocuri cu niște obiecte asemănătoare zarurilor din zilele noastre. Ulterior, în Europa medievală, trubadurii se distrau cu cântece și poezie.

În perioada Renașterii, opera și baletul au câștigat tot mai multă popularitate. Iar în secolul al XVIII-lea au fost inaugurate primele teatre publice din lume, inclusiv Globe Theatre din Londra, unde au fost puse în scenă operele lui William Shakespeare.

Tot în acea perioadă a apărut o altă metodă de distracție foarte populară: circul. Carurile cu circ făceau înconjurul continentului și distrau oamenii. Se făceau acrobații spectaculoase pentru acele vremuri.

Inventarea cinematografului, o bornă istorică

Finalul secolului al XIX-lea a adus o mutare revoluționară: apariția cinematografului. Prima proiecție de filme a fraților Lumière a avut loc în 1895. Pe atunci erau filme mute, însă ulterior a început ceea ce este denumită "Epoca de Aur a Hollywood-ului" din anii 1920.

La mijlocul secolului al XX-lea a fost inventată televiziunea. Pe măsură ce aceasta a fost mai accesibilă oamenilor de rând, televiziunea a devenit principala metodă de distracție a oamenilor din acele vremuri. Show-uri ca I Love Lucy și The Twilight Zone se bucurau de o popularitate considerabilă.

După al doilea Război Mondial, oamenii și-au îndreptat atenția tot mai mult către muzică.

Apariția stilului muzical Rock'n'Roll a fost ceva revoluționar. Artiști ca Elvis Presley, Chuck Berry și Little Richard au captivat sute de milioane de oameni. Ulterior, discurile de vinil, casetele și, ceva mai târziu, CD-urile erau vândute în sute de milioane de exemplare.

Muzica a reprezentat și încă mai reprezintă o modalitate excelentă de distracție. Cluburile de noapte erau pline din anii '80 și astfel devenise ceva obișnuit pentru oameni să meargă să danseze.

Finalul secolului XX este marcat și de ascensiunea jocurilor video. Primul joc video de succes este considerat Pong, apărut în anul 1972. Însă adevărata revoluție a început în anii 2000, când oamenii „gustau” primele jocuri în rețea, iar dezvoltările tehnologice au permis ca grafica să avanseze rapid.

Tot în anii 2000 au început să se dezvolte și primele platforme de casino. Dacă la început erau sub 20 de titluri disponibile, în prezent sunt zeci de mii de jocuri online, mare parte video sloturi, dar și jocuri de ruleta, blackjack, baccarat, poker, bingo, table și altele.

Ce urmează?

De câțiva ani se fac progrese mari în ceea ce privește distracția prin intermediul realității virtuale și a realității augmentate. Căștile VR sunt deja accesibile publicului larg, iar specialiștii se așteaptă ca în deceniile următoare să devină principala metodă de distracție a celor pasionați de jocuri.

În orice caz, este clar că metodele de distracție ale oamenilor se vor adapta la tehnologia din fiecare perioadă, așa cum am putut observa că s-a întâmplat în istorie. Pe măsură ce omenirea evoluează, fără doar și poate, vor evolua și genurile de distracție.

Sursa foto: canva.com