Ce cunoşteţi despre ceasuri? jpeg

Ce cunoşteţi despre ceasuri?

Ceasul este  atât de comun şi atât de indispensabil în zilele noastre. Dar nu a fost întotdeauna aşa. Iată 10 lucruri ce ar trebui ştiute despre ceas:

1.  Ceasul este un instrument de măsurare a timpului şi a fost inventat încă din antichitate.

2.  Primul ceas a fost obeliscul. Acesta este un ceas solar inventat de vechii egiptenii. Obeliscul folosea lumina soarelui şi umbra pentru a putea arăta în ce moment al zilei se aflau.

3.  Primul ceas public a fost construit la Milano şi aşezat în piaţa oraşului în anul 1335.

4.  Următorul pas în evoluţia ceasului este clepsidra. Prima atestare a acesteia datează din anul 1328, într-o pictură a a pictorului italian Ambrogio Lorenzetti.

5.  Până în secolul al XIV-lea, în  casele oamenilor nu există ceasuri.

6.  În 1510, un lăcătuş german pe nume Peter Henlein, inventează ceasul de buzunar. Acest ceas însă avea doar o limbă şi arăta doar ora nu şi minutele. De asemenea nu avea un geam de protecţie.

7. În anul 1577 este inventată şi limba ce arată minutele. Aceasta a fost inventată de către Jost Burgi.

8. În  1787 este inventat şi primul ceas cu alarmă. Inventatorul lui se numea Levi Hutchins. Singurul defect al ceasului era că suna doar la ora 4a.m.

9.  Ceasul de mână a fost inventat în timpul primului Război Mondial. Primul om care a purtat un ceas de mână a fost fizicianul francez Blaise Pascal

10.  După ani şi ani de evoluţie, în zilele noastre putem găsi diferite tipuri de ceasuri, cum ar fi:ceasul solar, clepsidra, lumânarea gradată, ceasurile mecanice, ceasurile electromecanice, ceasurile electronice, ceasurile atomice, de perete, de buzunar, deşteptătoare, pentru scufundători, pentru şah, pentru piloţi şi chiar şi ceasuri astronomice.