A ap─ârut Historia Special, edi╚Ťia de var─â/ SUMAR png

A ap─ârut Historia Special, edi╚Ťia de var─â/ SUMAR

Anul acesta, pe 4 iunie, s-au aniversat 100 de ani de la recunoa╚Ötea interna╚Ťional─â a unirii Transilvaniei cu Rom├ónia, prin semnarea Tratatului de la Trianon ÔÇô contestat (├«nc─â) cu patos de unguri, uitat de majoritatea rom├ónilor. Edi╚Ťia de var─â a revistei Historia Special ├«ntoarce clepsidra p├ón─â ├«n ianuarie 1919, momentul 0 al tratativelor diplomatice ╚Öi v─â invit─â s─â descoperi╚Ťi culisele unui eveniment care ╚Öi ast─âzi este un cartof fierbinte al rela╚Ťiilor dintre Rom├ónia ╚Öi Ungaria. Historia Special o g─âsi╚Ťi la toate punctele de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare ╚Öi benzin─ârii), dar ╚Öi ├«n variant─â digital─â pe platforma paydemic.com

sumar jpg jpeg

Primul R─âzboi Mondial se sf├ór╚Öise ÔÇô doar b─ât─âlia de pe front, c─âci cea diplomatic─â abia ├«ncepea, odat─â cu Conferin╚Ťa de Pace de la Paris din ianuarie 1919. Abia un an ╚Öi jum─âtate mai t├órziu, pe 4 iunie 1920 marile puteri implicate ├«n r─âzboi semnau documentul prin care recuno╚Öteau la nivel interna╚Ťional unirea Rom├óniei cu Transilvania, respectiv noile grani╚Ťe ale regatului. ÔÇ×Ardealul nu e numai inima Rom├óniei politice; privi╚Ťi harta, Ardealul e inima Rom├óniei geografice!ÔÇŁ, spunea Nicolae Titulescu. F─âr─â semnarea Tratatului de la Trianon, sacrificiul rom├ónilor ce au murit ├«n timpul Marelui R─âzboi ar fi fost ├«n zadar.

A fost un parcurs anevoios, care a necesitat iscusin╚Ťa unei delega╚Ťii de politicieni ╚Öi exper╚Ťi (de la geografi p├ón─â la etnologi) ÔÇô ╚Öedin╚Ťe dup─â ╚Öedin╚Ťe, cu discursuri, documente, argumente; cu frustr─âri, dar ╚Öi cu speran╚Ť─â. Iar peste toate acestea, Europa, dar mai ales Rom├ónia trebuia s─â fac─â fa╚Ťa noului du╚Öman de la Est: bol╚Öevismul. Despre tot acest parcurs, despre cele mai de seam─â personalit─â╚Ťi care luptat pentru Rom├ónia Mare la masa tratativelor citi╚Ťi ├«n Historia Special, edi╚Ťie aniversar─â de centenar.

HS 31 jpg jpeg