Copilăria înainte de Facebook: imagini inedite surprinse acum un secol jpeg

Copilăria înainte de Facebook: imagini inedite surprinse acum un secol

Via╚Ťa ├«nainte de internet pare un lucru de neconceput. Mediul online este un loc ÔÇ×misticÔÇŁ, unde ai toate informa╚Ťiile la degetul mic. Oamenii din toate col╚Ťurile lumii se pot conecta ╚Öi pot fi la curent cu tot ce se ├«nt├ómpl─â pe glob. ╚śi copil─âria arat─â altfel pentru genera╚Ťiile de ast─âzi. Multora le este greu s─â ├«╚Öi imagineze cum ar─âta lumea ├«nainte de era internetului, ├«ns─â o serie de fotografii surprinse ├«n 1920-1930 ne ofer─â o imagine inedit─â asupra vie╚Ťii de dinainte de Facebook.

Internetul este un factor extrem de important ├«n via╚Ťa de azi. ├Äntr-o lume digitalizat─â ╚Öi copil─âria a devenit digital─â. Numeroase studii arat─â c─â Internetul a dus la apari╚Ťia unor pr─âp─âstii ├«ntre rela╚Ťiile dintre genera╚Ťii. P─ârin╚Ťii ╚Öi profesorii se simt neputincio╚Öi, ├«n timp ce copiii sunt mai informa╚Ťi ca niciodat─â. Cum ar─âta, ├«ns─â, copil─âria f─âr─â internet? Cum comunicau oamenii ╚Öi cum se distrau copiii? O serie de imagini alb-negru ne poart─â ├«ntr-o c─âl─âtorie ├«n trecut. Aceste fotografii au fost realizate ├«n Londra anilor '20-'30 ╚Öi picteaz─â peisajul unei ere demult apuse.

Copil─âria noastr─â vs. copil─âria lor

image

25 aprilie 1939:Copiii se joacă cricket pe o stradă din londra, terenul fiind improvizat între două felinare

Foto:Getty

├Änainte, copiii nu-╚Öi d─âdeau mesaje pe Facebook ca s─â se vad─â la joac─â. De cele mai multe ori, se ├«nt├ólneau prin cartier sau se duceau la u╚Öile prietenilor, pentru a ├«i ruga pe p─ârin╚Ťii acestora s─â-i lase afar─â. Aceasta este povestea pe care o deseneaz─â ╚Öi colec╚Ťia fotografiilor realizate ├«n Londra, ├«n urm─â cu aproape un secol. 

O imagine din 1930 surpinde mai mul╚Ťi copii juc├ónd cricket pe strad─â, iar ├«ntr-o alta copiii improvizeaz─â o curs─â de vapoare f─âcute manual, ├«ntr-o balt─â din Kensington. 

image

Box pe strad─â, decembrie 1920

Foto:Getty

Una dintre cele mai vechi poze din aceast─â colec╚Ťie inedit─â, surprins─â ├«n decembrie 1920, ├«n Shadwell, ├«i arat─â pe copiii londonezi f─âc├ónd box pe strad─â, ├«n picioarele goale, potrivit cotidianului britanic Mirror

image

Imagine realizată în burgul londonez Haringey, în 1931

Foto:Getty

Genera╚Ťiile acelor vremuri se distrau foarte diferit de noi. ├Äntr-una din fotografii, realizat─â ├«n august 1931, un copil ghemuit ├«ntr-o roat─â de ma╚Öin─â este ├«mpins de prietenul lui, pe o strad─â din Hornsey. O alt─â imagine interesant─â surprinde un joc foarte popular ├«n acea er─â (ÔÇ×greasy-pole challengeÔÇŁ), ce presupunea s─â stai pe un lemn alunescos ╚Öi s─â nu cazi ├«n ap─â. Ultimul copil care r─âm├ónea pe lemn era declarat c├ó╚Ötig─âtor. 

image

Imagine surprins─â ├«n anul 1932 Foto: Getty 

├Äntr-o alt─â fotografie este surprins─â c─âlug─âri╚Ťa Joan Conquest, ├«n timpul unei vizite la familiile s─ârace din zona londonez─â Shadwell. Imaginea a fost realizat─â ├«n decembrie 1970.

image

Joan Conguest, decembrie 1920 Foto: Getty