Apostolii lui Stalin  Secretele perfide ale nomenclaturii bolşevice din România, la Adevărul Live, de la 11 00 jpeg

Apostolii lui Stalin. Secretele perfide ale nomenclaturii bolşevice din România, la Adevărul Live, de la 11.00

📁 Comunismul in România
Autor: Laurenţiu Ungureanu; Radu Eremia

Biografiile nomenclaturii de vârf a începutului de comunism românesc păstrează încă multe, multe mistere. Jurnaliştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia vorbesc, la Adevărul Live, de la 11.00, despre activiştii de partid din cea mai sângeroasă perioadă a comunismului românesc. Aceştia sunt „Apostolii lui Stalin“ în România.

Cine sunt oamenii care au adus comunismul în România? Vă oferim doar câteva repere. Mai multe informaţii aflaţi la Adevărul Live, de la ora 11.00, şi în fiecare vineri, în „Weekend Adevărul“.

Gheorghe Gheorghiu-Dej, electricianul cu patru clase, a fost un politruc de duzină. A stat 11 ani prin puşcării. A fost deopotrivă executant şi instrument în mâna lui Stalin. A condus România mai mult de 20 de ani.

Ana Pauker, cea mai puternică femeie. Legendele cominterniste:fata care ura savarinele. N-a existat vreodată în ţara aceasta femeie mai puternică decât Ana Pauker. Prima femeie din lume care a deţinut o funcţie majoră într-un guvern. Ana Pauker a fost în secretariatul Partidului Comunist (sau Muncitoresc), a condus Externele şi a stat în spatele afacerilor interne din România. Totuşi, cea mai temută femeie, venită în România cu mandat de la Moscova, a avut un sfârşit derizoriu:a devenit victima propriilor politici.

Evanghelia comunistă după Vasile Luca. Coleric, oportunist, venit de la periferia societăţii şi a educaţiei, Vasile Luca a fost unul dintre cei mai energici şi mai puternici oameni politici din România. A sfârşit la fel de violent precum a trăit:în închisoare, părăsit de cei pe care-i slujise.

Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul-intelectual care ar fi putut fi. Iubit de femei, apreciat de intelectuali, urât de tovarăşii de partid. Istoria contrafactuală încă îi face mari servicii şi construieşte în jurul său o altfel de Românie comunistă, mai puţin criminală. Acesta este Lucreţiu Pătrăşcanu, primul ministru comunist în guvernele postbelice, care controlează justiţia în perioada ’44-’48 şi nu ezită să trimită în închisoare liderii partidelor istorice. Pentru serviciile sale, nu este premiat, ci executat.

Petru Groza, ultimul burghez.De la tentativa eşuată de suicid la idila cu Elena Lupescu şi „divorţul decent şi elegant de monarhie“. A fost moşier, fin intelectual şi apropiat al ţăranilor. A fost „tovarăşul de drum“ preferat al comuniştilor români şi al lui Stalin. A girat, din postul de prim-ministru al României, instaurarea regimului comunist şi politicile represive. Petru Groza a fost ultimul burghez.

Apostolul Andrei care a propovăduit comunismul în România. Ce-a făcut Ianuarievici Vîşinski în februarie '45. În URSS, şi-a anchetat şi condamnat la moarte foştii tovarăşi şi foştii duşmani. A fost corifeul justiţiei sovietice care a făcut victime în toată Europa de Est. A reeditat Biblia! În Letonia şi în România, a transpus în realitate capriciile teritoriale ale URSS. Andrei Ianuarievici Vîşinski e adevăratul apostol al lui Stalin, genul de misionar diplomat care bate cu pumnul în masă.

Politrucul regimentului:Biografia completă a lui Valter Roman. Valter Roman a fost unul dintre militarii comunişti pursânge, deşi n-avea stagiul militar. A fost artizanul propagandei în Armată, cu toate că era inginer. A plecat pe frontul antiromânesc din război, chiar dacă era român. A fost mereu obedient partidului şi liderilor lui, însă n-a avut niciodată putere adevărată. Acesta este paradoxalul Valter Roman.

Citeste mai mult: adev.ro/nge38c