Automumificarea   procesul prin care călugării buddhiști sperau să devină una cu Buddha jpeg

Automumificarea - procesul prin care călugării buddhiști sperau să devină una cu Buddha

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Bianca T─ânase

Specific c─âlug─ârilor budi╚Öti din secta japonez─â Shingon, procesul automumificare  avea ca scop iluminarea. ├Än ciuda faptului c─â Japonia nu ofer─â cel mai propice mediu pentru mumificare, aproximativ 20 de c─âlug─âri au reu╚Öit, prin procedee complexe, s─â se transforme ├«n mumii.

Secta ezoteric─â Shingon combin─â elemente din budism, shintoism, taoism precum ╚Öi alte religii. Ace╚Ötia practic─â Shugendo, o filozofie bazat─â pe ob╚Ťinerea puterii spirituale prin disciplin─â si auto-negare. Cel care a pus bazele acestei secte a fost c─âlug─ârul japonez Kukai (774-835 d.Hr.) Spre sf├ór╚Öitul vie╚Ťii sale, Kukai a intrat ├«ntr-o stare de medita╚Ťie profund─â ╚Öi a respins alimentele ╚Öi apa, ceea ce a dus la moartea sa voluntar─â. Corpul s─âu a fost ├«nmorm├óntat pe Muntele Koya din Prefectura Wakayama. Cei care i-au deschis morm├óntul au fost uimi╚Ťi deoarece Kukai, cunoscut post-mortem ca KoboÔÇôDaishi, p─ârea c─â doarme. ├Änf─â╚Ťi╚Öarea sa era  neschimbat─â, iar p─ârul era s─ân─âtos ╚Öi puternic.

Procesul de automumificare, sokushinbutsu, era unul deosebit de complex. Desf─â╚Öurat ├«n trei etape, a c├óte 1000 de zile, procesul nu era ├«ntotdeauna unul de succes. Deoarece era considerat─â o practic─â barbar─â ╚Öi anacronic─â, automumificarea a fost scoas─â ├«n afara  legii la sf├ór╚Öitul secolului XIX. Asta nu i-a ├«mpiedicat pe c─âlug─âri s─â ├«ncerce ├«n continuare s─â se transforme ├«n mumii.

Cel mai b─âtr├ón c─âlug─âr sokushinbutsu a fost Shinnyokai. ├Än 1783, la v├órsta de 96 de ani, acesta a reu╚Öit s─â treac─â cu succes prin ├«ntreg procesul, r─âm├ón├ónd p├ón─â ├«n ziua de azi ├«ntr-o condi╚Ťie foarte bun─â. Acesta este schimbat o dat─â la ╚Öase ani, spre deosebire de celelalte mumii, ale c─âror ve╚Öminte sunt schimbate la 12 ani. Fostele ve╚Öminte sunt t─âiate ├«n buc─â╚Ťele foarte mici, care sunt v├óndute ca amulete pentru 1.000 de yeni.

Procedeul de automumificare

Prima etap─â a procedeului de auto-mumificare consta ├«n renun╚Ťarea la majoritatea alimentelor. C─âlug─ârii se hr─âneau, pentru o perioad─â de 1000 de zile,  doar cu semin╚Ťe ╚Öi nuci Pentru a sc─âpa de orice urm─â de gr─âsime corporal─â, ace╚Ötia efectuau o serie de exerci╚Ťii epuizante.

A doua etap─â era ╚Öi mai dificil─â. C─âlug─ârii renun╚Ťau inclusiv la ap─â. Aveau voie s─â bea doar un ceai foarte toxic- ceaiul de  esen╚Ť─â de Urushi (folosit─â, ├«n general, pentru a fabrica lacuri ╚Öi vopsele). Scopul acestui ceai era de a-i face pe c─âlug─âri s─â piard─â toate fluidele corporale, dar ╚Öi de a le otr─âvi ╚Ťesuturile pentru a ├«mpiedica viermii ╚Öi g├óndaci s─â le atace corpurile dup─â moarte. ├Än aceast─â etap─â semin╚Ťele ╚Öi nucile erau ├«nlocuite cu scoar╚Ť─â de copac ╚Öi r─âd─âcini.

Mumie jpg jpeg

Ultima etap─â dura p├ón─â la moarte. A╚Öeza╚Ťi ├«n pozi╚Ťia lotusului, ace╚Ötia erau ├«nchi╚Öi ├«ntr-un cavou de piatra. ├Än fiecare zi, c─âlug─ârul suna dintr-un clopot pentru a anun╚Ťa c─â ├«nc─â se afl─â ├«n via╚Ťa. C├ónd sunetul ├«nceta, cavoul era sigilat pentru ├«nc─â 1000 de zile. Dac─â corpul c─âlug─ârului se afla ├«ntr-o condi╚Ťie bun─â, procesul era considerat un succes. Din p─âcate, acest lucru se ├«nt├ómpla foarte rar.

Citește și:

Mumia unui călugăr, descoperită într-o statuie a lui Buddha veche de 1.000 de ani