Carol al II-lea, ajutat să fugă în Portugalia de către Jan Kowalewski, asul spionajului polonez
Pe lângă implicarea în plecarea potențială a României din tabăra „Axei”, în perioada portugheză de activitate a lui Kowalewski, ar trebui menționat încă un fir românesc important, ce ar putea cu ușurință reprezenta subiectul unui film senzațional, și anume ajutorul pe care, împreună cu maiorul Zdzisław Żórawski, l-a dat fostului rege Carol al II-lea în evadarea sa din Spania în Portugalia în martie 1941.
Carol al II-lea se afla în Spania după abdicarea sa din septembrie 1940. A fost internat într-un hotel din Sevilla, împreună cu Elena Lupescu și cu Ernest Urdăreanu, mareșalul Curții, un apropiat al său. Spaniolii nu-i permiteau fostului rege să-și continue călătoria spre Occident sub influența germanilor, care se temeau de crearea unui guvern românesc în exil, condus de Carol al II-lea.
În ianuarie 1941, Urdăreanu i-a păcălit pe spanioli și a reușit să ajungă la Lisabona, de unde a încercat să organizeze eliberarea regelui de sub „protecția” spaniolă. În situația în care nu a putut să-i convingă pe reprezentanții aliaților să-l ajute oficial, l-a contactat pe Jan Kowalewski, cu care se știa de pe vremea când acesta era atașat militar la București. Împreună cu maiorul Zdzisław Żurawski, Kowalewski a reușit să organizeze evadarea monarhului din Sevilla în Portugalia. Acțiunea a constat în obișnuirea treptată a agenților spanioli cu plimbările cu mașina ale regelui și ale apropiaților săi, dar și cu încercările acestora de a scăpa de sub supraveghere. În ziua acțiunii, Carol și Elena Lupescu s-au urcat într-o mașină organizată de ofițeri polonezi și au trecut granița cu pașapoarte poloneze. Despre participarea lui Kowalewski la această acțiune știm doar din informațiile maiorului Żurawski, deoarece Kowalewski a decis să nu o menționeze în memoriile sale publicate mai târziu.