Churchill: Ploieștiul este rădăcina principală a puterii germanilor jpeg

Churchill: Ploieștiul este rădăcina principală a puterii germanilor

Cel mai mare complex petrolifer din Europa ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, Ploie╚Ötiul a devenit o zon─â de mare interes pentru Hitler. F─âr─â ├«ndoial─â au fost ╚Öi al╚Ťii care au recunoscut importan╚Ťa Ploie╚Ötiului pentru capacitatea Germaniei de desf─â╚Öurare a r─âzboiului. Winston Churchill a etichetat Ploie╚Ötiul ca fiind ÔÇ×r─âd─âcina principal─â a puterii germanilorÔÇŁ. Ac╚Ťiunile de ap─ârare din Grecia ╚Öi Creta au fost ├«ntreprinse par╚Ťial ├«n ideea p─âstr─ârii lor ca baze de unde s─â lanseze atacuri aeriene asupra Ploie╚Ötiului.

Sovieticii au recunoscut, de asemenea, importan╚Ťa zonei. ├Änainte de bombardamentele aliate, sovieticii au fost primii care au bombardat rafin─âriile. La 13 iulie 1941, ╚Öase bombardiere au provocat avarii importante, fiind incendiate peste 9.000 de tone de petrol. Ulterior, Ploie╚Ötiul a devenit o ╚Ťint─â predilect─â ├«ndeosebi pentru americani, cele mai mari bombardamente fiind purtate dup─â ce sudul Italiei a devenit baz─â de opera╚Ťii pentru avia╚Ťia aliat─â.

Ziua de 1 august 1943 a fost consemnat─â ├«n istorie ca ÔÇ×duminica neagr─âÔÇŁ pentru ora╚Öul Ploie╚Öti, c├ónd, ├«ntr-un timp foarte scurt, a ├«nregistrat pagube cifrate, conform documentelor de arhiv─â, la 4.6 milioane de lei.

Interesul Germaniei pentru exploatarea eficientă a petrolului românesc a făcut ca în zona petroliferă Valea Prahovei să fie realizat unul dintre cele mai performante sisteme de apărare aeriană din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Datorită acestui sistem performant, industria petrolieră românească a avut capacitatea de a extrage și prelucra, în anii 1940-1944, peste 25.800.000 de tone de produse petroliere, din care 16.213.000 de tone au fost exportate.

În ciuda măsurilor de apărare antiaeriană, pierderile au fost enorme. Astfel, numai în urma bombardamentelor din luna aprilie și 5 mai 1944, numărul de imobile distruse a fost de 1.286, al celor grav avariate de 905, avariate 1.695, locuibile și părăsite 6.683.

├Äntr-o evaluare referitoare la pagubele cauzate de bombardamentele aeriene, raportat la pre╚Ťurile din 1944, pagubele din jude╚Ťul Prahova s-a ridicat la un total de peste 27 de milioane, f─âr─â a fi cuprinse pagubele suferite de CFR, spre exemplu. ├Än privin╚Ťa mor╚Ťilor ╚Öi r─âni╚Ťilor, o evaluare f─âcut─â de Serviciul Sanitar al Municipiului Ploie╚Öti ╚Öi de Biroul Ap─âr─ârii Pasive se men╚Ťiona un total general al victimelor de 1.775 (962 de mor╚Ťi ╚Öi 813 r─âni╚Ťi).

24 de misiuni împotriva Ploieștiului

Este aproape imposibil de evaluat un cost total pentru efortul f─âcut de alia╚Ťii anglo-americani ├«n perioada 1942-1944 pentru distrugerea celei mai mari surse unice de produse petroliere a Germaniei. Statistica ne poate ajuta.

Cele 24 de misiuni care au fost considerate în mod oficial atacuri directe împotriva Ploieștiului au fost alcătuite din 5.408 ieșiri ale bombardierelor grele, 229 de ieșiri ale bombardierelor de noapte și 38 de ieșiri ale avioanelor de vânătoare-bombardament (P 38). În plus, aceste raiduri au fost escortate de avioane de vânătoare care au executat 3.498 de ieșiri.

Dac─â ├«n medie fiecare bombardier ar fi consumat ├«ntr-o misiune c├óte 9.500 de litri de combustibil, se poate vedea c─â doar costurile cu combustibilul au fost enorme ÔÇô peste 56.000.000 de litri de benzin─â doar pentru bombardiere. Au existat, ├«n mod evident, ╚Öi alte costuri. Fiecare avion costa ├«n jur de 250.000 de dolari, iar un raid efectuat ├«n timpul zilei era alc─âtuit ├«n medie din 270 de avioane.

35680 xl jpg jpeg

În atacurile împotriva zonei petrolifere Ploiești au fost pierdute 230 de bombardiere grele. Dar costurile avioanelor ca atare nu constituiau partea cea mai importantă. Cheltuielile asociate cu dezvoltarea infrastructurii pentru desfășurarea campaniei depășeau cu mult costurile avioanelor.

Cu siguran╚Ť─â, costul cel mai mare pl─âtit de alia╚Ťi a fost cel ├«n vie╚Ťi omene╚Öti, care a dep─â╚Öit 1.000. Cu acest pre╚Ť a fost redus─â alimentarea cu combustibil a for╚Ťelor mecanizate ╚Öi aeriene germane ├«n clipa ├«n care era cel mai necesar.

Acest text este un fragment din articolul Rom├ónia ╚Öi ÔÇ×aurul negruÔÇŁ ├«n anii celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, publicat ├«n revista Historia Special nr. 30, disponibil─â la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 30 martie - 30 iunie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital, pe platforma paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

K 01 HS 30 jpg jpeg