Marjorie Child Husted sau femeia în carne și oase din spatele show-ului de radio „The Betty Crocker Cooking School of the Air“ (© Getty Images)

Betty Crocker, „a doua cea mai faimoasă femeie americană”, nu a existat în realitate

📁 Istorie culinară
Autor: Alexandru Zaharia

În Statele Unite ale Americii, debuta în 1924 primul show culinar transmis pe unde radio, „The Betty Crocker Cooking School of the Air”, unul dintre cele mai longevive programe din istoria radiodifuziunii. În 1945, conform revistei „Fortune”, Betty Crocker era a doua cea mai faimoasă femeie americană, după Eleanor Roosevelt (prima doamnă a Americii între 1933-1945).

Și mai interesant este faptul că Betty Crocker, un model de gospodină pentru mulți americani, era doar… o invenție. Personajul, care în 2022 a împlinit 102 ani de la prima apariție publică, este una dintre acele celebrități despre care toți au o părere, pe care toată lumea le cunoaște, dar nimeni nu s-a întâlnit cu ele în „viața reală”.

Cum s-a născut el? La sfârșitul lunii octombrie 1921, publicația „The Saturday Evening Post” a tipărit un anunț original prin care cititorilor li se cerea să finalizeze un puzzle și să-l trimită prin poștă companiei Washburn-Crosby din Minneapolis, Minnesota. La schimb, aceștia primeau o pungă de făină sub forma unei pernuțe.

Împreună cu 30.000 de puzzle-uri finalizate au venit și câteva sute de scrisori cu întrebări legate de gătit. Departamentul de Publicitate al companiei a convins consiliul de administrație să creeze un personaj, pe care femeile care răspundeau la scrisori să-l poată folosi în răspunsurile lor. Numele de familie Crocker a fost ales în onoarea unui director pensionar, William G. Crocker. Prenumele a fost Betty, ușor de pronunțat, foarte popular pentru acea perioadă și ușor de reținut.

Un show de radio popular timp de 25 de ani

La 2 octombrie 1924, la radioul WCCO din Minneapolis, Betty a căpătat „voce” și identitate. Ulterior, show-ul a fost preluat de alte 13 stații regionale. Fiecare post avea propria voce pentru Betty Crocker, care citea în fața unui microfon scenariile scrise de personalul din redacție. În 1927, „The Betty Crocker Cooking School of the Air” a devenit un program foarte iubit de către ascultătorii NBC, continuând timp de 24 de ani, cu audiențe record pentru acele vremuri.

Portretul imaginar al lui Betty Crocker a evoluat de-a lungul anilor
Portretul imaginar al lui Betty Crocker a evoluat de-a lungul anilor

Prima gazdă și scenaristă a emisiunii a fost Marjorie Child Husted. Sfaturile date de Betty au devenit atât de populare încât NBC a preluat programul și l-a difuzat la nivel național. În timpul Marii Crizei Economice din anii 1929-1933, ea le-a sfătuit pe gospodinele fără posibilități financiare cum să gătească mese gustoase cu un buget restrâns.

Curiozități despre personajul fictiv „Betty Crocker”

  • Cu sute de cărți de bucate publicate, Betty Crocker este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare nume din lumea gastronomiei. A fost numită „Prima Doamnă a Mâncării” din America, în ciuda faptului că nu era o persoană... reală.
  • Pictorița Neysa McMein a creat primul ei portret în 1936 – un compozit care îmbina trăsăturile femeilor din departamentul de servicii la domiciliu al companiei Washburn-Crosby. De-a lungul anilor, portretul lui Betty a fost recreat de mai multe ori, pentru a-i păstra un aspect contemporan.
  • Primul produs Betty Crocker a fost supa. Brandul a lansat mai întâi supe ambalate, în 1941. Abia în 1947, Betty Crocker a scos pe piață primul său amestec de prăjituri cu aromă de ghimbir.
  • Numele lui Betty era cunoscut de nouă din zece gospodine din SUA.
  • La sfârșitul anilor 1940, Betty a început să apară la televizor. Între 1949 și 1964, personajul a fost jucat de actrița Adelaide Hawley.
  • În 950 a fost tipărită prima carte de bucate Betty Crocker’s Picture Cook Book, pe scurt Big Red, devenită rapid un best-seller. S-a vândut în peste 2,5 milioane de exemplare în primul an. Betty lansează trei până la patru cărți de bucate în fiecare an (cel mai recent volum este Betty Crocker Best 100).

Acest text este un fragment din articolul „100 de ani de show-uri culinare”, publicat în numărul 245 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

Foto sus: Marjorie Child Husted sau femeia în carne și oase din spatele show-ului de radio „The Betty Crocker Cooking School of the Air“ (© Getty Images)