Case bucure┼čtene uitate din crea┼úia arh  Ion Mincu jpeg

Case bucure┼čtene uitate din crea┼úia arh. Ion Mincu

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Oana Marinache

Anul acesta ne-am amintit de arhitectul Ion Mincu (1852-1912) dintr-o dubl─â perspectiv─â, cea a anivers─ârii a 160 de ani de la na┼čterea sa ┼či a comemor─ârii a 100 de ani de la trecerea sa ├«n nefiin┼ú─â.Este demn de amintit contribu┼úia sa ┼či din punctul de vedere al caselor bucure┼čtene, disp─ârute ┼či uitate astazi.

Casa Manolescu-Vitzu Mult─â vreme s-a crezut c─â prima comand─â primit─â de Mincu a fost ├«n 1884 ┼či a constat ├«n refacerea unei foste case Manolescu pentru dr. Vitzu. Cercetarea de arhiv─â a scos la lumin─â proiectul din 1888 (A.N.D.M.B., fond P.M.B. tehnic, dosar 15/1888) ├«n care este prezent─â solicitarea scris─â de m├óna arh. Ion Mincu pentru o cl─âdire cu dou─â etaje pentru proprietarii R. Manolescu ┼či A. Vitzu. Casa s-a aflat pe str. Col┼úei (actualul blvd. Nicolae B─âlcescu) la nr. 61, aproape de biserica Boteanu, dar a fost demolat─â dup─â 1902 cu ocazia l─ârgirii bulevardului.

Casa Manolescu-Vitzu, fotografie din rev.Analele arhitecturii, anul 2, nr. 4, 1891/ faţada din dosarul 15/1888

627x0 34 jpg jpeg
627x0 1 12 jpg jpeg

Despre unul dintre proprietari am aflat c─â era Alexandru N. Vitzu (1853-1902), directorul Institutului de fiziologie (1883), deputat de Neam┼ú (1895) ┼či academician. Mincu a lucrat ├«n antrepriz─â, stilul Rena┼čterii franceze fiindu-i impus de proprietar. Fa┼úada spre bulevard prezenta o decora┼úie bogat─â la nivelul ancadramentelor ferestrelor de la piano nobile. Imobilul a avut patru c─âi de acces, unul principal dinspre aleea pentru tr─âsuri ┼či altele secundare, la corpurile servitorilor. ├Än partea dreapt─â a volumului princial ┼či spre spatele cur┼úii se aflau spa┼úiile destinate copiilor ┼či servitorilor.

Planul parterului casei Vitzu, dosar 15/1888

627x0 2 2 jpg jpeg

Planul etajului casei Vitzu, dosar 15/1888

627x0 3 2 jpg jpeg

La nivelul parterului au fost prev─âzute un amplu vestibul, saloane, sala de mas─â, biblioteca ┼či o scar─â interioar─â. Din planurile prezente la dosar observ─âm aten┼úia acordat─â de arhitect plafoanelor ┼či chiar amplasarii mobilierului. Ini┼úial corpul din dreapta ar fi trebuit s─â aib─â ┼či el etaj, dar s-a renun┼úat, fiind terminat cu o teras─â. Colaborarea cu dr. Vitzu s-a ├«ncheiat ├«ntr-un mod nepl─âcut, arhitectului nefiindu-i achitate ultimele dou─â rate, ceea ce l-a marcat ├«n cariera sa, ferindu-se s─â mai lucreze ├«n antrepriz─â ori de c├óte ori s-a putut.

Casa colonelului Alexandru Robescu

627x0 4 1 jpg jpeg

Proprietarul, Alexandru Robescu (1844-1909), i-a solicitat ├«n 1889 (A.N.D.M.B. fond P.M.B. Tehnic, dosarele 19/1889 ┼či 42/1889) lui Ion Mincu o construc┼úie ├«n stil florentin. Ea s-a aflat pe str. Rotari nr.6. Fa┼úadele proiectate ne apar sobre, ferestrele fiind ├«ncadrate de coloane ┼či antablament clasice, f─âcliile ini┼úiale fiind ├«nlocuite cu vase decorative.

Faţada dinspre curte a casei Robescu

627x0 5 1 jpg jpeg

Din planurile de arhiv─â reiese dispunerea interioar─â a casei:la nivelul subsolului erau depozitele pentru c─ârbuni, legume, pivni┼úa de vinuri ┼či camera de servitor. Casa avea un parter ├«nalt, la care se ajunge pe 6 trepte, iar intrarea pozi┼úionat─â lateral, dinspre curte, d─âdea ├«ntr-un amplu vestibul. ├Än spatele vestibului se afla ┼či o scar─â principal─â, ├«n spiral─â, iar ├«n partea dreapt─â, pozi┼úionate spre fa┼úada de la strad─â, cu ample deschideri, erau 2 spa┼úii de primire, salonul cel mare ┼či un salona┼č. Sufrageria se prelungea cu o teras─â spre gr─âdin─â, iar spre interior-spate erau concepute spa┼úiile de serviciu ce se deschideau printr-un geaml├óc spre curtea interioar─â. La etaj, un mare dormitor cu salona┼č ocupa cea mai mare suprafa┼ú─â, restul camerelor fiind destinate copiilor ┼či bonei.

Casa Robescu a fost pe deplin uitat─â, ast─âzi pe fa┼úada ei fiind amintit doar mare┼čalui Constantin Prezan, ce a primit-o cadou de la Ferdinand I ┼či a locuit-o ├«ntre 1925-1943. Fosta cas─â cl─âdit─â de Mincu se afl─â azi pe str. I.L.Caragiale nr. 12 fiind sediul Institutului de diabet I.Pavel.

Casa ┼×tefan B.Vl─âdoianu

Casa Vl─âdoianu ce a apar┼úinut fiului gen. Barbu Vl─âdoianu (┼či primul primar al Bucure┼čtiului) s-a aflat pe str.S─âlciilor la nr. 1 (str. Thomas Masaryk de ast─âzi) ┼či a ocupat o suprafa┼ú─â de 81 m.p., fiind o construc┼úie de propor┼úii modeste, cu un parter ├«nalt (A.N.D.M.B. fond P.M.B. Tehnic, dosar 19/1889).

Faţada dinspre curte a casei Vlădoianu

627x0 6 1 jpg jpeg

Faţada laterală a casei Vlădoianu

627x0 7 0 jpg jpeg

Fa┼úadele au fost decorate cu arcuri trilobate, discuri ┼či patrulobi, posibil din ceramic─â sm─âl┼úuit─â, caracteristici lui Mincu. Compar├ónd planurile de arhiv─â, se remarc─â asem─ân─âri cu casa Robescu, dar la o scar─â mai mic─â. La nivelul subsolului au fost prev─âzute pivni┼úele ┼či camerele de servitori. Intrarea a fost pozi┼úionat─â tot lateral, de data aceasta pe partea st├óng─â a casei, u┼ča dubl─â av├ónd o copertin─â pe st├ólpi de lemn. De la intrare se urca pe ┼čase trepte interioare ├«ntr-un vestibul. La strad─â erau amplasate salonul ┼či dormitorul, spre curtea interioar─â mai exist├ónd un alt dormitor ┼či, ├«n lateral, o debara.

Cronologia caselor bucure┼čtene

  • 1884-1886 refacerea casei I. Lahovary
  • 1887 restaurarea Casei Vernescu ├«mpreun─â cu antreprenorul Iosef Piantini
  • 1887-1889 restaurarea Casei Monteoru 1888 construc┼úia casei Manolescu-Vitzu
  • 1889 construc┼úia caselor A.Robescu ┼či ┼×tefan Vl─âdoianu
  • 1890 construirea dependin┼úelor Casei Vernescu
  • 1890, 1900 proiecte de repara┼úii ale casei Mincu, antreprenor Iosef Piantini
  • 1906-1907 construc┼úia casei N.Petra┼čcu

Sursa:A.N.D.M.B, fond P.M.B. tehnic

S

www.adevarul.ro

Case bucure┼čtene uitate din crea┼úia arh. Ion Mincu

Citeste mai mult: