Cea mai veche versiune a Coranului, găsită în Marea Britanie
Fragmente din ceea ce ar putea reprezenta cea mai veche versiune a Coranului au fost găsite într-o bibliotecă din Marea Britanie. Cele două manuscrise au fost identificate la mai bine de un secol de la intrarea lor în patrimonial bibliotecii, ele aprţinând colecţiei orientalistului de origine irakiană Alphonse Mingana.
Fragmentele menţionate au fost colectate la începtul secolului al XX-lea, iar Alphonse Mingana a înfăptuit trei expediţii în Orientul Mijlciu pentru a intra în posesia lor. Mai tarziu, colecţia a fost cumpărată deBiblioteca Centrală a Universităţii din Birmingham, unde se află şi astăzi.
În urma studiilor, s-a constatat că aceste fragmente din Coran au fost scrise între 568 şi 645 d.Hr. Datele coincid cuanii care marcheză viaţa profetului Mahomed (570-632);la acea vreme, mesajul divin nu era compilat într-o carte, aşa cum se găseşte în ziua de astăzi, ci era notat fiepe piatră, pe frunze de palmier sau pe bucăţi de pergament. Se pare că manuscrisele din colecţia Mingana au fost scrise pe piele de oaie sau de capră.
Manuscrisele care reprezintă cea mai veche versiune a Coranului au fost deja expuse publicului la Institutul de Arte Plastice Barber din cardul Universităţii din Birmingham.