La Casa Azul, universul Fridei Kahlo ┼či al lui Diego Rivera, oprire obligatorie ├«n Mexico City (foto: Getty Images)

Casa albastră a Fridei Kahlo, o explozie pentru simţuri

C─âl─âtoria prin atelierele de alt─âdat─â ale arti╚Ötilor renumi╚Ťi continu─â cu originala locuin╚Ť─â a fermec─âtoarei Frida Kahlo.

Sally Klopper, de la publica╚Ťia de design ÔÇ×YellowtraceÔÇŁ, a avut privilegiul de a vizita Casa Azul din Coyoacan (unul dintre cele mai vechi ╚Öi mai frumoase cartiere culturale din Mexico City), locul unde s-a n─âscut, ├«n 1907, Frida ╚Öi unde a creat opere remarcabile: ├«ntre acestea, ÔÇ×Self-Portrait with thorn necklace and hummingbirdÔÇŁ, 1940; ÔÇ×The two FridasÔÇŁ, 1939; ÔÇ×The wounded deerÔÇŁ, 1946.

Casa albastr─â este ast─âzi un muzeu deosebit, unde vizitatorii au posibilitatea s─â descopere ├«n fiecare col╚Ťi╚Öor povestea de via╚Ť─â a Fridei, c─âs─âtorit─â la v├órsta de 21 de ani cu muralistul Diego Rivera.

La Casa Azul, universul Fridei Kahlo ┼či al lui Diego Rivera, oprire obligatorie ├«n Mexico City (foto: Getty Images)
La Casa Azul, universul Fridei Kahlo ┼či al lui Diego Rivera (foto: Getty Images)

Acesta a ├«nfrumuse╚Ťat casa cu roc─â vulcanic─â ╚Öi bazalt, materiale folosite de azteci pentru piramide, ╚Öi a lipit pe pere╚Ťii exteriori mozaicuri, scoici ╚Öi vase din ceramic─â. Frida a plantat ├«n gr─âdina ei yuccas, cu flori albe, cactu╚Öi, iasomie ╚Öi agave, care apar ├«n picturile artistei.

Vopseluri p─âstrate ├«n sticlu╚Ťe de parfum

├Än atelierul cu pere╚Ťi de sticl─â, inundat de lumina ideal─â pentru actul artistic, se g─âsesc, pe l├óng─â vopselurile p─âstrate ├«n sticlu╚Ťe de parfum, un ╚Öevalet, obiecte de lucru, dar ╚Öi scaunul cu rotile, pe care artista l-a folosit dup─â tragicul accident care a l─âsat-o invalid─â. ├Än dormitor a pus pe tavan o oglind─â imens─â, pentru a-╚Öi putea realiza autoportretele.

La Casa Azul, universul Fridei Kahlo ┼či al lui Diego Rivera, oprire obligatorie ├«n Mexico City (foto: Getty Images)
La Casa Azul, o oprire obligatorie în Mexico City (foto: Getty Images)

Casa, un adev─ârat monument istoric, este vizitat─â anual, ├«ncep├ónd cu 1997, de mii de oameni, care, cople╚Öi╚Ťi de emo╚Ťii, se las─â purta╚Ťi ├«n timp pentru a sim╚Ťi vibra╚Ťia emanat─â de cei doi mari arti╚Öti.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Atelierele arti┼čtilor: o c─âl─âtorie ├«n timpÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 242 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.

coperta Historia 242 martie jpg jpeg
Cump─âr─â acum!