Cine a inventat baschetul? jpeg

Cine a inventat baschetul?

Baschetul este singurul sport american important care are un inventator cunoscut. James Naismith a scris primele 13 reguli ale sportului, acestea făcând parte dintr-o temă dată în  luna decembrie a anului 1891 la o şcoală de pregătire a Asociaţiei Creştine pentru Tineri (Young Men’s Christian Association – YMCA) din Springfield, Massachusetts.Născut şi crescut în Canada, Naismith a ajuns în sudul Statelor Unite deoarece îşi urmărea interesele privind educaţia fizică şi preoţia. Acesta a dezvoltat o temă pentru a putea creea un joc care putea fi practicat în sălile de sport ale YMCA pe timpul iernii. 

Primele meciuri s-au jucat cu câte nouă jucători de fiecare parte şi încercau să arunce o minge de fotbal în coşurile de culoarea piersicii agăţate de balcoanele din capetele sălii (de câte ori era înscris un coş, se făcea o mică pauză pentru ca un om cu scara să poată scoate mingea din coş).După primul meci public din anul 1892, jocul lui Naismith s-a răspândit rapid prin reţeaua globală a asociaţiilor creştine. Primul meci intercolegial, dintre Şcoala de Agricultură din Minnesota şi Colegiul Hamline, s-a jucat în anul 1895.Primul meci feminin, în care Universitatea Standford a învins U.C. Berkley, a avut loc un an mai târziu.  Prima ligă profesionistă de baschet a fost înfiinţată în anul 1898, cu şapte ani înainte ca plasele să înlocuiască primele coşuri de culoarea piersicii.

James Naismith a depus un minimum de efort pentru a modela evoluţia jocului pe care l-a inventat, cu toate că a petrecut un deceniu ca primul antrenor de baschet la Universitatea din Kansas unde a pierdut mai multe jocuri decât a câştigat.Astăzi, organizaţia istorică  a sportului, Naismith Basketball Hall of Fame, din Springfield, Massachusetts, nu se află departe de locul unde au fost atârnate primele coşuri de culoarea piersicii.