Cele mai mari opt greșeli făcute de Aliați în al Doilea Război Mondial jpeg

Cele mai mari opt greșeli făcute de Aliați în al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Puterile aliate au fost nevoite să ia anumite decizii care au influențat negativ desfășurarea războiului (care a durat mai mult decât ar fi trebuit). Aliații au făcut câteva greșeli care au avut un impact brutal și imediat asupra soldaților și civililor, relatează Gizmodo. Autorul articolului din sursa citată susține totuși că acestea sunt doar câteva dintre greșelile făcute în timpul războiului, lista putând continua.

1. Eșecul atacării Germaniei după ce aceasta a invadat Polonia

Conform sursei citate, după ce Germania nazistă a invadat Polonia la 1 septembrie 1939, Marea Britanie și Franța au declarat imediat război Germaniei… numai că nu au făcut nimic în acest sens. Acest lucru le-a dat germanilor posibilitatea de a putea ataca nestingheriți pe două fronturi. Generalii naziști se temeau de un contra-atac al Aliaților, astfel că au plasat la granița cu Franța 46 de divizii de infanterie. Franța avea posibilitatea (pe hârtie cel puțin) să mobilizeze o sută de divizii, la care se adăugau și cele britanice. Cum acestea nu au întreprins niciun atac, Germania a avut la dispoziție un an pentru a-și reface efectivele militare pentru a ataca Franța. La rândul ei, aceasta se aștepta să fie atacată pe Linia Maginot, ca în Pimul Război Mondial. Hitler a procedat însă diferit de data asta.

image

2. Neanticiparea “atacului-fulger” german în Ardeni

Planul de atac al Generalului Manstein este considerat unul dintre cele mai bune planuri strategice militare din al doilea Război Mondial. Francezii nu s-au așteptat să fie atacați altfel decât se întâmplase în 1914, iar odată invadați, aceștia nu au avut destule resurse pentru a putea rezista atacului. Lui Hitler i-a fost astfel extrem de ușor să cucerească Franța în doar șase săptămâni.

3. Eșecul americanilor de a adopta sistemul convoiului

Când Statele Unite au intrat în război, nu aveau suficientă experiență în bătălia cu submarinele germane U-Boat, spre deosebire de englezi. Aceștia trimiteau navele într-un convoi format de 30 până la 70 de vase de luptă pentru a evita detectarea și pentru a se confrunta de pe poziții egale cu inamicul. Până în mai 1942, Statele Unite nu au trimis în luptă suficiente nave de escortă, astfel că au pierdut extrem de multe vase (două milioane de tone – pierderi măsurate în funcție de tonajul total al navelor).

image

4. Subestimarea armatei japoneze

Aliații îi subestimau pe japonezi pentru simplul fapt că aceștia adoptaseră arsenal și tehnici militare din Occident. Se credea că o armată care copiază alte armate nu poate ține piept armatelor originale. Aliații au avut puține trupe mobilizate în Frontul din Pacific, iar aceștia nici nu au făcut un efort prea mare să înțeleagă realele abilități japoneze. Japonia a cucerit astfel în primele șase luni ale războiului mai multe teritorii decât oricare alt cuceritor din istorie.

Click aici pentru continuare