Cremşnitul papal jpeg

Cremşnitul papal

📁 Istorie culinară
Autor: Alexandru Zaharia

Un desert aparte, răcoros, care să nu fie din cale-afară de dulce şi care nu conţine vreo combinaţie de fructe, poate doar un strop de alcool (pentru sporirea rafinamentului) şi mult, foarte mult soi nobil.În definitiv, această prăjitură – cunoscută acum în Polonia sub denumirea de kremówka papieska –a împrumutat două nume cu greutate ale istoriei universale.

Aşa cum aflăm de obicei din istorie, diferite lucruri şi aspecte comune ale vieţii noastre capătă o dezirabilă aură de nobilitate atunci când personaje ieşite din comun iau contact cu ele. Pe vremea când Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, ieşea de pe băncile liceului din Wadowice cu diploma de egzamin maturalny (examenul de maturitate), în Polonia, prăjitura purta deja o denumire care să-i asigure succesul:napoleoska(după Napoleon Bonaparte) sau kremowska(după umplutura acesteia). Povestea zice că Wojtala, mare amator de astfel de „cremoase”, a participat la un pariu care avea drept provocare înfulecarea a cât mai multe astfel de prăjituri. Viitorul Papă a pierdut pariul, dar doar după ce a mâncat 13 bucăţi...

xx jpg jpeg

Poftitul desert era, de fapt, o adaptare locală a prăjiturii mille-feuille. Preparat din două rânduri de multiple straturi de foietaj fin, avea la mijloc cremă făcută din lapte, smântână şi gălbenuşuri de ou (pe care francezii o mai numesc „crème anglaise”). După ce este astfel „ansamblată”, prăjitura e tăiată în dreptunghiuri şi pudrată cu zahăr vanilat. Uneori, „cremoasa” conţinea şi un strop de alcool, însă Papa Ioan Paul al II-lea avea o slăbiciune pentru varianta tradiţională, pe care o cumpăra în adolescenţă.

După ce Papa şi-a manifestat public aprecierea pentru această prăjitură, denumirea ei s-a transformat instantaneu în kremówka papieska(uneori precedat de wadowickie, care stabilea originea acestei reţete), un semn discret de apreciere al poporului polonez pentru cel mai iubit conaţional. În cofetăriile de la noi prăjitura se numeşte cremşnitsau crempita, în Italia se cheamă mille foglie, în Marea Britanie o veţi găsi ca vanilla slice, iar în Spania ca milhojas.