Cum a ajuns Maria Tănase să fie arestată pentru spionaj în al Doilea Război Mondial jpeg

Cum a ajuns Maria Tănase să fie arestată pentru spionaj în al Doilea Război Mondial

Maria Tănase, „privighetoarea muzicii populare româneşti“, a dus o viaţă de poveste care pe alocuri s-a împletit cu elemente de film poliţist. A fost adorată de români, iubită de bărbaţi celebri, dar şi suspectată de spionaj şi hărţuită de Securitate. Primele acuzaţii de spionaj au venit pe fondul unei poveşti amoroase.

La sfârşitul anilor `30, când Maria Tănase cunoscuse deja cele mai înalte culmi ale succesului şi era un nume cunoscut de toţi români, a trăit o iubire scurtă cu un personaj controversat, Maurice Negre. Pe jurnalistul francez Maurice Negre l-a cunoscut pe vremea când cânta la restaurantul Capşa. S-a lăsat sedusă de misteriosul bărbat înalt şi frumos şi o vreme au fost un cuplu celebru al Bucureştiului.   Când Maurice Negre a fost arestat sub acuzaţia de spionaj şi condamnat la 10 ani de închisoare, fiind încarcerat la Aiud, Maria Tănase a făcut tot posibilul să-l scape. Se spune că, din dragoste pentru Maurice, şi-a vândut toate bijuteriile şi blănurile, ca să facă rost de banii necesari pentru a-l scoate din închisoare. S-a speculat că, în schimbul eliberării iubitului, Maria ar fi acceptat chiar să joace rolul de spion.  

După ce a fost eliberat, Maurice s-a întors în Franţa şi relaţia de amor s-a sfârşit. După Al Doilea Război Mondial, jurnalistul pe care Maria îl iubise şi pentru care îşi vânduse averile a ajuns director la Agenţia France Press. Peste ani, persecutată de regimul din ţară, Maria i-a scris lui Maurice şi i-a cerut să o ajute. Scrisorile ei au rămas fără răspuns. Chiar şi după ce relaţia cu jurnalistul francez s-a încheiat asupra Mariei au continat să planeze suspiciuni de spionaj. 

Arestată pentru spionaj 

În 1940, când cel de-Al Doilea Război Mondial izbucnise deja, Maria Tănase a făcut un turneu în Turcia. Celebra cântăreaţă a avut ocazia să cânte în faţa preşedintelui ţării de la acea vreme, Iamet Inonu. Vizita cântăreţei în capitala Turciei, loc de întâlnire al agenţilor secreţi, a sporit suspiciunea că aceasta ar fi colaborat cu serviciile secrete. Se spune că, după întoarcerea în ţară, a fost recrutată de serviciul secret al armatei germane Abwehr, dar artista ar fi refuzat.   În 1940, după întoarcerea din Turcia, Maria Tănase, a fost arestată pentru spionaj şi acuzată că a lucrat în favoarea britanicilor. Probele împotriva ei n-au fost suficiente şi autorităţile au eliberat-o.

Relaţie cu şeful Serviciului Special de Informaţii 

 După ce a apărut într-un pictorial nud în care juca şah, Maria Tănase a început să fie persecutată de poliţia legionară din ţară. I s-au distrus matriţele de la casele de discuri, casa i-a fost devastată, iar discurile sparte. Cântăreaţa a fost nevoită să-şi părăsească locuinţa din Bucureşti şi să revină în mahalaua în care a copilărit. A fost ajutată de Eugen Cristescu, cel care se afla la şefia Serviciului Special de informaţii. Şeful serviciului i-a devenit nu doar apărător, ci şi iubit.    Când în 1943 ajunge din nou la Ankara pentru un concert, s-a spus că de fapt deplasarea ei ar fi avut alt scop şi că Cristescu ar fi trimis-o să ia contact cu serviciile speciale aliate, la Istanbul.

Continuarea pe Adevărul.ro