Amintiri: ultimul concert Phoenix jpeg

Amintiri: ultimul concert Phoenix

Membrii trupei Phoenix sunt protagoni┼čtii reportajului fotografic ÔÇ×ÔÇÖ77Craiova -Ultimul concertÔÇť. Imaginile cu ei sunt realizate ├«n urm─â cu 35 de ani, cu pu┼úin timp ├«nainte de fuga ├«n Occident, ascun┼či ├«n boxe.

Zeci de fotografii din concertul Phoenix de pe 20 mai 1977, de la Craiova, au ajuns deja pe simezele Galeriei Arta din Craiova, iar organizatorii expozi┼úiei spun c─â, de┼či vernisajul va avea loc miercuri, 11 ianuarie, e din ce ├«n ce mai mare num─ârul celor care se opresc ┼či le m─ârturisesc c─â s-au num─ârat printre spectactori.

ÔÇ×Ne-am g├óndit ca ├«n ziua deschiderii oficiale a expozi┼úiei s─â punem la dispozi┼úia celor care ├«i vor trece pragul un caiet ├«n care s─â scrie impresii de la concertul din ÔÇś77ÔÇť, ultimul dup─â cum ne spunea Nicu Covaci, ├«nainte de ┬ź├«mbarcare┬╗ ├«n boxele Marshall spre OccidentÔÇť, a spus Dorian Delureanu, unul dintre organizatorii evenimentului. Potrivit acestuia, Nicu Covaci a fost pl─âcut surprins s─â afle de expozi┼úie.

ÔÇ×A fost chiar emo┼úionat. Nu se g├óndea c─â mai r─âsare o s─âm├ón┼ú─â care s─â vorbeasc─â despre Pheonix a┼ča cum era ├«n trecut. ├Än imagini apar Nicu Covaci, Ovidiu Lipan ┼ó─ând─âric─â, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Erlend Krauser, ├«n Epoca de AurÔÇť, a mai spus Delureanu.

Din sertarul cu amintiri

Fiecare dintre fotografiile prezentate publicului spune povestea concertului din 20 mai 1977. Phoenix venise la Craiova pentru dou─â reprezenta┼úii la Gr─âdina de var─â a cinematografului Patria. La cea de la ora 17.00, ajungea ┼či fotograful Victor Bold├ór, care purta mereu asupra sa aparatul foto. Atunci avea ├«n plus ┼či un film ├«n buzunar.

ÔÇ×Vr├ónd, nevr├ónd, am ajuns la concert, cu fiul meu, care avea 16 ani. Oarecum am fost invitatul lui. ┼×i dac─â tot aveam aparatul am f─âcut ce fac ├«ntodeauna. Nu am cunoscut personal niciunul dintre membrii trupei, nu mi-a pozat niciunul, toate sunt instantaneeÔÇť, a m─ârturisit Victor Bold├ór, recunosc├ónd c─â dac─â dac─â Muzeul de Art─â ┼či Asocia┼úia Focus Oltenia nu s-ar fi mobilizat s─â expun─â aceste fotografii, ar fi r─âmas uitate ├«ntr-un sertar.

├Ä┼či aminte┼čte c─â era o mas─â de oameni la concert, c─â dup─â primul sus┼úinut la ora 17.00, la matineu cum se zicea atunci, oamenii nu voiau s─â p─âr─âseasc─â gr─âdina ┼či s─â fac─â loc celor care veneau s─â-l vad─â pe cel de-al doilea.

ÔÇ×Era un eveniment, o noutate. Dac─â pentru tinerii de acum nu mai este neobi┼čnuit s─â vad─â soli┼čti cu plete, purt├ónd cizme, cu un echipament mai special, era pentru cei de v├órsta lor din momentul respectivÔÇť, a mai povestit Victor Bold├«r.

image

Fotografiile au fost f─âcute pe lumin─â natural─â, c─âci acesta i-a fost norocul, s─â fie acolo la primul concert sus┼úinut de Phoenix, pentru c─â l─âsarea ├«ntunericului ┼či luminile artificiale i-ar fi dat de furc─â. Nu s-a g├óndit nicio clip─â la acel moment c─â peste timp toate vor scrie o fil─â din istoria trupei, ale c─ârei piese le mai ascult─â ┼či ast─âzi. Dar, tot o ├«nt├ómplare fericit─â i le-a scos la lumin─â.

├Än urm─â cu doi ani, c├ónd devenea protagonistul proiectului ÔÇ×7.05.75ÔÇť, ini┼úiat de c─âtre Muzeul de Art─â, Asocia┼úia ÔÇ×FocusÔÇť Oltenia ┼či Fotoclubul ÔÇ×Mircea FariaÔÇť, care ├«i prezenta 50 de fotografii cu Henri Cartier-Bresson, atunci s-a decis ┼či fotoreportajul Pheonix.

ÔÇ×S-a ├«nt├ómplat ├«n 1975 s─â fiu desemnat de Asocia┼úia Arti┼čtilor Fotografi din Rom├ónia s─â ├«l primesc pe Bresson la Craiova ┼či cu Dacia mea l-a dus la m├ón─âstirile din V├ólcea. Nu-i pl─âcea s─â fie fotografiat, nici mie, dar a trebuit ├«n cele din urm─â s─â ne facem reciproc. ┼×i a┼ča au r─âmas fotografiileÔÇť, mai spune Victor Bold├ór.

Dorian Delureanu ├«l completeaz─â:ÔÇ×Succesul expozi┼úiei ne-a f─âcut s─â reedit─âm proiectul anul trecut, ca ┬źHenri Cartier-Bresson ├«n Oltenia┬╗, care a ajuns ┼či la Cluj, la Noaptea muzeelor ┼či care a fost promovat ┼či ├«n lume. Atunci m-am g├óndit c─â la fel trebuie s─â se ├«nt├ómple ┼či cu concertul PhoenixÔÇť. Evenimentul Bresson a fost prezent ┼či ├«n rubrica Rendez-vous, de pe euronews.net.

Victor Bold├ór a devenit membru al Asocia┼úiei Arti┼čtilor Fotografi din Rom├ónia (AAFR) ├«n 1968. Zece ani mai t├órziu primea titlul de Artist al Federa┼úiei Interna┼úionale (E.FIAP), iar ├«n 1991 pe cea de Excelen┼ú─â. Anul 2008 ├«l aduce ├«n ipostazele de membru de onoare ┼či maestru al AAFR. Fotografia i-a fost de-a lungul vie┼úii pasiune, nu profesie, c─âci existen┼úa ┼či-a c├ó┼čtigat-o ca technician la Uzina Electric─â.

Expozi┼úia ÔÇ×ÔÇÖ77 Craiova -ultimul concertÔÇť, organizat─â de Asocia┼úia Focus Oltenia ┼či Muzeul de Art─â, va putea fi v─âzut─â ├«ntre 11 ┼či 14 ianuarie, la Galeria Arta din Craiova. Evenimentul este parte a Festivalului Na┼úional ÔÇ×Luna Fotografiei din Rom├óniaÔÇť 2012.