Copilăria înainte de Facebook: imagini inedite surprinse acum un secol jpeg

Copilăria înainte de Facebook: imagini inedite surprinse acum un secol

Viața înainte de internet pare un lucru de neconceput. Mediul online este un loc „mistic”, unde ai toate informațiile la degetul mic. Oamenii din toate colțurile lumii se pot conecta și pot fi la curent cu tot ce se întâmplă pe glob. Și copilăria arată altfel pentru generațiile de astăzi. Multora le este greu să își imagineze cum arăta lumea înainte de era internetului, însă o serie de fotografii surprinse în 1920-1930 ne oferă o imagine inedită asupra vieții de dinainte de Facebook.

Internetul este un factor extrem de important în viața de azi. Într-o lume digitalizată și copilăria a devenit digitală. Numeroase studii arată că Internetul a dus la apariția unor prăpăstii între relațiile dintre generații. Părinții și profesorii se simt neputincioși, în timp ce copiii sunt mai informați ca niciodată. Cum arăta, însă, copilăria fără internet? Cum comunicau oamenii și cum se distrau copiii? O serie de imagini alb-negru ne poartă într-o călătorie în trecut. Aceste fotografii au fost realizate în Londra anilor '20-'30 și pictează peisajul unei ere demult apuse.

Copilăria noastră vs. copilăria lor

image

25 aprilie 1939:Copiii se joacă cricket pe o stradă din londra, terenul fiind improvizat între două felinare

Foto:Getty

Înainte, copiii nu-și dădeau mesaje pe Facebook ca să se vadă la joacă. De cele mai multe ori, se întâlneau prin cartier sau se duceau la ușile prietenilor, pentru a îi ruga pe părinții acestora să-i lase afară. Aceasta este povestea pe care o desenează și colecția fotografiilor realizate în Londra, în urmă cu aproape un secol. 

O imagine din 1930 surpinde mai mulți copii jucând cricket pe stradă, iar într-o alta copiii improvizează o cursă de vapoare făcute manual, într-o baltă din Kensington. 

image

Box pe stradă, decembrie 1920

Foto:Getty

Una dintre cele mai vechi poze din această colecție inedită, surprinsă în decembrie 1920, în Shadwell, îi arată pe copiii londonezi făcând box pe stradă, în picioarele goale, potrivit cotidianului britanic Mirror

image

Imagine realizată în burgul londonez Haringey, în 1931

Foto:Getty

Generațiile acelor vremuri se distrau foarte diferit de noi. Într-una din fotografii, realizată în august 1931, un copil ghemuit într-o roată de mașină este împins de prietenul lui, pe o stradă din Hornsey. O altă imagine interesantă surprinde un joc foarte popular în acea eră („greasy-pole challenge”), ce presupunea să stai pe un lemn alunescos și să nu cazi în apă. Ultimul copil care rămânea pe lemn era declarat câștigător. 

image

Imagine surprinsă în anul 1932 Foto: Getty 

Într-o altă fotografie este surprinsă călugărița Joan Conquest, în timpul unei vizite la familiile sărace din zona londoneză Shadwell. Imaginea a fost realizată în decembrie 1970.

image

Joan Conguest, decembrie 1920 Foto: Getty