Copii din flori în Familia Regală  Cum s a ajuns la pretenţiile lui Paul „al României“ de astăzi jpeg

Copii din flori în Familia Regală. Cum s-a ajuns la pretenţiile lui Paul „al României“ de astăzi

📁 Monarhia în România
Autor: Doinel Tronaru

Copiii din flori în Familia Regală.Singurul bastard demn de acest nume din singura Familie Regală a României demnă de acest nume este cel al prinţului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al frumoasei Zizi Lambrino, care i-a sucit capul „prinţişorului“ când acesta avea doar 25 de ani. Descendentul acestora este actualul Paul Lambrino, care şi-a arogat calitatea „de România“. Restul odraslelor sunt legitime, însă cu drept de succesiune sau nu.

Povestea bastarzilor dinastiei de Hohenzollern, care a dus – peste, iată, aproape 100 de ani – la actualul circ cu protagonişti ca Paul „de România“ şi „prinţesa“ Lya, începe într-o noapte de sfârşit de vară / început de toamnă a anului 1918, ultimul al Marelui Război (dar eroii săi nu aveau cum să ştie atunci), are ca topos fondator în primul rând Odessa (portul construit de ruşi pe falezele pietroase ale Mării Negre, considerat inexpugnabil;aici s-a filmat şi celebra secvenţă a scărilor din „Crucişătorul Potemkin“, filmul lui Eisenstein) şi are o eroină de la care a plecat totul („cherchez la femme“, cum spuneau străbunii noştri franţuziţi):Ioana Zizi Lambrino. Dar cine a fost cu adevărat Ioana Zizi Lambrino?

Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi Lambrino (n. 3 octombrie 1898, Roman-d. 27 martie 1953, Neuilly), a fost prima soţie a principelui Carol II al României. Descendentă a unei vechi familii aristocratice, Zizi era fiica generalului român Constantin Lambrino şi a Euphrosinei Alcaz. În timpul Primului Război Mondial, Carol al II-lea, în uniformă de ofiţer rus, a părăsit la 27 august/9 septembrie 1918 unitatea militară (aflată la Târgu Neamţ), al cărei comandant era, şi, patru zile mai târziu, a plecat la Odessa împreună cu Zizi Lambrino.

Acest act a însemnat încălcarea Statutului Casei Regale, care prevedea căsătoria membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale. Regele Ferdinand a ezitat să aplice o pedeapsă fermă. A dispus însă la 9/22 septembrie ţinerea lui Carol timp de 75 de zile în stare de arest la mănăstirea Horaiţa (judeţul Neamţ).

Continuarea pe adevarul.ro